Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Apolitiskā svētku sajūta

Vasarā daudzviet Latvijā svin pilsētas svētkus, mēģinot cits citu pārspēt vai nu ar kvalitāti, vai norišu daudzveidību. Arī šogad nošalca Jūras un Zvejnieku svētku vilnis teju visos piejūras miestos, un lielāki un mazāki pilsētas svētki arī jau uzņēmuši apgriezienus.

Lai ko uzrunās, sēdēs stāstītu pilsētu vadītāji vai mārketinga speciālisti, pilsētas svētki, vismaz Latvijā, nav domāti pašiem pilsētniekiem. Ir jādabū uz pilsētu tūristi, kas šeit atstātu savus ziemas ietaupījumus, un vēlams, lai attīrīšanas process notiktu nemanāmi.

Tāltālajos XX gadsimta astoņdesmitajos gados manā ģimenē viesības, kurās aicina draugus un radus, svinēja tad, kad bija par ko. Protams, nekad nebija tā, ka kāda jubileja tiktu aizmirsta. 1.septembrī man varbūt nebija naudas, lai ietu ar klasesbiedrenēm uz kafejnīcu, bet mājās vienmēr bija izcepts kēkss un gaidīja kakao. Un svētku sajūta bija, jo tā sajūta ir tad, kad tevi atceras un mīl savā ģimenē. Vispirms.

Dažas dienas pirms Jāņiem ar dzīvesbiedru pabijām Pēterburgā, un sagadījās, ka esam iekļuvuši pilsētā, kas gatavojas saviem svētkiem. Sārtās buras ir svētki pilsētas mācību iestāžu beidzējiem, Ņevas abos krastos tiek būvētas skatuves, vislielākā no tām atrodas pie Ermitāžas, bet skaistākā svētku daļa noris uz pašas Ņevas. Tieši svētkos gan tā arī nenokļuvām, jo bija jādodas prom, turklāt neesmu pārliecināta, ka būtu vēlējušies ieraudzīt, kas notiek uz slāviskā krāšņumā rotātajām skatuvēm. Bet mēģinājumu uz upes gan redzējām. Ap vieniem naktī, kad tika pacelti tilti, pa upi traucās burinieks ar sārtām burām, tam sekoja un no visām pusēm lenca nelieli kuterīši, baržas - viss iespējamais, ko var nosaukt par ūdenstransporta līdzekli. Ņeva murdēja. Uz pasākumu, protams, pulcējas jaunieši, bet dodas arī visa ģimene, vecmāmiņas ieskaitot. Un visas dienas pirms svētkiem pilsētā pastaigājas lepni jaunieši ar abiturienta lentēm pār plecu, meitenes neiedomājamās frizūrās, īpaši aizkustinoši izskatīdamies no rītiem, piena krāsas naktīs skan garo pārtiju tuc-tuc, kas netiek pagriezts klusāk pēc vienpadsmitiem...

Bet stāsts ir par to, ka svētku iecere - veltīt to jaunajiem pilsētniekiem - ir veiksmīgs lokālā patriotisma piemērs. Jo pat tad, ja tas Gena nav bijis nekāds spīdeklis klasē, nevar nesajust atbildību, ja tava pilsēta lepojas ar tevi.

Pilsēta nav noteikts daudzums ielu, akvaparku vai bērnu pilsētiņu. Pilsēta ir noteikts daudzums iedzīvotāju, kuru vajadzībām vajadzētu būt svarīgākām par abstraktu pilsētas tēlu, jo tieši viņi, kas palikuši bez darba, kuru slodzes, bet ne darba apjomi, ir samazināti, kuriem iekārtotās brīnišķīgās darbavietas piedzīvo štatu samazināšanu, kuru nomāktās sejas un nakts izmisums, domājot par to, kas gaida ziemā, ir pilsētas asinsainas sarkanie un baltie asinsķer-menīši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?