Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Biržas rekordiste

Vērtspapīru brokeru darba telpa SEB bankā izskatās pēc skudru pūžņa - darbinieki sēž cieši blakus, katram priekšā trīs lieli monitori, visiem telefonaustiņas, caur kurām komunikācija ar klientiem, šķiet, nekad nepārtrūkst. «Esmu iemācījusies atslēgties no apkārtnes,» brokere Nataļja Oha (24) smaidot saka un paskaidro, kāpēc šī vide viņu nenogurdina un strādāt netraucē.

Un ne tikai tāpēc. Pēc Nataļjas domām, ja darbs aizrauj, tad grūto tajā nejūt. Meitenes patika pret profesiju nesen viņai atnesa arī taustāmu gandarījumu - birža _NASDAQ OMX Riga_ viņai piešķīra Gada brokera 2009 balvu.

Par profesionalitāti

Lai gan pirms trim gadiem, pirmo reizi pabūdama Gada brokera balvas pasniegšanas ceremonijā, Nataļja nosprieda, ka arī pašai kādreiz gribētos šo balvu saņemt, pirms mēneša kāpiens uz goda pjedestāla viņai tomēr nāca kā pārsteigums. «Paldies par tik augstu novērtējumu!» viņa priecājas. Balvu jau 12 gadus piešķir brokerim, kurš gada laikā veicis visvairāk darījumu un saņēmis teicamu vērtējumu no biržas, kā arī kolēģu brokeru un finanšu žurnālistu balsojumā. Tā ir nopietna atzinība par profesionalitāti, un Nataļjai, kura brokera amatā ir tikai divus gadus, tas ir sasniegums.

Iekšēja drošības sajūta par darāmo meitenei gan radusies tikai pēdējā pusgadā. Pirms nokļūšanas pie SEB bankas vērtspapīru brokeriem Nataļja operācijas ar akcijām redzēja tikai pārskatos un tirgus pārskatos bankas Iekšējās kontroles un analīzes nodaļā, kur strādāja par asistenti un vēlāk speciālisti. Kad viņai piedāvāja izmēģināt brokera darbu, viņa saprata, ka saziņa ar bankas klientiem ir saistošāka par pārskatiem. Sekoja zināšanu smelšanās no darbabiedriem, blociņā pierakstot vai katru soli. Kad Nataļja pirmoreiz apsēdās pie telefona, zvanīja viens no bankas aktīvākajiem klientiem. «Baidījos nesaprast kaut ko no tā, ko viņš gribēja, bija uztraukums, bet saņēmos,» Nataļja atceras arī gandarījumu, kad pirmā pašas veiktā operācija ar akcijām atspoguļojās kopējā biržas sistēmā.

Roka uz pulsa

Brokera darbs ir dinamisks, lai gan priekšstats, ka Nataļjas darbavietā brokeri uzrotītām kreklu piedurknēm klaigā, enerģiski žestikulē un mētā pa gaisu papīrus, ir maldīgs. Vairāk nekā ar akcijām jāstrādā ar cilvēkiem, kas tās grib pirkt vai pārdot, bet tieši tas esot visinteresantākais. Nataļja arī ik rītu sāk ar pārskata rakstīšanu SEB Baltijas akciju tirgus apskatam un turpina ar sekošanu līdzi gan akciju cenu izmaiņām, gan biržā kotēto uzņēmumu attīstībai. Roka uz pulsa jātur arī attiecībā uz veselām nozarēm. Šāda iedziļināšanās, lai palīdzētu klientiem, arī pašam ļauj visu labāk saprast, Nataļja teic. «Tā ir pieredze, ko varbūt nav tik viegli gūt, bet, ja ar to saskaries katru dienu, tā krājas kaudzē.»

Cilvēku interese par vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu aizvien aug. 2008.gadā līdz ar pirmo krīzes šoku un haosu akciju tirgū uz brīdi iestājies pamirums, taču pērn viss atkal iegājis normālās sliedēs. Nataļja stāsta, ka salīdzināt Latvijas vērtspapīru tirgu ar, piemēram, Amerikas nav iespējams, bet arī pie mums cilvēki beidzot ir noticējuši, ka darbības ar akcijām var būt ienākumu avots. Ir tādi, kam šiverēšana pa vērtspapīru tirgu ir hobijs, ir tādi, kam tā ir jau pa daļai profesija. Lai gan Nataļja kā brokere klientiem neko ieteikt nedrīkst, informēšana par tendencēm ir viņas ikdienas darba daļa. «Gadās arī no klientiem uzzināt kaut ko interesantu, tā ir nepārtraukta viedokļu apmaiņa.» Esot ļoti patīkami arī dzirdēt klienta sirsnīgo «paldies par sadarbību!», kad izdevies paspēt uzdevumu paveikt pēdējās minūtēs vai pat sekundēs. «Tad esi apmierināts pats ar sevi,» saka Nataļja.

Valodas - hobijam

Banka ir vide, kurā Nataļja sevi redz arī nākotnē. Viņa atzīst, ka daudzveidīgajā vērtspapīru pasaulē vēl daudz ko mācīties. «Jo īpaši man. Protu sevi novērtēt objektīvi,» Gada brokera balvas ieguvēja ir paškritiska. Lielāko daļu brīvā laika viņai patlaban aizņem studijas - pavasarī plānots tikt pie maģistra diploma uzņēmējdarbības organizācijā un vadībā Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā (RSEBAA). Bet, kad tā būs absolvēta, brīvos brīžus, iespējams, varēs aizpildīt ar kādas valodas apguvi. «Reizē ar valodu tu daudz iemācies arī par attiecīgo kultūru,» Nataļja saka. Finanšu pasaulē viņa ienirusi salīdzinoši nesen, jo bakalaura diplomu ieguvusi vācu valodas tulka specialitātē. Jau vidusskolā meitene trīs reizes izcīnīja iespēju apmaiņas programmas ietvaros pabūt Vācijā, vēlāk savas valodas prasmes izmantoja, strādājot par sekretāri un uzņemoties dažādus tulkošanas darbiņus. Bet no vācu valodas kā profesijas Nataļja atvadījās, kad sāka strādāt kompānijā Real Trade, kas nodarbojas ar valūtas tirdzniecību. Jaunā pieredze radīja noturīgu interesi, bet Nataļja saprata, ka bez attiecīgas izglītības neko šajā jomā nevar iesākt, tāpēc reizē ar Latvijas Universitāti absolvēja arī profesionālo divu gadu programmu uzņēmējdarbībā Rīgas Ekonomikas un biznesa skolā. Tālāk sekoja studijas RSEBAA, bet pēc tam… «Kādu laiku būs jāiepauzē. Jāpadomā, kas ir tas, ar ko es gribētu nodarboties. Līdz šim tam nav bijis laika,» Nataļja smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2008
vērtspapīru brokere SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes Brokerpakalpojumu un vērtspapīru emisijas nodaļā
2006-2008
asistente, vēlāk speciāliste SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes Iekšējās kontroles un analīzes nodaļā
2006
sekretāre Baltic International Bank
2005-2006
Forex klientu menedžere
SIA Real Trade
2005
sekretāre SIA Langa un
SIA Vissa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?