Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bizness apprec nevalstisko sektoru

Laptops tiek pievērts, izdrukātās ideju lapas apmestas uz otru pusi. Mammu! projekts top lēnām, bez steigas, un, kamēr dienasgaismu nav ieraudzījušas pirmās ar roku tapinātās šalles, trīs tā veidotāji Dienai gatavi atklāt daudz, bet ne visu līdz galam. Līdz gada nogalei viņi tirgū sola palaist pirmās šalles - «ne lētas, bet skaistas», tādas, kuras cilvēki pirktu, pat nezinot stāstu, kas aiz tām. Stāsts gan šeit nav vien pīārs vai mārketings, jo Mammu! solās būt pirmais sociālā biznesa piemērs Latvijā - šaļļu tapšanas tehnisko komandu veidos sievietes, kas mazos audzina vienas.

Nobela prēmija

Kad uzņēmums apprec nevalstisko organizāciju, sanāk sociālais bizness - ideja, kuras pazīstamākais flagmanis ir Bangladešas izcelsmes ekonomists Muhammads Junuss. Pirms trim gadiem Nobela Miera prēmiju saņēma viņa attīstītā mikroaizdevuma ideja, proti, neliels naudas daudzums tiek aizdots tiem, kuru nabadzība neļauj kvalificēties tradicionāla bankas kredītņēmēja prasībām. Pirms trim gadu desmitiem sākot ar 27 dolāriem, nu Junusa veidotās Grameen Bank aizdevumu portfelis sasniedzis sešus miljardus dolāru un pēc prēmijas saņemšanas uz ideju «pavilkušies» arī tādi lieli globāli koncerni kā piena pārstrādātājs Danone vai IT sfēras gigants Intel.

Virtuāla fabrika

Par Junusa idejas sekotāju sevi uzskata arī šaļļu idejas autors vācietis Fions Dobins. Uz Latviju viņu savulaik atveda studentu Erasmus programma, bet ar vienu kāju palikt lika šeit satikta meitene, un patlaban kopā ar reklāmas sfēras darboni Andri Rubīnu un dizaineri Līvu Sauli viņš savu brīvo laiku investē Mammu! projektā. Par tā veiksmīgu iznākumu pārliecības netrūkst. «Veiksmes koeficients ir augsts. Citādi būtu, ja mēs grasītos īrēt lielas telpas un veidot ražotni - tad būtu liels risks. Tomēr mūsu iecere ir veidot uzņēmumu kā elpojošu organismu, kas saraujas, kad pieprasījums ir mazs, un piesaista vairāk sieviešu, kad patēriņš pieaug,» viņi stāsta. Fabrikas uzsliešana arī būtu pretrunā ar projekta ideju, kas paredz, ka mammas netiek atrautas no bērniem, viņām ir iespēja izvēlēties brīvu darba laiku un sev ērtu darba vietu. Tāpēc savu ieceri viņi sauc par virtuālo fabriku, kuras produkcija iecerēta kā augstas klases modes vienības, kas būs nopērkamas sākotnēji atlasītos veikalos tepat Latvijā un pēcāk arī internetā un ārvalstīs. «Tie būs cilvēki, kas pērk Lāču maizi vai lieto Stendera ziepes, kam ir vajadzība pēc laba dizaina un kam ir svarīgi, ka prece ir tapusi tepat Latvijā,» iecerēto pircēju raksturo Andris.

Labs brīdis

Fions uzskata, ka Latvija tieši patlaban ir laba vieta, kur dēstīt šādas sēklas. «Sociāls bizness no tradicionālā atšķiras ar to, ka nav vis par tevi, uzņēmēju, bet par citiem. Tajā pašā laikā tas ir patstāvīgs, darbinieki šeit nestrādā par brīvu, tā nav nekāda labdarība,» viņš saka.

Patlaban Latvijā ir brīdis, kad tiem, kas varētu būt uzņēmēji, svārstās gan ienākumi, gan vērtības, bet tiem, kas varētu būt darba ņēmēji - ak, jā, tādu netrūkst. Arī Andris uzskata, ka tehniskās komandas izveidošana būs vieglākā no projekta īstenošanas daļām un izdosies atrast pietiekamu skaitu mammu, kas varētu daļu sava laika veltīt šaļļu radīšanai. Adīšana, tamborēšana, šūšana - tas, ko sievietes Latvijā vēl māk, piebilst Līva. Patlaban investēts tikai komandas brīvais laiks, naudas ieguldīšana vēl ir priekšā. Fions gan ir pārliecināts, ka viss izdosies, jo ar labām idejām tā vienmēr notiekot - tām pa pēdām seko kapitāls. Iespējams gan, ka paies laiks, kamēr ideja iedzīvosies, - arī ziedot.lv zīmols tapis pirms astoņiem gadiem, bet dominēt savā kategorijā sācis tikai pirms diviem, piebilst Andris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sociālā biznesa 7 principi

n Mērķis ir nevis peļņas maksimizēšana, bet cīņa pret kādu sabiedrību apdraudošu problēmu
n Tam jāspēj sevi nodrošināt pašam, nevis jādzīvo no ziedojumiem
n Investori atgūst naudu, ko tie sākotnēji ieguldījuši, tomēr nekādas dividendes netiek izsniegtas
n Kad sākuma investīcijas ir atmaksātas, peļņa paliek pašā uzņēmumā, lai tas varētu augt
n Tam jāstrādā ar pēc iespējas mazāku kaitējumu videi
n Darbinieki saņem tādu algu, kādu tirgū par konkrētu darbu maksā, bet darba apstākļi ir labāki
n Tas jādara ar prieku

Avots: Nobela Miera prēmijas laureāts prof. Muhammads Junuss

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?