Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

B plānā - mājokļu nodoklis un atteikšanās no būvēm

Ieviest mājokļu nodokli, atcelt vēl atlikušos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus, atteikties no ceļu un ēku remontēšanas vai būvēšanas. Šādi priekšlikumi tiek apspriesti, lai samazinātu budžeta deficītu par papildu 175 miljoniem latu.

Tādējādi ir sākusies tā saucamā budžeta plāna B veidošana. Iepriekšējais plāns balstījās uz to, ka Latvijas starptautiskie aizdevēji ļaus nepieciešamajā 500 miljonu latu ietaupījumā ieskaitīt arī šī gada lēmumu ietekmi (175 miljonus). Taču, saņemot vairākus atgādinājumus un kritiku no ārvalstīm, sākta lielāka ietaupījuma meklēšana.

Neoficiāli zināms, ka 175 miljonu meklējumos Finanšu ministrija gatavo jaunu piedāvājumu mājokļu nodokļa ieviešanai. Nav zināms, vai tam pamatā ir kāds no iepriekš valdības atbalstītajiem variantiem un kādus ienākumus varētu nest. Taču Ekonomikas ministrijas priekšlikums par progresīvās likmes ieviešanu netiek izskatīts. Diena jau rakstīja, ka no iepriekš atbalstītā mājokļu nodokļa varianta ar 0,2% likmi valdība plānoja iekasēt 27 miljonus latu. B plāns paredz arī atteikšanos no tiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumiem, ko valdība vēl nav atcēlusi. Mājokļu nodoklis un atvieglojumu atcelšana veidos lielāko daļu no summas, ko plānots aizlāpīt ar ieņēmumiem.

Tomēr 175 miljoni tiks meklēti ne tikai papildu ieņēmumos, bet arī samazinot izdevumus, taču pensijas, skolotāju algas un izdevumi medicīnai arī taupīgākajā budžeta plānā paliek kā neaizskaramie izdevumi. Netiek spriests arī par PVN likmes paaugstināšanu, sociālā nodokļa paaugstināšanu vai progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanu, Dienai neoficiāli pastāstīja avoti. Taču tie izdevumi, no kuriem plānā B valsts varētu atteikties, ir saistīti ar dažādu ēku un infrastruktūras objektu, piemēram, ceļu un tiltu, remontu vai būvniecību. Iepriekš visvairāk diskutēts par Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecības apturēšanu. Nākamgad tās būvniecībai nepieciešami 26 miljoni latu, taču tās apturēšana nebūtu finansiāli izdevīga, iepriekš uzsvēris finanšu ministrs Einars Repše (JL). Tagad diskusija par Gaismaspils būvniecības apturēšanu atsākta, liecina Dienas rīcībā esošā informācija.

Sociālie partneri kā vēl neizmantotu ietaupījuma iespēju min valsts funkciju nodošanu privātajiem uzņēmumiem. Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle uzsver, ka diskusija līdz šim par to nav notikusi ministriju pretestības dēļ. Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende piebilst, ka vispirms uzņēmējiem būtu nododami valsts iestāžu autoparki un citas t.s. atbalsta funkcijas, kā arī jāizvērtē valsts uzņēmumu pārdošana.

Lai gan iepriekš valdība paļāvās uz pielaidīgāku aizdevēju attieksmi pret budžeta izdevumu samazināšanu, turpmāk tā var kļūt vēl bargāka nekā patlaban, brīdina arī ziņu aģentūra Reuters. Tā uzsver - ekonomikas atlabšana citviet pasaulē ļauj ES un SVF kategoriskāk pieprasīt no Latvijas solījumu pildīšanu, nebaidoties no tā, ka Latvijas ekonomikas problēmas varētu kaitēt visam Austrumeiropas reģionam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?