Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dvēseles kambaru matrices

«Vasara, man liekas, nav radīta, lai cilvēki spēlētu un skatītos teātri. Vairāk pie dabas, ar sevi vai ģimeni, vai ar kādām citām domām. Augusta sākumā sākt spēlēt vienmēr ir mazliet vardarbīgi. Kad mēs esam jau Rīgā, viss aiziet savu gaitu un cilvēki mobilizējas,» saka Tālivaldis Lasmanis. Lielisks, smalks aktieris ar dabas dotu humora un patiesīguma izjūtu, bez kura Valmieras Drāmas teātris kopš 80.gadiem vairs nav iedomājams. Viesizrādēs Rīgā no 14. līdz 30.augustam Tālivaldim Lasmanim trīs lomas - Gajevs (Ķiršu dārzs), klauns Fiasko (Fiasko), Valters (Līdz pavasarim).

Aktiera profesijas būtība - urdīt. No otras puses - vai jūs nav nodarbinājis jautājums, līdz kādai robežai esat ar mieru nemitīgi skrāpēt savu dvēseli? Cits to nosauktu pat par mazohismu.

Mēs visu laiku esam kontaktā ar reālo dzīvi un jebkuru izrādi taisām ne jau par XIX vai XVIII gadsimtu, bet par šodienu. Pretēji tam, ka cilvēks parasti meklē komfortu, mums iznāk meklēt diskomfortu un dzīt sevi stūrī, ar varu radīt apstākļus, lai nervu gali būtu sakairināti, līdz ar to varētu labāk uztvert un raidīt. Šodien es pilnīgi droši varu pateikt, ka tas atstāj iespaidu. 20 vai 30 gadu vecumā tas nav manāms, bet tagad redzu, ka kaut kādas pēdas tas ir atstājis. Īpaši smagākie darbi, kas likuši vairāk plosīt sevi. Cenšos, lai tas no malas nebūtu redzams, bet vēl sliktāk, ja tas notiek tikai manī.

Arī klauns Fiasko pieder šīm smagajām lomām.

Smaga divējādā ziņā. Kad mēs sākām izrādi taisīt, šausmīgi negribējās laist sevī iekšā to sajūtu. Viena vara mocījusi cilvēkus, tā tagad atkāpjas, nāk nākamā, kura nebūt nav labāka. Grūti iedomāties, kā cilvēks pa to vidu var justies. Smaga šī loma arī no tā viedokļa, ka Zīverts nav pateicīgākais materiāls, lai par šo tēmu runātu, jo viņš, manuprāt, ir literārs. Mēs viņu mēģinājām daždažādi sakompresēt, šķērēt un griezt. Paldies Dievam, Zīverta kundze, kura pavasarī bija atbraukusi skatīties, atļāva mums darīt visu, tikai nerakstīt neko klāt. Tas atsvabināja. Tomēr mazliet diskomforta sajūta man ir.

Spilgts piemērs aktiera profesijas atkarībai. Var lomā ielikt visu meistarību, bet dramaturģiskā materiāla shematisms tomēr «iegriež», paliek zināma barjera, kas skatītāju kodolā neaizsniedz.

Shematiski un attālināti... Zīverts šajā laikā dzīvojis, vajadzēja būt, ka viņš reālāk saprot notiekošo. Es šo laikmetu zinu no grāmatām, filmām, esmu mēģinājis iedomāties, transformēt sevī, kā tas varētu būt. Man liekas - kad cilvēks nonāk situācijā piecas minūtes pirms nāves un bedres, tad es vairs neticu daiļrunīgai filozofijai. Vai arī mēs neesam atraduši īsto atslēdziņu.

Pieļauju, ka jūs neesat piedzīvojis tik lielas vilšanās kā sociāldemokrātu idejās līdz dzīves apātijai vīlies Fiasko. Kur meklējāt radniecīgu izjūtu atblāzmu?

Dvēselē droši vien ir kambarīši, kur glabājas visas formulas. Matrices. Katrs no mums ir nonācis kādās ārkārtas situācijās. Tur mēs parādām, kā situācija nosaka mūsu rīcību, kā mēs attiecamies pret citiem, ko mēs ar sevi darām tādā brīdī. Man liekas, ka, ja rastos kāds spēcīgs scenārists, tur varētu uztaisīt tādu «krimiķi»! Pats samezglojums ir ļoti spēcīgs. Lai man piedod Zīverts, to vajadzētu sataisīt ar citiem vārdiem. Situācija ir dramatiska, drausmīga un ticama. Man ar dēlu ir bijušas sarunas par to pašu pasaules netaisnību. Viņam, jaunam cilvēkam, atrodot savu vietu pasaulē, domas ir nevis tikai dekadentiskas, tās ir proletāriskas, sociālistiskas, komunistiskas domas. Nesaku, ka viņš naktīs lasa Marksa Kapitālu, bet līdzības, sastopoties ar netaisnību, kas šinī brīdī ir Latvijā un pasaulē, cilvēku uz to ved. Fiasko vienā brīdī saprata, ka kaut kas nav kārtībā, un tad savā jaunības radikālismā ar asinīm deva zvērestu - iešu un darīšu līdz galam, tāpēc ka es gribu, lai mammai, lai man, lai visiem savējiem viss ir kārtībā. Tad tas viss sāk tevi nest, un kāds šo ideju vienmēr izkropļo. Tāpat kā esam izkropļoti ar šodienas idejām. 1991.gadā, kad mēs braucām uz barikādēm sargāt Ministru kabinetu, Saeimas ēku vecpilsētā, atceros, es paņēmu vecu kažoku ar siltu oderi, kārtīgi saģērbos, siltās apenēs, paņēmu gāzmaskas somu, kur man bija šokolāde un polšs ielikts, lai būtu silts pa nakti, lai gan šeit mājās man teica - nevajag braukt, tas ir bīstami. Mēs gribējām, cerējām, klausījāmies Ievu Akurāteri, raudājām. Tad atnāca grupiņa cilvēku, kas visu iesākumu izkropļoja. Te ir tā matrice, no kuras es varu baroties. Tā ir pietiekami nežēlīga, varu to salīdzināt ar savu dzīvi. Es dzīvoju no punkta X līdz punktam Z, un šajā te nogrieznī ir cilvēku grupiņa, kas bojā manu dzīvi. Ko man domāt?! Jautājums, pa kādu ceļu tu aizej. Es personīgi zinu, ka eju šo spēles, klusēšanas ceļu. To, ko es gribu pateikt, es mēģinu pateikt uz skatuves. Neesmu tas, kas ar mietu ies un stāsies zem Saeimas logiem, kaut brīžiem liekas, ka vajag.

Vai pazīstat vilšanos arī teātrī, kad šaubas ir lielākas par pārliecību - kam tas viss?

Jā. Ja tā nebūtu bijis, es vienkārši klusu būtu izplēnējis. Pētera Lūča laikā man sērijveidā gadījās gaiši zilie romantiskie varoņi. Vienreiz uztaisīju, otrreiz, trešo, ceturto.... Vienkārši garlaicīgi. Kā šodien atceros - gāju pie Pētera Lūča ar pilnīgi radikālu domu, ko pirms tam mājās biju pamatīgi izsēdējis un pārdomājis: «Es vairs negribu.» Tajā brīdī tas bija nenormāls protests. Es biju gatavs atteikties un nebūt šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?