Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ar olu krusu neaptur pretrunīgo līgumu

Krievijas un Ukrainas starpvalstu līguma ratifikācija abu valstu parlamentos otrdien uzskatāmi parādīja atšķirības krievu un ukraiņu demokrātijas izpratnē. Krievijas Valsts dome šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi - ar 410 balsīm par un nevienu pret. Savukārt ukraiņu deputāti Augstākās Radas sēdē sarīkoja dramatisku konfrontāciju, kuras laikā tika liktas lietā jēlas olas, dūmu sveces un pat dūres.

Cīņa vēl nav galā

Ukrainas opozīcija jau pirms sēdes brīdināja, ka visiem iespējamajiem līdzekļiem cīnīsies pret līguma ratifikāciju, jo Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča parakstītā vienošanās uzskatāma par valsts nodevību. V. Janukovičs otrdien tālredzīgi bija devies vizītē uz Strasbūru, tādēļ opozīcijas deputāti savas dusmas izgāza uz parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Ļitvinu. Viņš tika apmētāts ar jēlām olām. V. Ļitvins centās turpināt darbu, kamēr palīgi ar lietussargiem mēģināja viņu pasargāt no olu krusas. Parlamenta sēžu zālē tika iemestas arī dūmu sveces; daļa deputātu iesaistījās kautiņā.

Par spīti opozīcijas centieniem izgāzt līguma ratifikāciju, pretrunīgi vērtētais līgums tomēr tika apstiprināts ar 236 no 450 balsīm. Opozīcijas līderi gan solīja, ka cīņa vēl nav galā, jo viņi mēģinās panākt līguma atcelšanu. Bijusī valdības vadītāja Jūlija Timošenko aicina ukraiņus apvienoties, lai cīnītos pret valsts nodevību.

Maskavas intereses

Otrdien pie parlamenta ēkas jau bija pulcējušies tūkstošiem cilvēku, kas skandēja dažādus saukļus, piemēram, «Nāvi nodevējiem!», «Krima ir mūsu!», «Putin, savāc savu floti!».

Sabiedriskās domas aptaujas gan rāda, ka lielākā daļa Ukrainas iedzīvotāju atbalsta līgumu ar Krieviju, jo tas nodrošinās lētāku gāzi un samazinās Ukrainas ekonomikas problēmas.

Politikas analītiķi secina, ka noslēgtais līgums liecina par Krievijas ietekmes atjaunošanu Ukrainā. Krievijas premjers Vladimirs Putins devis mājienus, ka abas valstis varētu attīstīt ciešāku ekonomisko sadarbību. Taču dokumenti, kas nonākuši Ukrainas laikraksta Zerkalo nedeļi rīcībā, liek domāt, ka sadarbība būs balstīta uz Maskavas interesēm. Piemēram, Krievija vēlas pārņemt savā kontrolē Ukrainas pazemes gāzes krātuves un visu gāzes tranzīta sistēmu.

V. Janukovičs kopš nākšanas pie varas spēris vairākus Maskavai tīkamus soļus. Arī otrdien Strasbūrā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka golodomoru (ukraiņu mērdēšana badā pagājušā gadsimta 30. gados) nevajadzētu uzskatīt par Staļina režīma genocīdu pret ukraiņu tautu. V. Janukovičs apgalvo, ka tā bija traģēdija visām PSRS tautām, ne tikai ukraiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vienošanās

Līdzšinējais līgums par Krievijas kara flotes uzturēšanos Krimā ir spēkā līdz 2017. gadam. Ukraina piekritusi pagarināt līgumu vēl uz 25 gadiem - vismaz līdz 2042. gadam
Krievija piedāvā Ukrainai par 30% samazināt gāzes cenu (no 333 uz 233 dolāriem par 1000 kubikmetriem). Ukrainai tas desmit gadu laikā ļautu ietaupīt līdz pat 40 miljardiem dolāru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?