Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Fagots un Leda. Lēnprātīgi un uzticīgi

Iemetu Google vārdus «smejošā ūbele». Viszinis par šo baložu dzimtas putnu sniedz ļoti maz informācijas. (Krietni vairāk uzzināju par laika veci Centi Ūbeli.) Dekoratīvo putnu audzētavas Putnu impērija īpašniece Jeļena Kustova atnesusi uz foto studiju ūbeļu pārīti - balto Fagotu un viņa draudzenīti brūngani rozīgo Ledu. Ārā ir ap mīnus septiņpadsmit grādiem, bet putni savā mersedesā - kartona kastītē, kas ielikta vēju necaurlaidīga auduma somā un pārklāta ar siltu sedziņu, - no Ķengaraga atbraukuši ar sabiedrisko transportu.

Atverot kastīti, ūbeles nemaz neizskatās nosalušas vai sanervozējušās. Ar mirdzošām brūnām actiņām putni ieinteresēti un ziņkārīgi raugās apkārt. Jeļena stāsta: «Kad pirms trim gadiem no starptautiskās putnu izstādes Čehijā atvedu savas pirmās Ēģiptes smejošās ūbeles, kas bija Ledas un Fagota vecāki, mana mamma teica - tagad dzīvosim kā kapos. Tā arī varētu šķist, jo ūbeles tēviņa balss mazliet atgādina pūces dobjo aizkapa balsi. Tā skan gan dienā, gan dažkārt arī naktī. Ūbeļu mātīte pēc dūdošanas vēl rada skaņas, kas līdzinās pieklusinātiem cilvēka smiekliem.»

Lido gaismas starā

Jeļenas audzētavā Putnu impērija čivina daudz putnu. Uz jautājumu, cik to ir pavisam kopā, viņa atbild: «Nezinu, tā nav laba zīme - skaitīt putnus. Ūbeles Čehijā bija mana mīlestība no pirmā acu uzmetiena, nopirku un atvedu. Manu putnu saimē ūbeles jūtas kā starp savējiem.» Atzīstos, ka es ūbeles pavisam noteikti sajauktu ar baložiem. Jeļena piekrīt - ūbeles tie paši baloži vien esot, tikai mazāki. Ēģiptes smejošās ūbeles savvaļā mīt Ziemeļāfrikā. Eiropā šie mīlīgie putni jau divsimt gadu ir dažādu putnu kolekcionāru lepnums. Tāpat kā papagaiļus, amadīnus vai kanārijputniņus, ūbeles cilvēki tur savam priekam. Varbūt Latvijā Ēģiptes smejošās ūbeles bija arī agrāk? Jeļenai tādas statistikas neesot. Toties viņa droši zina teikt, ka tagad, krīzes laikā, cilvēki arvien vairāk interesējas par putniem. Kas ūbelēs ir tik īpašs? Kolekcionāre stāsta, ka tie ir sirsnīgi, paklausīgi un ļoti pieticīgi putni, viņi ātri pierod pie cilvēka. Bībelē ūbeles jau izsenis dēvētas par lēnprātības un laulāto uzticības simbolu. Par to pārliecinājāmies arī mēs -putni nesatraucās par zibspuldzes uzliesmojumiem, svešām telpām un nepazīstamu cilvēku klātbūtni. Fagots un Leda rātni sēdēja Jeļenai uz rokas, bet, uzmesti gaisā, lidoja atpakaļ pie saimnieces. Putnu kolekcionāre stāsta, ka ūbeles savos priekšnesumos bieži izmanto iluzionisti. Viņi uz skatuves izņem ūbeli no cepures vai izvelk no piedurknes un pamet gaisā. Jeļena pamato trika būtību: «Kad uz tumšas skatuves prožektors iešķeļ gaismas staru un mākslinieks iemet tajā ūbeles, viņas nelido projām, bet skaisti riņķo spožajā gaismā. Tas nav dresūras nopelns. Vienkārši šie putni nelido tumsā. Ūbeles ir dažādās krāsās - rozā, pelēcīgas, brūnganas, zilganas un zaļganas -, Iluzionisti mīl tikai baltus putnus. Tie efektīgi izskatās uz melna fona.»

Auklē svešus bērnus

Ūbeles ir pašaizliedzīgas. Tās labprāt izperē olas, kuras likteņa varā pametuši īstie vecāki, un kā aukles baro svešos mazuļus. Cilvēki, kas tur savvaļas ūbeles un baložus, izmanto šīs Ēģiptes smejošās ūbeles īpašības, saucot lēnprātīgos putnus par auklītēm. Ūbelēm ir ļoti pieticīga ēdienkarte: «Manas ūbeles sākumā pārtika tikai no graudiem, taču tām vajadzīga daudzveidīga barība, tāpēc pamazām radināju tās pie cieti novārītām olām, svaigiem sarīvētiem burkāniem, zaļumiem un biezpiena. Tagad viņas ēd visu. Kā visiem putniem, ūbelēm noteikti vajadzīga ogle, krīts, olas čaumalas un rupja smilts. Vasarā savācu apogļojušos lapkoku zariņus, oglītes sasmalcinu un dodu putniem. Ūbelēm patīk plašums. Putnu pārītim vajag vismaz 1 x 1 x 1 metru lielu voljeru. Protams, tam jāatrodas siltumā, kā nekā putnu dzimtene ir Ziemeļāfrika. Šie putni kā vistas naktīs guļ uz laktas. Ūbeles dievina saules vannas.»

Slimība kā ugunsgrēks

Kā rīkoties, kad putns saslimst? Kolekcionāre atviegloti pasmaida - viņas putni ir ļoti veselīgi. Taču spārnoto draugu īpašniekiem Jeļena iesaka divus zooveterinārārstus, kas pārzina putnu slimības, - Māru Čavari Rīgas zoodārzā un Dmitriju Daņiļinu, kurš spārnotos pacientus pieņem veterinārajā klīnikā Ģertrūdes ielā 101. Jeļena brīdina: «Putniem ir ļoti strauja vielmaiņa, tāpēc, jūtot, ka spārnotais ir saslimis - sēž sabozies ar pievērtām acīm, viņam ir caureja, un putns neko neēd -, viņš steigšus jānogādā pie ārsta. Ar putniem ir tāpat kā ar ugunsgrēku - kad deg, tad tūlīt jādzēš, nevar gaidīt rītdienu.»

Kādus vēl pārsteigumus var sagādāt ūbeles? Putnu impērijas īpašniece iesaka tās bez vajadzības neņemt rokās: «Ūbeles stresojot zaudē savu skaisto apspalvojumu. Cilvēkam pēkšņi rokās var palikt visas astes spalvas. Tās gan mēneša vai pusotra laikā ataug.» Fotosesija beigusies. Jeļena ieliek Ledu un Fagotu kastītē. No turienes atskan maiga sadūdošanās. Līdz mājām abi būs piespiedušies viens otram kā kvēli mīlētāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?