Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dailēnieši sāks ar Primadonn ām

Kuplā Dailes teātra saime 2. augustā pulcējās uz rekonstruētās skatuves teātra Lielajā zālē, lai izveidotu tradicionālo kopbildi, pirms jaunā - 92. - sezona iet vaļā ar pilnu jaudu. Šosezon skatītājus priecēs piecpadsmit jauniestudējumi, ko veidos Dailes teātra režisori, kā arī pašmāju viesrežisori. Jau augustā Dailes teātrī notiks vairākas pērnās sezonas iestudējuma Es - Frīda Kalo izrādes ar Rēziju Kalniņu meksikāņu mākslinieces Frīdas lomā, bet skolēni aicināti uz izrādi Vārnu ielas republika. Abu iestudējumu režisore ir Laura Groza.

Komunicēt ar visiem

Rit devītais mēnesis, kopš Dailes teātra galvenā režisora pienākumus pilda Dž. Dž. Džilindžers, kurš Dienai stāsta, ka pagaidām režisora un galvenā režisora darbus izdodas apvienot veiksmīgi. «Strādāju tiešām ar prieku, protams, redzēsim, kādi rezultāti būs izrādēs,» viņš teic. Šosezon gaidāmi divi Dž. Dž. Džilindžera jauniestudējumi - septembra beigās Lielajā zālē notiks Kena Ludviga komēdijas Primadonnas pirmizrāde, savukārt janvāra nogalē būs skatāma režisora interpretācija Viljama Šekspīra traģēdijai Romeo un Džuljeta.

Teātra galvenais režisors stāsta, ka viens no viņa pienākumiem ir turpināt radošu pieeju repertuāra izveidošanā. Viņš skaidro, ka repertuārs tapis, izvērtējot, kuri režisori teātrim ir nepieciešami, kuri no viņiem var radoši strādāt un darba procesā bagātināt gan aktierus, gan repertuāru. Dailes teātris turpina ievērot principu, ka lielā repertuārteātrī ar tūkstotš skatītāju vietām ir jādomā par visām skatītāju grupām. «Tāpēc mums ir komēdija, mūzikls, klasisks latviešu gabals, modernā Rietumu dramaturģija, klasika un Ziemassvētku koncerts,» teic Dž. Dž. Džilindžers. «Mazajā zālē un Kamerzālē atļaujamies iestudēt inovatīvākus gabalus, taču Lielajā zālē ar eksperimentiem nevaram aizrauties, jo jāaizpilda vietas zālē. Svarīgākā tomēr ir komunikācija ar dažādiem skatītājiem.»

No Šekspīra līdz Cīrulīšiem

Lielās zāles skatuves jaunos dēļus jau septembra vidū iesildīs Dž. Dž. Džilindžera Primadonnas, kam novembra nogalē sekos Raimonda Paula, Evitas Mamajas un Leona Brieža mūzikls Marlēna. No janvāra būs skatāmas iestudējuma Romeo un Džuljeta izrādes, bet pavasarī pirmizrādi piedzīvos Rūdolfa Blaumaņa komēdija Trīnes grēki Rolanda Atkočūna režijā. Režisors Gatis Šmits piedāvās Džima Tompsona romāna Mežonīgā pilsēta dramatizējuma pirmizrādi. Repertuārā iekļauti arī tradicionālie Ziemassvētku koncerti.

Septembrī Mazajā zālē gaidāms režisora Laura Gundara Harija Gulbja lugas Cīrulīši iestudējums, novembrī plānota Raimonda Staprāna lugas Gūsteknis pilī pirmizrāde Kārļa Auškāpa režijā. Pirms Ziemassvētkiem Dailes teātrī kā režisors debitēs Pauls Timrots, iestudējot Kārļa Skalbes Pasaku par vērdiņu. Pāvela Sanajeva darbu Apglabājiet mani aiz plintusa iestudēs režisors Regnārs Vaivars, bet Mihails Gruzdovs strādās ar Toma Stoparda lugu Atspulgs vai īstenība.

Kamerzālē pirmo sezonas jauniestudējumu veidos Laura Groza. Tas būs Entonija Šefera Trilleris. Tam sekos Gundara Caukas iestudējums Vīrietis Smiļģis, kā arī Dullais, ko pēc Sudrabu Edžus stāsta Dullais Dauka motīviem iestudēs Mārtiņš Eihe un Krista Burāne. Kārļa Auškāpa un Ērika Hānberga satikšanās teātrī februārī vainagosies ar pirmizrādi Stāsti, bet pavasarī - Džeimsa Metjū Berija darbs Mana lēdija Nikotīna Lauras Grozas režijā.

Teātra galvenais režisors atklāj, ka pašreiz rit pārrunas saistībā ar Eiropas un pasaules mēroga režisoru piesaisti Dailes teātrim nākamajā sezonā. «Eiropā atzītie režisori ir ļoti noslogoti, un neslēpšu - arī ļoti dārgi,» saka Dž. Dž. Džilindžers un ir pārliecināts, ka viesrežisoru vizītes Dailes teātra aktieriem nākot tikai par labu. Jau zināms, ka nākamsezon teātrī viesosies bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs, kā arī mūsmājās iecienītais Jans Villems van den Boss.

Smagsvars - jaunie

Kolēģu aplausu pavadīti, Dailes teātra štata aktieru trupai šosezon pievienojās divi jaunie aktieri: Artūrs Dīcis, kas sevi spilgti pierādīja Mocarta lomā J. Villema van den Bosa iestudējumā Amadejs un šosezon iejutīsies Romeo ampluā, un aktrise Ieva Segliņa, kas nupat ar izcilību absolvējusi prestižo MHAT teātra skolu Maskavā.

Liels akcents Dailes teātrī būs likts uz trupas komplektēšanu, vadoties pēc mūsdienu tendencēm teātrī, kas nozīmē, ka smagsvars būšot jaunie aktieri. Dž. Dž. Džilindžers skaidro: «Pasaules teātru dinamika ir tāda, ka izrādes ir ritmiskas, asas, tādēļ jaunatnes fiziskais spēks un izveicība ir ļoti nepieciešami. Protams, līdzsvarā ar pieredzes bagātiem aktieriem. Ir svarīgi attīstīt jaunos aktierus, tādēļ divreiz nedēļā viņiem notiek gan plastikas nodarbības, gan runas mācība.»

Pirmajās šīs sezonas viesizrādes pa Latviju Dailes teātris dosies ar režisora Mārtiņa Eihes iestudēto izrādi Atvadas jūnijā, kas Spēlmaņu nakts balvai nominēta kā Gada dramatiskā izrāde. 26. augustā to varēs redzēt Valmierā, bet 17. septembrī - Jelgavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?