Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ar viņu sačukstas prezidenti

Tev būs augsts ciemiņš - pie Ilzes atbraukuši paziņas un pastāstījuši, ka viņas vārdu dzirdējuši pieminam savā darbavietā, ko vada kāds no Ventspils uzņēmējiem. «Diez kurš tad mani grib satikt? Mazais vīriņš?» Ilze pieļāvusi, ka ciemos varētu atbraukt Aivars Lembergs. Tomēr nē. Vakarpusē Ventspils novada Līdumnieku durvīs ar lielu bļodu rokās un platu smaidu parādījies eksprezidents Guntis Ulmanis.

Bļodā bijusi brieža gaļa, ko kungs pats nomedījis kopā ar jau augšminēto Ventspils uzņēmēju. Viesošanās notika nākamajā dienā pēc _Latvijas lepnuma_ ceremonijas ieraksta, kurā bija arī Ulmanis. «Vaira kā mūris nostājās priekšā, es nekur netiku,» Ulmanis skaidrojis Ilzei, kādēļ pēc ceremonijas nepiegājis parunāties, bet atbraucis ciemos. Kopš tās dienas Ilze piedzīvo atbalstītāju uzlidojumu.

Zatlers un Ulmanis

Ilze Ābola ir mamma pieciem pašas bērniem un pieciem audžubērniem. Kad pēkšņi nomira vīramāsa Dace, viņas pieci bērni nonāca bērnunamā. Ilze ar vīru Andri pieļāva domu, ka pie pirmās izdevības ņems viņus pie sevis. Pēc nepilna gada Ilzi satrieca vīra nāve. Bet viņa turējās un, lai arī bija palikusi viena, bērnus pie sevis paņēma. Savulaik bija pārdzīvota arī mammas nāve, jo teju desmit gadu Ilze bijusi mamma arī savām divām jaunākajām māsām un brālim Andrejam. Ar rocību nebija spīdoši, jo Ilze ir vienīgā pelnītāja. Viņa strādā maiznīcā Ventspilī. Arī decembra vakarā, kad TV3 rādīja Latvijas lepnuma ceremoniju, Ilze strādāja. Televizors bija ienests ceptuvē, un ik pa laikam viņa uzmeta tam skatu. «No pašas ceremonijas klātienē atceros maz, jo nemitīgi slaucīju acis,» Ilzi aizkustinājuši visi Lepnumi. Tā kā pasākums bijis ar humora pieskaņu, vienbrīd Ilze nav sapratusi, vai raud aiz prieka vai aizkustinājuma. Kad apsveikšanas laikā eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga viņu apskāvusi, Ilze atkal neesot spējusi novaldīt asaras. Bet ko Vīķes kundze tik ilgi Ilzei čukstēja ausī pēc oficiālā apsveikuma? «Viņa pateicās par to, ka esmu. Par to, ka citi bērnus nodod bērnunamā, bet es paņēmu pie sevis.» Ilze smej, ka nedaudz «atžirgusi» pēc pasākuma, jo automašīnai nedarbojies sildītājs, tāpēc neturējies zobs uz zoba.

«Pasākums bija ļoti, ļoti skaists. Pēc tam nedēļu lidoju no tovakar uzņemtās enerģijas.» No tās dienas laba vēlētāju un atbalstītāju bijis daudz. Neilgi pēc Ulmaņa ciemošanās paviesojies Zatleru pāris. Kā privātpersonas. Kādu dienu Ilze saņēmusi zvanu no Valsts prezidenta kancelejas, jo vajadzējis noskaidrot, kur meklējamas Līdumnieku mājas. «Ja mūsu māja būtu kartē, Zatleri nokristu kā sniegs uz galvas, bet mūsu mājas nav kartē, tāpēc arī zvanīja.» Zatleri atveduši kārumus, taču tas jau nav svarīgākais - kopā sarunās bijis ļoti jauki, viņi paspēlējušies ar bērniem.

Neesmu viena

Nākamajā dienā pēc Lepnuma ceremonijas daudzus zvanus saņēma arī TV3. Cilvēki vēlējās atbalstīt Ilzi morāli, materiāli, finansiāli. Viens gribēja dāvāt rotaļlietas, cits gultas. Lai Ilze saņemtu palīdzību, kas vajadzīga visvairāk, raidījuma Bez tabu komanda sadarbībā ar ziedot.lv izveidoja ziedojumu kontu. Ar nelielu sižetu vēlreiz atgādināja par Ilzi, kā arī uzaicināja visus Ilzes «ābolīšus» apmeklēt Rīgas zoodārzu. «Un šosvētdien mēs visi braucam uz operu - uzaicināja,» priecājas Ilze un piebilst, ka februārī uz operu dosies divatā ar Ilzi Jaunalksni, kura bija viena no sveicējām ceremonijā, jo opera dāvinot vairākus izrāžu apmeklējumus.

«Beidzot ir sajūta, ka neesmu viena. Esmu vajadzīga. Tā esmu pērusies, ņēmusies un pēkšņi tā palīdz. Nevaru izteikt, cik gandarīta un pateicīga esmu.» Atbalstītāji uzrodotieties pēkšņi un sadzīviskās situācijās. Nesen Ventspilī pirkusi kvēlsveces busiņam. Kad devusi naudu, saimnieks teicis: «Varbūt es neņemšu visu!» - «Kā - neņemsit?» - «Jums tā lielā ģimene.» To stāstot, Ilzes balss aizlūst. «Tajā pat laikā ir tādi, kas norej.» Pēc publikācijas vietējā avīze par Ilzi kā Latvijas lepnumu laikraksta interneta versijas komentāros viņa aplieta lamām: tie bomži, dzērāji. Tā kā daļa no teju 100 komentāriem bija naidīgi, iespēja komentēt tika slēgta, arī izlasīt tos nevar. Ilze izlasījusi vien dažus, atpazinusi rakstītājus un jutusies pazemota. Nu bet kas tie par cilvēkiem?! Ilze nevēlas stāstīt par nesaskaņām ar kaimiņiem, jo «vairāk uzmanības viņiem pievērsīs, jo trakāk. Gan tikšu galā. Skauģi bijuši un būs vienmēr.»

«Māšel, turies,» nesen uzmundrinājusi māsa, kad Ilze teikusi, ka apmulsusi no palīdzības. Palīdzētāju ir tik daudz, ka Ilze nevar tos saskaitīt un atcerēties: vieni atsūta kliņģeri, otri sola drīzumā izremontēt māju, trešie saremontē par velti busiņu. Pa šo laiku viņa saņēmusi daudz jauku, uzmundrinošu vēstuļu. «Man grūti atrast vārdus, kā pateikties. Man jāraud uzreiz, kad par to domāju. Mīļš, mīļš paldies visiem!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?