Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Diskusiju karuselis griežas ap Raini

Rīgas domes dotā atļauja Eiropas atrakciju parka uzstādīšanai Esplanādē pie paša Raiņa pieminekļa sadusmojusi kultūras ministri Sarmīti Ēlerti (Vienotība), kura pārmet pašvaldībai necieņu pret Raiņa piemiņu. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) sola noskaidrot rīdzinieku viedokli, bet pašvaldības izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) jau runājis ar atrakciju uzstādītājiem SIA Game Service Group, lai atrakcijas pavirzītu nostāk no Raiņa. Diena noskaidroja, ka atrakciju izskats iepriekš netika pārbaudīts, jo tās pielīdzina publiskajiem izklaides pasākumiem.

Ar būvvaldi nav jāskaņo

Atrakcijas Rīgas centrā ir atļautas, pamatojoties uz Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumu. Tajā ir noteiktas drošības prasības, pirmās palīdzības sniegšana, teritorijas sakārtošana pēc pasākuma beigām, civiltiesiskās apdrošināšanas līguma noslēgšana u. tml., bet likumā nav teikts, ka būtu jāsaskaņo uzstādīto iekārtu izskats.

«Būvvaldi var piesaistīt, bet tas nav obligāti,» izteicās Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Pētersone. Šobrīd Rīgai nav galvenā mākslinieka un arī galvenā arhitekta birojs ir bez vadītāja, taču, lai saņemtu atļauju, saskaņojumi ar šīm amatpersonām nemaz nav vajadzīgi. Tieši blakus Raiņa piemineklim tagad uzstādīts arī panorāmas rats, kas ziemā atradās Līvu laukumā. Arī par šo atrašanās vietu esot bijušas diskusijas, taču pēc uzstādīšanas esot saņemtas tikai pozitīvas atsauksmes no rīdziniekiem un ārzemniekiem, norāda Rīgas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis gan uzskata, ka arī Līvu laukumā panorāmas rats bijis nevietā. Viņaprāt, laba vieta atrakcijām bija pie veikala Elkor Plaza, kur ir arī autostāvvietas. Atrakcijas ir bijušas pie tirdzniecības parka Alfa, senāk arī Stacijas laukumā, kas gan ir vēsturiskais centrs, bet tur tās neesot izskatījušās tik agresīvi.

Netiek klāt Rainim

«Atrakciju iekārtas jeb balagāns, kas pēdējos mēnešos parādījies te Līvu laukumā, te Esplanādē, kur dažus soļus no Raiņa pieminekļa sadēstītas vidi degradējošas pagaidu būves, ir pilnīgā pretrunā ar galvaspilsētai piešķirto UNESCO Pasaules mantojuma vietas statusu, Rīgas vēsturisko tēlu un mantojumu,» norāda S. Ēlerte un uzsver, ka pret atrakciju iekārtu uzstādīšanu šajā vietā iebildusi arī VKPAI, taču pašvaldība to nav ņēmusi vērā. Apskates laikā inspekcija fiksējusi, ka elektrības vadi un kabeļi izvilkti koku zaros, ir atsevišķas vietas, kuras varētu būt bojātas pēc atrakciju ekspluatēšanas, - atrakciju parka iekārtas iet pāri vienai no atjaunotajām strūklakām, atsevišķi furgoni novietoti parka zāliena daļā, dažās vietās bojātas zālienu granīta apmales. J. Dambis atzina, ka inspekcijai ne likums, ne MK noteikumi neļauj apturēt atrakciju darbību un organizētājiem nav jāsaskaņo tās ar VKPAI: «Garantijas, lai tamlīdzīgas lietas nenotiktu, ir iestrādātas Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas plānojumā. Pilsēta neievēro pati savu plānojumu, pašvaldība pārkāpj savus noteikumus.»

Rīgas mērs sola, ka triju nedēļu laikā, kamēr atrakcijas darbosies, tikšot vērota cilvēku reakcija: «Pārbaudīt var tikai atļaujot. Es uzskatu, ka Rīgā ir jābūt tāda veida atrakcijām, tādas Eiropā ir pilsētu centros, arī blakus pilīm un baznīcām. Pieļauju, ka daļai rīdzinieku atrakcijas nepatiks, bet citiem, īpaši ar bērniem, tās var patikt.» J. Radzevičs pēc pirmajām parka darbības dienām atzina, ka apmeklējums ir liels, rīdzinieki balso par šo atrakciju parku ar saviem latiem. «Izpilddirektors uzskata, ka rīdzinieki ir pelnījuši civilizētu atpūtu un izklaidi, cilvēki ir apmierināti un smaidīgi. Tā ir politisko oponentu sacelta ažiotāža,» izteicās U. Vidauskis. Viņš atzina, ka pagaidām dome nav prasījusi samazināt troksni un klusināt mūziku Lielajā piektdienā, taču pieļāva, ka tas tiks darīts.

«Tikai» 23 dienas

Atļauja atrakcijām ir līdz 23. aprīlim, un plānotais apmeklētāju skaits ir ap 1000 cilvēku dienā. Nomas maksa par Esplanādes izmantošanu netiek prasīta, bet uzņēmums maksās aģentūrai Rīgas dārzi un parki 3394 latus par to, ka pēc atrakciju parka darbības beigām Esplanāde tiks sakopta. Esplanādes strūklaka apdrošināta par 50 000 latu. Ja būs bojāti apstādījumi, uzņēmums segs izdevumus to atjaunošanai. Tie ir tie paši uzņēmēji, kas iepriekš organizēja atrakcijas pie Elkor Plaza. Pēc 23. aprīļa atrakcijas pārcelsies uz Kauņu, kur arī atradīsies vēsturiskajā centrā. SIA Game Service Group līdzīpašnieks Dmitrijs Prohorovs norādīja, ka Esplanādē apmeklētāju plūsma ir nesalīdzināmi lielāka nekā pie Elkor Plaza. Viņš uzskata, ka pieeja Raiņa piemineklim ir nodrošināta. «Mēs te būsim tikai 23 dienas. Satraukumam būtu pamats, ja atrakcijas te atrastos pusgadu vai gadu,» uzskata D. Prohorovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?