Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Akmens bekas augs arī Eiropā

Jau gandrīz 15 gadu Aivars Kerliņš savos Ezeriņos Stalbes pagastā no akmens un metāla kaļ dārza skulptūras, interjera priekšmetus, suvenīrus, kamīnus, kapu pieminekļus - visu, ko vien akmens ļauj sevī saskatīt. Latvijā viņa ražojumus pazīst jau sen, savukārt šovasar Aivars kompanjonei Ivonnai Kerei uzticējis atvērt uzņēmuma pārstāvniecību Nīderlandē, lai būtu tuvāk klientiem Eiropā.

«Lai viņiem nav jādomā, kā Latvijā nopirktu akmens dzērvi iedabūt lidmašīnā,» Ivonna smejas. Viņa ar vīru Ivo un diviem maziem bērniem ir viena no tiem, kas Latviju šogad pametuši. Par uzņēmējdarbības vidi dzimtenē Ivonna saka skarbus vārdus, taču Latvijas preci apņēmusies pasaulē bīdīt visiem spēkiem, arī visus vajadzīgos materiālus ņemot no šejienes, jo vēlas atbalstīt Latvijas uzņēmējus.

Pircēji mīl oriģinālo

Aivars Latvijas laukakmeņos prot ieraudzīt putnus, zirnekļus, spāres, suņus, arī makus, sēnes, ābolus un daudz ko citu. «Divu vienādu lietu nebūs. Mēs neštancējam,» Aivars teic, uzsvērdams savu trumpi - individuālismu un unikalitāti. Akmeni viņš iemīlējis jau tad, kad padomju laikos strādāja par mākslinieku kolhozā un zīmēja plakātus «Uz komunismu!». 1995.gadā Aivars nodibināja savu uzņēmumu Aivars-K. Bizness sākās, kopā ar brāļiem veidojot kapu pieminekļus, bet drīz Aivars sapratis, ka arī standarta lietas vēlas taisīt citādi, tāpēc uzņēmumu sadalījuši. Tagad Ezeriņos Aivars saimnieko kopā ar ģimeni un vēl četriem akmeņkaļiem. Pēc ierastajiem papildu palīgiem šovasar nav bijis vajadzības, jo apgrozījums krities. Tas līdz šim bijis ap 72 000 latu gadā, sanākusi arī peļņa, un Aivars ir lepns, ka cehus būvējis un iekārtas pircis, iztiekot bez kredītiem. «Apēstu maizīti ir grūti pelnīt. Vajag šaurākā takā, bet stabili brist,» viņš saka.

Klientus uzņēmums līdz šim piesaistījis gan ar veikalu Ezeriņos, gan braukājot pa tirdziņiem un reklamējoties internetā. Suvenīri ļauj izdzīvot, savukārt individuālie pasūtījumi - dzīvot. Aivars stāsta, ka viņa preces pircēji pamatā ir cilvēki ar ienākumiem virs vidējā, kuri prot novērtēt darinājuma unikalitāti, ar sirdi taisītu lietu un akmens dabisko skaistumu. Kopš dēls pilnībā pārņēmis kapu pieminekļu virzienu, Aivaram ir vairāk laika pievērsties radošajam, meklējot un pārbaudot jaunas idejas un tehnoloģijas, lai prece kļūtu vēl labāka, turklāt pircēji mīl oriģinālo. Gaume Latvijas iedzīvotājiem un ārzemniekiem daudz neatšķiroties, un tūristu interese iedrošinājusi Aivaru piekrist Ivonnas ierosinājumam spert soli pasaulē. «Varu paplašināties, bet vajadzīgs apgrozījums. Lai to dabūtu, ar vietējo tirgu ir par maz.»

Biznesa mācības

Lai gan pirmā bijusi doma par akmeņkaļa darbu piedāvāšanu E-bay, savs cilvēks pasaulē tomēr šķita efektīvāks variants. Vasaras sākumā Ivonna ar ģimeni pārcēlās uz Tilburgu Nīderlandē, 1.jūlijā tur nodibināja uzņēmumu Open the Stone (Atver akmeni) un jau guvusi pirmās biznesa mācības plašajā Eiropā. Ivonnai ir izglītība starptautiskā biznesa jomā, darba pieredze vadošos amatos, taču pēc mēģinājuma akmeņu rūpalu organizēt no Latvijas viņa tikai Nīderlandē uz vietas beidzot apjautusi kopīgo un atšķirīgo biznesa lietās, nesalīdzināmos mērogus un potenciālo klientu ieradumus. «Biju noskaņojusies, ka Eiropā mani sagaida straujš bizness. Bet, par spīti turīgumam, viņi ar naudu nemētājas,» Ivonna atklāj. Ugunskristības tirdziņos jau piedzīvotas, parādījušies pirmie klienti, un nu jāsāk gatavoties Ziemassvētku tirgum Antverpenē, uz kuru jāpaspēj sarūpēt preci vismaz 10 000 eiro vērtībā. Pretēji Latvijai, tirgi Eiropā ir vesela industrija, tāpēc uzņēmīgie latvieši uz tiem liek lielas cerības, vienlaikus tēmējot arī uz kādu lielāku pasūtījumu pilsētu parkiem vai uzņēmumu pagalmiem. Latvijā Aivara akmens skulptūras rotā Olaini, Valmieru, vairākas viņš dāvinājis arī Cēsīm, kur pats dzīvo un bērni skolojušies.

Holandi Ivonna izvēlējusies vairāku iemeslu dēļ. Tā ir Eiropas vidū, un tur var komunicēt angliski, lai gan holandiešu valodas nezināšana traucē. Bērnu dēļ svarīgs arguments bija sociālās sistēmas stabilitāte, savukārt biznesa dēļ - minimālā birokrātija, nodokļu atlaides un sakārtotība. Informācijas un sapratnes iegūšana tomēr paņēmusi milzumu laika un pūļu, taču Ivonna priecājas, ka pāris mēnešos izdevies paveikt daudz. Ivonnas vīrs iekārtojies algotā darbā, lai iegūtu finansiālo atspērienu biznesam, bet vēlāk varētu iesaistīties vēl viena virziena - Krievijas - apgūšanā. «Mērķi mums ir ļoti ambiciozi. Process ir sācies, cerību stars parādījies, pārliecība arī,» Ivonna smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?