Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Devalvētie investori

Dižķibele radina pie jaunas attieksmes pret sen zināmiem jēdzieniem. Pirms pāris gadiem ideja par termiņuzturēšanās atļauju sistēmas liberalizēšanu Latvijā būtu izraisījusi kaismīgas debates. Tagad visi nonākuši pie secinājuma, ka investīcijas valsts ekonomikai ir ļoti nepieciešamas, un, ja tikai ārvalstniekam nauda ķešā, - laipni lūgti!

Galīgajam lasījumam Saeimā sparīgi tiek virzīti Imigrācijas likuma grozījumi, kas paredz pietiekami būtiskas izmaiņas termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtībā - pietiks ar 25 tūkstošus latu lielu ieguldījumu Latvijā reģistrēta uzņēmuma pamatkapitālā vai vidusmēra nekustamā īpašuma iegādi, lai tiesības uz piecus gadus derīgu termiņuzturēšanās atļauju būtu rokā!

Vienotā dziesmā par šādu Imigrācijas likuma grozījumu potenciāli pozitīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību jau pirms kāda laika vienojās Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP). Nu tiem savu svētību devusi arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Jaunā laika deputāts Madars Lasmanis nesen gan lēsa, ka, ja reiz SIA dibināšanai nepieciešamais pamatkapitāls tiks samazināts no pašreizējiem 2000 latiem līdz vienam latam, tad nosacījums, ka, lai saņemtu termiņuzturēšanās atļauju, Latvijā reģistrēta uzņēmuma pamatkapitālā jāiegulda vismaz 25 tūkstoši, padarīšot šīs uzturēšanās atļaujas kaut nedaudz «dārgākas». Savā ziņā taisnība, bet jāņem vērā, ka 25 tūkstošu latu lielas investīcijas piecu jaunu darbvietu radīšanā agrāk nevienam nebūtu devušas tiesības pretendēt uz liela investora godu. Likumā «Par uzņēmumu ienākuma nodokli» pat bija noteikts, ka par lieliem investīciju projektiem tiek uzskatīti tādi, kuru īstenošanā noteiktā laika posmā tiek ieguldīti 10 miljoni latu. Nu šī latiņa «devalvēta» līdz 25 tūkstošiem.

Taču ne jau panākt, lai trešo valstu pilsoņi aktīvi investētu jaunu, nelielu SIA dibināšanā Latvijā, vēlas Imigrācijas likuma lolotāji. A.Šlesers jau pirms pāris mēnešiem raidījumā Kas notiek Latvijā? solīja, ka pietiks ar termiņuzturēšanās atļauju sistēmas liberalizāciju, lai pamirušajā nekustamo īpašumu tirgū iepūstu dzīvinošu dvašu. Un Imigrācijas likuma grozījumi tieši to arī paredz - noteikt, ka, lai saņemtu uzturēšanās atļauju, pietiek iegādāties 100 tūkstošus latu vērtu nekustamo īpašumu Rīgā, Pierīgas reģionā vai kādā no valsts nozīmes pilsētām. Arī trūcīgākiem uzturēšanās atļauju kārotājiem šāda iespēja netiks liegta - viņi varēs pirkt 50 000 latu vērtu nekustamo īpašumu kaut kur citur Latvijā. Piemēram, kādā no piejūras ciematiem.

100 tūkstoši vai 50 tūkstoši latu pirmajā acu uzmetienā šķiet liela summa, taču, ieskatoties sludinājumos, kas publicēti dažādās interneta vietnēs, nākas secināt, ka pēc Imigrācijas likuma grozījumu pieņemšanas lielā investora statusam šā likuma izpratnē mierīgi varētu kvalificēties tie trešo valstu pilsoņi, kam izdevies «sagrabināt» naudu trīs vai četru istabu dzīvoklim jaunajā projektā Rīgā vai mājai, piemēram, Lapmežciemā.

Nevar noliegt, ka nekustamā īpašuma tirgu jaunie Imigrācijas likuma grozījumi patiešām varētu nedaudz atdzīvināt. 100 000 vai pat tikai 50 000 latu daudziem tā dēvēto trešo valstu pilsoņiem varētu šķist pietiekami zema samaksa par iespēju iegūt ne tikai dzīvokli vai māju, bet arī atļauju, kas dod tiesības piecus gadus uzturēties ES dalībvalstī, kas ir arī Šengenas līguma dalībvalsts.

Šādā veidā lobējot nekustamā īpašuma nozari, novārtā tiek atstāts jautājums par to, vai tiešām galvenais, kas šobrīd nepieciešams Latvijas ekonomikai, ir ieguldījumi nekustamajos īpašumos. Pašreizējās aktivitātes saistībā ar Imigrācijas likumu galvenokārt vedina tieši uz pārdomām par to, kur gan palikusi viena no visbiežāk piesauktajām krīzes mācībām, proti, ka likt akcentu uz nekustamā īpašuma un celtniecības nozarēm ir gaužām riskanti? Kur gan palikušas tēzes par nepieciešamību Latvijā attīstīt inovatīvu ražošanu, kas radītu augstu pievienoto vērtību?

Imigrācijas likuma grozījumi, par kuru pieņemšanu galīgajā lasījumā nākamnedēļ būs jālemj Saeimai, nebūt neliecina par apņemšanos atvest uz Latviju investorus, kas ieguldītu miljonus latu jaunu ražotņu būvniecībā. Savulaik tieši nekustamā īpašuma attīstītāju aktivitātes namu iekšpagalmu apbūvēšanā jēdzienam «investors» jau piešķīra negatīvu noskaņu. Tagad, kad attieksme pret vārdiem «investīcijas» un «investors» pamazām sāka mainīties, atsevišķi nekustamo īpašumu nozares lobētāji ir apņēmušies spert soli pretējā virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?