Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dadzis sprukās

Ne visiem stāstiem ir laimīgas beigas. Ne vienmēr patversmes suņi nonāk viņiem piemērotākajās mājās. Tā noticis ar Forestu, kuru mana ģimene paņēma audzināšanā pēc publikācijas laikrakstā Diena. Candera ielā nokļuvušā Foresta dzīvesstāsts bija pārāk baiss, lai mēs paliktu vienaldzīgi pret to, - vēlā un aukstā rudenī suns tika pamanīts piesiets pie koka Biķernieku mežā.

Cilvēki, kuri pa mežu pastaigājās ar saviem suņiem, viņu atbrīvoja, bet ievēroja, ka Forests turpina dzīvot mežā. Cilvēkiem viņš vairs neuzticējās, divkājainos ieraugot, bēga. Pamazām gan suns pierada pie citiem suņiem un ēda barību, ko cilvēki viņam nesa, tomēr rokās nedevās. Tie, kas kucēnam nesa ēdienu, meža iemītnieku vienpatni nodēvēja par Forestu, kas angļu valodā nozīme - mežs. Kādā vakarā pēc milzīgas lietusgāzes Forests pats atnāca pie cilvēkiem un saļima pie viņu kājām. Suns nepretojās, kad viņu ielika mašīnā un aizveda uz patversmi _Dzīvnieku draugs_.

Aste atkal gredzenā

No patversmes aptuveni sešus mēnešus veco Forestu paņēma kāda ģimene, taču izrādījās, ka suns kā mazs Mauglītis visas darīšanas kārto dzīvoklī. Cilvēki apjuka, viņiem nebija pacietības palīdzēt sunim apgūt elementāras pieklājības normas, un Forests atkal nokļuva Dzīvnieku draugā. Ilgāku laiku neviens apmeklētājs uz viņu vairs acis nemeta, un patversmes darbinieki nolēma Forestam meklēt mājas ar laikraksta Diena starpniecību. Kad par nelaimīgo kucēnu pastāstīju māsai un viņas dēlam, nospriedām, ka varētu parunāt ar vecākiem - varbūt viņi ir ar mieru pieņemt suni savās mājās. Mums gan viens suns jau bija - jauktenis, kā smejamies, kollijvilks Otello. Gudrs, veikls, mīlīgs un, pats galvenais, labs aitu gans. Vecāki mums ir iejūtīgi - glābs pat putnu ar aizlauztu kāju. Viņi tiešām piekrita pieņemt jauno iemītnieku. Tā 2007.gada novembrī Forests devās uz Gulbenes rajona Lazdiņām, kur viņu pārdēvēja par Dadzi. Sākotnēji jaunpienācējs baidījās, slēpās, taču ar laiku kļuva ļoti mīļš un sekoja manai mammai ik uz soļa. Tētis ar skarbāku balsi suni izdresēja «savas lietas» kārtot ārā. Ļoti iecietīgs bija Otello. Dadzis neprātīgi rija, un Otello ļāva rīmam izēst tukšu arī savu bļodu, ļāva sildīties blakus un pat palaida pa priekšu, vakaros ejot virtuvē pēc gardumiem. Kad ciemos atbraucu es vai māsa, Dadzis rēja un mēģināja mums kost kājās, taču pēc pāris mēnešiem pierimās, pat ļāva sevi noglāstīt. Aste no kājstarpes Dadzim jau bija uzmetusies gredzenā uz muguras!

Aug buciņš, aug radziņi

Ķibeles sākās pērnā gada vasarā. Atklājās, ka Dadzis ir traks uz putniem. Ieraudzījis zaros strazdu, viņš lēkāja zem koka un nikni rēja. Kad pēc ziemas dzīves kūtī pagalmā parādījās vista, Dadzis tai dzinās pakaļ milzu ātrumā un vistu nokoda. Kliegšana un bāršanās nelīdzēja. Mana mamma Dadzim piedeva nelāgo nodarījumu. Kad jaunulis nokoda otru vistu, kļuva skaidrs, ka reiz nokodīs arī trešo. Bildu vecākiem, ka mežā audzis suns jāaudzina ar stingrākām metodēm, taču uzšaut negantniekam viņi neiedrošinājās. Mamma teica, ka Dadzis esot daudz pārdzīvojis, tāpēc viņš jāaudzina ar mīlestību. Tētis bija tiešs: «Lai atbrauc kāds no patversmes un apmāca Forestu vai arī lai savāc viņu.» Atlika drošākais variants - pa dienu turēt Dadzi ķēdē, jo svarīgāka par suņa uzmanīšanu mājiniekiem tomēr bija citu mājlopu - to, kuri dod olas, pienu un gaļu, - uzpasēšana.

Dadzis ķēdē nekļuva niknāks, taču visiem viņa bija žēl. Mēs nekad nevienu suni nebijām sējuši. Mūsmāju zosis mēdza labdabīgi paskurināt ar knābi kaķus, zirgs ļāva sunim un aitām lodāt pa vēderapakšu. Pienāca ziema un Dadzi apžēlojām.

Šī vasara atkal sākās stresā. Dadzis norāvās no ķēdes un nokoda kaimiņa vistu. Taču spriedumu suns sev pasludināja pirms nedēļas, kad līdz bezspēkam nodzina un nokoda mūsmāju kuslāko un cēlāko zosi. Kad izdzirdēju šo ziņu, man dusmu nebija, tikai nevaldāmi sāka birt asaras. Par zosi un par to, ka no Dadža jāatsakās. Par to, ka vecāki izdarīja visu, taču neizdevās Dadzi pielāgot mūsmāju miermīlīgajai kārtībai. Viņš ir labs un mīļš, taču nepiemērots lauku sētai. Skaidri zinām - Dadzis būs izcils mājas sargs. To viņš patiešām pieprot - sargāt saimnieka īpašumu! Neviens zaglis mājām nespēs pietuvoties pat maigās čībiņās! Taču Dadzim jādzīvo saimniecībā, kur nav vistu, zosu, tītaru un kur mājputnu nav pat tuvākajā apkārtnē. Varbūt labs sargs vajadzīgs kādās mājās meža vidū! Dadzis būtu varens palīgs un dzinējs medniekam, viņš pakļausies stingram saimniekam. Dadzim dosim līdzi arī pūru! Zvaniet mums! Tālrunis 26954828.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?