Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Biznesa princips - ātri un klusi

Gadiem ilgi notiekot cīņa pret nelegālo akcīzes preču pārdošanas vietām, taču gandrīz ikviens Latgales iedzīvotājs zina, kur tādu atrast. Pārliecināmies - nopirkt var arī «cilvēki no malas».

«Vai zināt, kur Ludzā var nopirkt nelegālās cigaretes?» atklāti jautājām ceļā no Terehovas robežpunkta uz Ludzu paņemtajiem stopētājiem. Abi aptuveni divdesmit gadu vecie jaunieši uzreiz atbild, ka varēja jau nopirkt turpat Istalsnā, pie kuras robežas viņi nupat stāvējuši. Puiši apliecināja, ka nopirkt varot ne tikai lielajās pilsētās - turpat ikkatrā mazākajā apdzīvotājā vietā esot pa točkai. Kā apliecināja vairāki pierobežā sastaptie, katrā pilsētā ir pat vairākas točkas. Ir tādas, kur iespējams iegādāties tikai cigaretes vai alkoholu, bet esot arī lielākas, kur no kontrabandistiem kastēm iepērk cigaretes un alkoholiskos dzērienus, kā arī benzīnu, kuru pēcāk realizē apkārtnes iedzīvotājiem.

Par mūsu iespējām Istalsnas vai Ludzas točkās nopirkt cigaretes stopētāji gan tik optimistiski nav - svešajiem nedodot. Pārdevēji, par spīti jau ilgstoši pastāvošajam biznesam, tomēr baidās no iekšlietu struktūru pārbaudēm, kuras laiku pa laikam notiekot. Vietējiem gan nav problēmu iegādāties nelegālās preces.

Ludzā izlemjam mēģināt iegādāties cigaretes tirgū. Izstaigājam mazo tirgus laukumu krustu šķērsu, bet starp apģērbu, puķu un sīkpreču stendiem nekas aizdomīgs nav pamanāms. Ar domu, ka atradīsim kādu tirgotavu mazajos veikaliņos ap tirgu, tā teritoriju pametam un sākam jautāt, kur var iegādāties smēķus. Kāds puspajokam attrauc, ka veikalā, bet vairāki aptaujātie norāda atpakaļ tirgus virzienā. Prasām, kur tieši, un ātrā solī tiekam pievesti pie vienas no puķu pārdevējām turpat pie tirgus ieejas, kurai mūsu pavadonis ar pirkstu gandrīz sejā iebaksta, norādot, ka šeit esot tā īstā vieta. Zem spilgtā, tropu stilā krāsotā saulessarga sēdošā tante pirmajā brīdī šķiet pārsteigta, bet tad īsi noprasa: «Zilās vai sarkanās?»un ierokas zilā auduma somā turpat blakus tulpju vāzēm. Viņa piedāvā More ar Krievijas akcīzes uzlīmi par 90 santīmiem paciņā.

Tādu pašu cenu par paciņu vēlāk nosauc arī Rēzeknes tirgū. Meklējot pēc kādām ārējām pazīmēm vai norādēm, arī tur tirdzniecības vietu atrast nav iespējams. Prasām kādai pārdevējai, vai zina, kur nopirkt. Atbild, ka nezinot, bet jau tajā pašā mirklī cita netālu esoša pārdevēja, sadzirdējusi jautājumu, iebļaujas: «Vaļera, kļienti, obsļuživai!» (Vaļera, apkalpo klientus! - red. piez.) Tūlīt pienāk jauns vīrietis pelēkos šortos un steidzīgi jautā, kādas markas un cik daudz gribam. Sakām, ka More un tikai vienu. «Bloku?» pārjautā pārdevējs. Pēc noraidošas atbildes viņa sejā var redzēt vilšanos, bet puisis ātri ieskrien turpat tirgus vidū esošās koka mājas (ar zīmi «Latgales 14») centrālajās durvīs un tik ātri, itin kā prasītā cigarešu paciņa būtu bijusi turpat aiz durvīm, ir arī atpakaļ ar prasīto. To viņš tomēr līdz pēdējam brīdim slēpj kabatā.

Par iespējām nelegālās preces nopirkt veikalos latgalieši atbild noraidoši - veikalnieki baidoties. Ja noķer, tad varot ne tikai nākties maksāt ievērojamu naudas sodu, bet arī zaudēt licenci. Joprojām ir pietiekami daudz cilvēku, kas cigaretes, īpaši vidējās un augstākās klases, iegādājas veikalos, tādēļ licences zaudēšanu neatsver neakcizēto smēķu tirdzniecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?