Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bibliotēka kā bankas un pas ta filiāle

Saistībā ar bibliotēkās pieejamo bezmaksas internetu grāmatu krātuves šodien pilda ne tikai savus primāros uzdevumus, bet arī bankas, pasta un nodarbinātības dienesta funkcijas. Īpaši tas vērojams laukos. Bibliotēkā iespējams i-bankā samaksāt rēķinus, pieteikties e-parakstam, datorā uzrakstīt un izdrukāt oficiālas vēstules, nokopēt dokumentus. Nāk darba meklētāji, uzņēmēji, skolēni, studenti, pensionāri un tūristi.

Izglīto par internetu

Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēkas Pārdaugava vadītāja Inta Eglīte stāsta, ka šodien, salīdzinot ar laiku pirms dažiem gadiem, bibliotēkas apmeklētāju skaits ir audzis. «Iemesli ir vairāki. Pirmkārt, atkal par iecienītu laika pavadīšanas veidu kļuvusi lasīšana. Otrkārt, saspringtā ekonomiskā situācija iedzīvotājiem liek racionāli plānot izdevumus, un daudzi cilvēki iegādājas uzziņu literatūru, bet nevar izdot 10 latus, piemēram, par detektīvromānu, kura literārā kvalitāte ir tāda, ka izlasīt to ir interesanti tikai vienreiz. Protams, svarīgs iemesls, kāpēc cilvēki nāk uz bibliotēku, ir bezmaksas pieeja datoram ar interneta pieslēgumu, kā arī iespēja par nelielu samaksu izdrukāt un kopēt dokumentus. Bieži visi 16 bibliotēkas datori ir aizņemti - apmeklētāji internetā meklē darbu, lasa sludinājumus, lai iepirktos un pārdotu preces. Bērni vāc informāciju skolas uzdevumiem un spēlē spēles,» stāsta I. Eglīte.

Uz bibliotēkas vadītājas galda labi pamanāma grāmata par drošību internetā, jo bibliotēku darbiniekiem apmeklētāji arī jāizglīto - bērni galvenokārt par nepieciešamo piesardzību, lietojot internetu, vecāka gadagājuma cilvēki - par datora un interneta lietošanas principiem. «Mēs organizējam speciālas datormācības senioriem, un cilvēki iemācās elektroniski samaksāt rēķinus, darboties ar i-banku. Bibliotēkā iespējams pieteikties e-parakstam. Bijām iesaistījušies arī tautas skaitīšanā,» stāsta I. Eglīte.

«Par finansējumu grāmatu iepirkumam nav ko žēloties, līdzekļu pieticis arī, lai abonētu sešu nosaukumu laikrakstus un 38 nosaukumu žurnālus; preses izdevumi lasītāju vidū ir ļoti populāri. Jaunākās grāmatas iepērkam regulāri. Nemainīgi pieprasīti ir latviešu oriģinālliteratūras romāni, detektīvliteratūra, memuārliteratūra, grāmatas par vēsturiskām personībām un ceļojumiem. Pusaudžu vidū ļoti pieprasītas ir vampīru tēmai veltītas grāmatas,» klāsta bibliotēkas vadītāja. Bibliotēkas apmeklētāja Sandra stāsta, ka viņa atnākusi izmantot bezmaksas internetu, lai meklētu darbu. Savukārt Lidija bibliotēkā ienākusi kopēt dokumentus.

Tūristi meklē informāciju

«Bibliotēkas apmeklētāju vidū ir daudz darba meklētāju, kas internetā atrod darba sludinājumus, raksta pieteikuma vēstules, sūta CV. Mums gan nav informācijas, cik procentu no viņiem atrod darbu, pateicoties bibliotēkā nodrošinātajai piekļuvei internetam, bet bibliotēka noteikti palīdz. Vasarā uz bibliotēku nāk ārvalstu tūristi, kas atpūšas Latvijā. Viņi izmanto internetu informācijas meklēšanai un elektroniskajai sarakstei. Aizrautīgie grāmatu lasītāji uz bibliotēku intensīvāk nāk rudenī un ziemā,» novērojusi Ventspils bibliotēkas Bibliogrāfijas un informācijas nodaļas vadītāja Vija Baško. Arī viņas novērojumi liecina, ka pieaugušo lasītāju vidū nemainīgi populāra ir latviešu daiļliteratūra un memuārliteratūra, bet pusaudžu vidū - fantāzijas žanra darbi. Dažādu paaudžu lasītāju vidū populāra ir arī ezoteriskā literatūra. «Iegādājoties bibliotēkai grāmatas, ieklausāmies lasītāju viedokļos. Par finansējuma trūkumu grāmatu iegādei īpaši žēloties nevaram,» uzsver V. Baško. Ventspils bibliotēkas Reģionālā mācību centra vadītājs Gints Gredzens stāsta, ka bibliotēkā pieejamie datori ar interneta pieslēgumu ir ļoti iecienīti. Arī darbadienas pusdienlaikā pie datoriem redzami cilvēki.

Atrod darbu un aizbrauc

«Izmantojot bibliotēkā pieejamo internetu jaunieši, kuri nekur nemācās, sameklē ārzemēs darbu, tepat bibliotēkā internetā nopērk lidmašīnas biļeti, tepat to izdrukā un aizbrauc prom no mūsu pagasta uz ārzemēm strādāt,» uzsver Ugāles bibliotēkas vadītāja Inese Rumpa. Bezmaksas pieeja internetam ir viens no faktoriem, kas bibliotēkai piesaista vietējos iedzīvotājus. Tāpat kā pilsētu bibliotēkās, arī nelielajā Ugālē aizrautīgi interneta lietotāji ir skolēni, kuri gan spēlē datorspēles, gan arī izmanto internetu skolas uzdevumu gatavošanā. Ugāles bibliotēkas vadītāja piekrīt Rīgas un Ventspils kolēģu izteiktajai pārliecībai, ka bibliotēka vairs nav tikai grāmatu krātuve, bet arī finansiālo un sociālekonomisko jautājumu risināšanas vieta, daļa pastāvīgo bibliotēkas apmeklētāju ir aizrautīgi dažādu žanru grāmatu, kā arī preses izdevumu lasītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Viena bibliotēka skaitļos

Rīgas filiālbibliotēka Pārdaugava
Kopumā bibliotēkā reģistrēti 4125 lasītāji.

Jaunākie bibliotēkas apmeklētāji ir divus gadus veci, vecākā apmeklētāja sasniegusi 96 gadu vecumu.

Dienas laikā bibliotēkā ierodas vidēji 230 apmeklētāju.

Lasītājiem izsniegtas 87 139 grāmatas.

Kopumā Latvijā ir 1831 bibliotēka.

Datoru izmantojums 2011. gadā

76% bibliotēkas datoru lietotāju tos izmanto rēķinu samaksai i-bankā.

49% pērk internetā preces un pakalpojumus.

28% reklamē internetā savas preces un pakalpojumus.

64% apmeklētāju bibliotēkas datorus izmanto, lai meklētu darbu.

35% - darbinieku meklējumiem.
Avots: projekts Trešais tēva dēls

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?