Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dubaijas galējās robežas

Globālie investori bija ārkārtīgi sapīkuši par Dubaijas lēmumu atļaut savam flagmanim - privātajai kompānijai Dubai World - lūgt sešu mēnešu kredītbrīvdienas (kas ļauj domāt vismaz par daļēju maksātnespēju) aptuveni 26 miljardu dolāru parāda atmaksāšanā. Ko tad īsti investori gaidīja, kad viņi pirka obligācijas kompānijās ar tādiem nosaukumiem kā Limitless World (Pasaule bez robežām), kas ir viena no kompānijas Dubai World bankrotējušajām nekustamā īpašuma filiālēm? Runājiet vēl par burbuļa mentalitāti.

Manuprāt, ideja bija tāda, ka emirāta valdība stāvēs aiz katra aizņēmuma, lai cik tas būtu riskants. Un, ja ar naftu nabadzīgās Dubaijas valdībai pietrūks naudas, tās ar naftu bagātā māsa Abū Dabī kaut kā to sadabūs.

Absurdas cerības, varētu domāt. Taču tas ir ne mazāk iespējams kā daudzas plašās glābšanas operācijas, kuras mēs redzam visā pasaulē pēc nesenās finanšu krīzes. Kas tik tiešām sarūgtināja investorus, protams, bija apziņa, ka nepamatotās parādu garantijas tomēr kādu dienu vajadzēs anulēt. Galarezultātā ar parādiem pārāk apkrautajai pasaulei būs jāatrod veids, kā samazināt parādu nastu lielumu, un tas viss nebūt nebūs patīkami.

Ir tādi, kuri tīksminās par to, ko viņi uzskata par atmaksu nekaunīgās Dubaijas pārmērīgi lielajām ambīcijām. Taču es tā neuzskatu. Jā, Dubaija ar tās mākslīgi veidotajām salām, Venēciju simulējošajām viesnīcām, tenisa kortiem uz jumtiem reālajā pasaulē ir smilšu pils. Tomēr Dubaija ir nodemonstrējusi pārējām Tuvo Austrumu valstīm, ko var sasniegt īsts uzņēmējdarbības gars.

Tās lidosta ir kļuvusi par tik nozīmīgu globālo satiksmes mezglu, ka Vācijas regulatoriem nesen vajadzēja piespiest aviokompāniju Emirates Airlines paaugstināt cenas aviobiļetēm uz Frankfurti, lai nacionālā aviokompānija Lufthansa nezaudētu pārāk daudz klientu. Ar saviem relatīvi atvērtajiem preču un kapitāla tirgiem Dubaija kļuvusi par tirdzniecības centru ne vien Tuvajiem Austrumiem, bet arī daļai Āfrikas un Āzijas. Finanšu krīzes priekšvakarā citas Persijas līča valstis sākušas raudzīties uz Dubaiju, lai izprastu, kā tās varētu dažādot savas tautsaimniecības un turpināt zelt un plaukt, kad izsīks naftas avoti.

Jā, Dubaija, protams, ir autokrātiska valsts, kurā finanses tiek stingri un slēpti kontrolētas. Detalizētas informācijas trūkums par emirātu finansēm patiesībā bija galvenais iemesls, kāpēc Dubai World maksātnespēja izraisīja tādu šoku.

Taču daudzējādā ziņā Dubaijas valdnieki ir bijuši pārsteidzoši iecietīgi pret izteiksmes brīvību. Pirms gada es biju klāt vietējo mākslinieku prezentācijās Dubaijas universitātē. Viens no emirātu fotomāksliniekiem prezentēja kādas Dubaijas jaunās metrosistēmas stacijas būvdarbu vizuālo hronoloģiju. Viņš bija piedzīvojis šīs pilsētvalsts pēdējo 13 gadu pārvērtības, kuru dzinējspēks bija tāds celtniecības bums, kādu saista ar visstraujāk augošajām Ķīnas pilsētām, nevis ar Tuvajiem Austrumiem.

Tā vietā, lai vienkārši slavētu valdības jaunbūves, mākslinieks uzsver, cik acīm netīkama šī pārmaiņa bija tiem, kuri tur dzīvo jau sen. Kā lai izturas pret nedzīviem objektiem, kas paceļas no neauglīgajām, tomēr majestātiskajām smiltīm? Kāds cits mākslinieks sniedza redzējumu par to, kā āra apgaismojumu var izmantot, lai pārveidotu minaretus un palīdzētu tiem izcelties moderno celtņu neskaidrajās kontūrās, kas raksturīgas mūsdienu Tuvo Austrumu pilsētai. Viņa vīzijas bija lieliskas un acīmredzot arī mazliet radikālas. Iespaidīgi, ka šādas idejas bija iespējams paust atklāti.

Ikviens, kurš pazīst Dubaiju, saprot, ka šie ir tikai mazi daudz plašākā radošuma piemēri, kas ļāvuši šai valstij mēģināt piesaistīt elitārus ārvalstu finanšu un citu nozaru profesionāļus. Lielā mērā tāpat kā ASV, elitārajiem ārvalstniekiem ir bijusi galvenā loma Dubaijas dažādo pakalpojumu nozaru attīstībā.

Protams, arī citas Persijas līča valstis ir guvušas pārsteidzošus panākumus. Saūda Arābijas nacionālās naftas kompānijas pašas gūtās zināšanas un pieredzi naftas ieguvē plaši apbrīno Rietumos. Katara sekmīgi darbojas mediju jomā ar Al Jazzera, kamēr Abū Dabī palīdzējusi veicināt pārsteidzošus panākumus mākslīgajā intelektā ar savu atbalstu datoršaham. Bet Dubaija, kurai pašai ir ļoti maz «melnā zelta», paveikusi vairāk, izmantojot mazāk resursu nekā jebkura cita šī reģiona valsts.

Diemžēl Dubaija galarezultātā izrādījās pakļauta finanšu gravitācijas likumiem. Šī reize ne ar ko neatšķīrās. Plašās spekulācijas un aizņemšanās noveda pie pārmērīgas parādu nastas un visbeidzot pie maksātnespējas.

Vai šis ir Dubaijas episkās izaugsmes ceļa gals? Es šaubos. Valstis visā pasaulē un visā vēstures gaitā ir piedzīvojušas nespēju atmaksāt parādus, tomēr izdzīvojušas, lai runātu par to, pat zeltu un plauktu. Dubaija nekādi nevarēs izvairīties no nepieciešamības pārstrukturēt un apcirpt savas pārmērības, pirms tā ieies ilgtspējīgākā izaugsmes trajektorijā, kaut gan tam būs vajadzīgs laiks.

Vai infekcija izplatīsies vārīgākajās valstīs Eiropā un citviet? Pagaidām vēl ne. Kaut arī Dubaijas gadījums ne ar ko neatšķiras, tas tomēr ir īpašs, un tāpēc investoru uzticībai pagaidām jābūt saglabātai. Taču investori mācās no rūgtās pieredzes, kas liecina, ka nevienas valsts iespējas un resursi nav neierobežoti.

Publicēts sadarbībā ar Project Syndicate

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?