Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Bez nosaukuma

Studentus uztrauc, ko Pasaules Banka ierosina darīt ar izglītību

Latvijas Studentu apvienība pauž pamatotas bažas par Pasaules Bankas ierosinājumiem samazināt izglītības nozares finansējumu, īpaši raugoties uz augstākās izglītības nozares attīstību un tās nozīmi Latvijas ekonomikas atveseļošanās procesos.

Pēc tam, kad 2009. gadā augstākās izglītības finansējuma samazinājums bija 47%, papildu finansējuma samazinājums ir nepieļaujams un var radīt neprognozējamas sekas - gan samazināt Latvijas starptautisko konkurētspēju izglītībā un zinātnē, gan nākotnē palielināt to personu skaitu, kuras izvēlas studēt citās Eiropas Savienības valstīs par zemāku studiju maksu vai bez maksas.

No Pasaules Bankas tehniskās palīdzības misijas ieteikumiem var secināt, ka Pasaules Banka iesaka samazināt valsts finansēto budžeta vietu skaitu augstskolās. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe ir parakstījusi rīkojumu, kas paredz 2010. gadā samazināt valsts finansēto budžeta vietu skaitu par 174 vietām, kopumā starp augstskolām sadalot 25 738 budžeta vietas. Ņemot vērā prognozējamo vidusskolu absolventu skaita sarukšanu, samazinājums par 174 vietām nebūtu vērtējams kā dramatisks, taču samazinājums par 50% var izrādīties liktenīgs Latvijas augstākajai izglītībai. 2010. gadā valsts finansētajām budžeta vietām paredzēts sadalīt 50,3 miljonus latu, no tā var secināt, ka, samazinot finansējuma apmēru uz pusi, tas ir, 25,15 miljoniem latu, arī budžeta vietu skaits saruks proporcionāli šai summai, respektīvi, līdz 12 869 valsts finansētajām budžeta vietām. Tas palielina augsti kvalificēta darbaspēka emigrācijas draudus un studējošo emigrācijas apmēra pieaugumu kopumā, tādējādi iedragājot Latvijai svarīgu tautsaimniecības nozaru attīstību un pastāvēšanu.

Latvijas Studentu apvienība arī izsaka nopietnas bažas par Pasaules Bankas tehniskās palīdzības misijas ieteikumu, kas saistās ar finansējuma samazināšanu studējošo kreditēšanai un stipendiju fonda samazināšanu. Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos studējošo kreditēšana ir tas sociālais instruments, kas nodrošina plašas sabiedrības daļas piekļuvi iespējām iegūt augstāko izglītību. Izglītības un zinātnes ministrija 2009. gadā veica studējošo kreditēšanas noteikumu grozījumus, kas atviegloja galvotāju piesaisti, apzinoties stāvokli valstī un problēmas nodrošināties ar galvotājiem studējošo kreditēšanā. Vairāk nekā 70% no Latvijas studējošajiem studiju maksas segšanai ņem kredītu, tādēļ studējošo kreditēšana ir nozīmīgs atbalsta mehānisms vienlīdzīgu iespēju radīšanā visiem sabiedrības slāņiem.

Latvijas Studentu apvienība uzsver, ka ir nepieciešams saglabāt stipendiju fondu šābrīža apmērā un to palielināt, pilnībā dalot studējošā ikmēneša patēriņa izmaksas vienlīdzīgās daļās starp studējošo un valsti. Tādējādi Latvijas Studentu apvienība kategoriski iebilst pret stipendiju fonda samazināšanu - tas patlaban nodrošina sociālās aizsardzības rīka funkciju, ļaujot studēt arī personām ar apgrūtinātiem materiālajiem apstākļiem.

Latvijas Studentu apvienība aicina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un Izglītības un zinātnes ministriju nepieļaut turpmākus augstākās izglītības finansējuma samazinājumus, kas varētu būtiski ietekmēt Latvijas ilgtspējīgu attīstību, zinātniskā potenciāla aizplūšanu uz ārzemēm un kavēt ekonomikas atveseļošanās procesus.

Edgars Bērziņš, Latvijas Studentu apvienības prezidents

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?