Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Attiecību ķīmija un fizika

Attiecības ir smalka lieta, tāpēc mēdz runāt par attiecību ķīmiju: kā tas viens ar to otru, un kas beigās iznāk - pa druskai no katra vai kaut kas vēl trešais. Nereti arī privātās attiecības, bet starptautiskās noteikti iekrīt arī citā disciplīnā - fizikā, attiecībām gūstot pozitīvu vai negatīvu zīmi. Un šai ziņā svarīgi ir, kā nu kurš uz noteiktām attiecībām skatās, jo kas vienam labs, to cits uzskatīs par pretēju savām interesēm.

No Latvijas un Eiropas skata punkta pozitīva ir pēdējā laika tendence uzlaboties attiecībām starp Turciju un Armēniju. Sevišķi jau tāpēc, ka pēdējā iniciatīva ir nākusi no Armēnijas - Konstitucionālā tiesa atzinusi, ka darba grupu iepriekš parakstītie protokoli par abu valstu tuvināšanos atbilst Armēnijas pamatlikumam. No vēso ziemeļnieku tālīnās perspektīvas pats fakts nešķiet nekāds dižais, tomēr karstasinīgāko armēņu publikā tas uzsitis arī pa augstākam emociju vilnim.

Armēnijas un Turcijas nesenākais saspīlējums saistās ar 1993.gadā slēgto robežu starp abām valstīm un pārtrauktajām diplomātiskajām attiecībām, kas nav atjaunotas joprojām. Tolaik Turcija nostājās Azerbaidžānas pusē, aizstāvot tās tiesības uz separātisko Kalnu Karabahu. Saprotams, ka šis kopš 80.gadu otrās puses Armēnijā tik karstais jautājums ielēja eļļu ugunī, un būt armēnim kopš tā brīža vēl vairāk sāka nozīmēt - būt pret Turciju. Ne velti otrdien pēc tiesas sēdes protestētāji tiesnešus ārpusē sagaidīja ar kliedzieniem: «Jūs neesat armēņi!» Lūk, un tieši uz šā negatīvisma fona jo sevišķi skaidri iezīmējas lēmuma par abu tautu tuvošanos pozitīvā vērtība. Armēnija valsts mērogā ir nolēmusi nepieminēt ļaunu, izrādīt iniciatīvu un tiesiski virzīties uz sadarbību un varbūt pat sadraudzību.

Bet ne jau par turku un armēņu savstarpēju darīšanos vien ir runa. Nozīmīga ir tieši ES kandidātvalsts Turcijas loma un līdzdalība tai visā. Nav jau viņi bez savas vainas līdz šim kritiski sliktajās attiecībās ar Armēniju, un sevišķi tas sakāms par Turcijas liegšanos atzīt savu priekšgājēju - Otomaņu impērijas - 1915.gadā īstenoto genocīdu pret savas zemes armēņiem. Tolaik tika nogalināts pusotra miljona armēņu, un ir saprotams, ka šī rēta armēņu vēsturiskajā pašapziņā ir ļoti svaiga un sāpīga.

Mūsdienu Turcijas dibinātājs Mustafa Kemals Ataturks pagājušā gadsimta 20.gados centās gan pavilkt svītru līdzšinējai vēsturei un jauno valsti dibināja kā stingri sekulāru, uz progresu orientētu un prorietumniecisku, tomēr acīmredzot tautas ētosa dziļākie strāvojumi ir noturīgāki par racionāli izdarītiem politiskiem lēmumiem, un armēņu genocīds Turcijā līdz nesenam laikam bija tabu jautājums. Tikai nesen, praktiski sakrītot ar ES durvju pavēršanu Turcijas kandidatūrai, tas beidzot aktualizēts sabiedrībā līdz ar dažu citu līdz tam neapspriežamu jautājumu, kā dzimumu līdztiesība un kurdu minoritātes tiesības.

Lai gan pašreizējais abu valstu tuvināšanās process konkrēti attiecas tikai uz robežu atvēršanu un diplomātisko attiecību atjaunošanu, ir skaidrs, ka jebkurš vārdu savienojums, kurā ir Armēnija un Turcija, sevī nes arī skaļi neizteikto emocionālo slodzi par armēņu genocīdu. Tā kā šis ir būtisks un principiāls jautājums Turcijas attiecībās ar ES un lielu daļu pasaules, pozitīvs un apsveicams ir ikviens iemesls, veids un gadījums, kad vien Turcijai ar Armēniju ir jebkāds labprātīgs kontakts. Pat valstsvienību futbola mačs, kas aizpērn notika Armēnijā un ko apmeklēja Turcijas prezidents. Tas pats par sevi ir tik nozīmīgs fakts, ka gluži vai nekorekti būtu painteresēties, kāds toreiz bija rezultāts.

Turcijas un Armēnijas tuvināšanās ļauj kaut nedaudz labticīgāk paraudzīties arī uz visiem citiem līdzīgi emocionāli tonētiem starptautisko attiecību procesiem, kur runa ir par tautas sāpi, izlīgšanu un mierīgu, kopīgu līdzāspastāvēšanu. Tiklab to var teikt par Latviju un mūsu samocīto XX gadsimta vēsturi, tiklab - par Ukrainu un tās 1932./1933.gada bada šausmām. Tās līdzīgi nacistu īstenotajam ebreju genocīdam nav aizmirstamas, un bez to apzināšanās, atzīšanas un zināmas restitūcijas - kaut novēlotas, pakāpeniskas un tikai morālas - nav iedomājama tādas tautas pilnvērtīga morālā dzīve, uz kuru šie imperatīvi attiecas.

Mēs esam vēl nesenu melnu kaislību plosīta civilizācija, kuras dziedināšana ir tikko sākusies. Ja jēlu miesas brūci pat uzlikts dziedējošs apsējs sāpina, tad cik gan delikātākas ir visas tās dažādās traumas un nodarījumi, kas sulo praktiski teju katras apkārtējās tautas vēsturiskajā atmiņā. Runājot pavisam lielā starptautiskā mērogā, atcerēsimies neseno Baraka Obamas vizīti Japānā, kur viņš pat neizskatīja piedāvājumu apmeklēt Hirosimas memoriālu. Pati Japāna nesekmīgi vairās no varmācības spoka, kas to apsūdz par nodarījumiem Ķīnā Otrā pasaules kara laikā.

Tāpēc izceļams ir katrs cerības stariņš, kas izgaismo pat ja ne tieši paša sasāpējuma sirdi, tad kaut vai teritorijas pleķīti blakus šai ēnas zonai. Malači, armēņu tiesneši!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?