Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ar tehnoloģijām vien nepietiks

Cik skolās jūtams datoru un projektoru trūkums? Pēc šī jautājuma, kas trešdien tika izteikts vienā no Izglītības inovāciju foruma darba grupām, pacēlās gandrīz visu zālē sēdošo rokas. Tomēr nepieciešamība aprīkot skolas ar piemērotām tehnoloģijām bija tikai viens no priekšlikumiem, kas izkristalizējās forumā. Ne mazāk svarīgi izglītības speciālistiem šķita tas, kas ar šīm tehnoloģijām tiks darīts.

Vairāki foruma runātāji, arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) augstākās amatpersonas, akcentēja, ka gan mūsdienās, gan nākotnē labas skolas atslēga ir skolotāji. Tomēr, kā izriet no foruma dalībnieku teiktā, būtiska būs skolotāju prasme apieties ar tehnoloģijām, tāpēc esot jāakcentē skolotāju apmācība. IZM valsts sekretāra vietniece Kristīne Vāgnere uzsvēra, cik ļoti pēdējo 10 gadu laikā jau ir mainījusies skola. Kaut vai tas, kā fizikas stundās tika veikti eksperimenti kādreiz un cik lielas iespējas tagad paver mūsdienu tehnoloģijas. Vēl pēc 10 gadiem saskaņā ar viņas teikto skolēni varēs praktiskos darbus izstrādāt kopā ar sadarbības skolām, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs. Biedrības Jauniešu konsultācijas pārstāvis Andris Čeksters bija piesardzīgs pret «aizraušanos» skolas aprīkot ar mūsdienu tehnoloģijām, jo tās mainās ļoti ātri un «kamēr visās skolās ieliksim datorus, skolēni datorus vairs nelietos». Viņaprāt, būtiski radīt vidi, kurā skolēns ir spējīgs izsvērt, kā izmantot tehnoloģijas mācību procesā.

«Mēs dzīvojam XXI gadsimtā, bet skolas bieži vien ir palikušas XX gadsimtā,» norādīja Jūrmalas alternatīvās skolas direktors Egils Blūms. Ar šo izteikumu viņš domājis to, ka daudzas skolas saviem skolēniem nesniedz XXI gadsimta izglītības prasmes, piemēram, kritisko domāšanu un analīzes spējas, prasmes risināt problēmas un strādāt grupā. Lai skolas panāktu reālo laika ritējumumu, pēc E.Blūma domām, nepieciešama valsts programma, kas ietvertu, piemēram, finansiālu atbalstu eksperimentālām skolām un klasēm, izmaiņas standartos, atbalstu skolu un skolotāju pieredzes apmaiņai. Kā izriet no Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītāja Roberta Ķīļa teiktā, SAK, sadarbojoties ar IZM un uzņēmumu Microsoft Latvia, kā arī piesaistot skolu pārstāvjus, līdz martam izstrādās priekšlikumus, kā ieviest inovācijas skolās, kas varētu rezultēties arī kādās valsts programmās. Jau trešdienas forumā R.Ķīlis pierakstījis 19 priekšlikumu, no kuriem daļa būtu jānoved līdz īstenošanas stadijai. Viens no konkrētajiem priekšlikumiem ir digitālo mācību materiālu izstrāde, jo skolu aprīkošana ar tehnoloģijām vien neko nedod, kamēr nav izstrādāti piemēroti mācību materiāli. Pašlaik labāka situācija esot dabaszinātņu un eksaktajos priekšmetos, kur jau esot pieejami digitālie mācību materiāli, taču esot jādomā par to izstrādi arī latviešu valodā un literatūrā, vēsturē, ģeogrāfijā un sociālajās zinātnēs, kā arī sākumskolas mācību priekšmetos. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) pat norādīja, ka digitālajiem mācību materiāliem esot jānovirza arī mācību grāmatu iegādei paredzētie valsts budžeta līdzekļi, kas gan pagaidām ir mazāk par latu uz vienu skolēnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?