Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Galvenais - nedrīkst baidīties

Olimpiskajā turnīrā Latvijas hokeja izlasei vairāk par visu ir nepieciešama stabila spēle aizsardzībā. Tāpēc zelta vērtībā ir dzelzs vīra Kārļa Skrastiņa ierašanās Vankūverā. Saruna ar Kārli notika pēc pirmdienas treniņa, kurā komanda gatavojās pirmajai spēlei ar Krieviju.

n Izlasē pirmais treniņš krasi atšķīrās no NHL?

Atklāti sakot, biju nedaudz pārsteigts, ka viens vingrinājums bija identisks, kādu izpilda visas NHL komandas. Iesākumā pat nesapratu, kas jādara, bet tad apjautu, ka mēs taču katru dienu to izpildām arī savā klubā Dalasā. Vispār jau laba sajūta atkal satikt puišus, lai gan daudz laika kopīgiem treniņiem mums nebūs. Galvenais pierast citam pie cita, izprast treneru taktiskās ieceres.

n Kāds hokejs olimpiādē tiks spēlēts - NHL vai IIHF?

Grūti atbildēt. Zinot, ka būs mazais laukums, varbūt vairāk NHL, lai gan, piemēram, Krievijas izlasē būs pāris maiņu no KHL. Tam gan nav tik būtiskas nozīmes - NHL vai Eiropas hokejs -, daudz svarīgāk, kā paši noskaņosimies spēlēm. Visi saprotam, pret ko mums jāspēlē, kādi uzvārdi ir uz pretinieku komandu spēlētāju krekliem. Liela nozīme būs tam, cik droši spēlēsim. Galvenais - nedrīkst baidīties.

n Fiziski labi jūties?

Līdzīgi kā Rīgas Dinamo, arī mums Dalasā olimpiādes dēļ kalendārs ir ļoti saspringts. Spēlējam katru otro dienu. Ir reizes, kad jūtos ļoti labi, bet citās spēlēs beigās iznāk atdot pēdējos spēkus. Daudz svarīgāk ir tas, ka nav savainojumu. Pie šāda ritma, kā spēlēsim olimpiādē, esmu jau pieradis. Mums ar Oskaru Bārtuli, iespējams, būs vieglāk, jo neizjutīsim aklimatizācijas radītās sekas.

n Dalasā komandas partneri neizteica līdzjūtību, zinot, pret kādām komandām Latvijai būs jāspēlē?

Nē, mums ir forši čaļi. Dažs ar humoru, cits atkal nopietni pavadīja. Visi izteica novēlējumu, lai pirmajā spēlē uzvaram Krieviju. Tagad noteikti zinu, ka visi būs par mani pirmajā spēlē. Vankūverā ierados kopā ar Somijas izlases uzbrucēju Jeri Lehtinenu. Kanādietis Brendens Morovs izlidoja vēl pirms mums.

n NHL iznāk spēlēt arī skaitliskajā vairākumā?

Nē, tāpēc labi, ka pirmajā treniņā desmit minūtes izmēģinājām spēli skaitliskajā vairākumā. Es gan nedomāju, ka par to būtu jāuztraucas. Ir jau zināms, kas jādara. Izlasē vienmēr esmu spēlējis vairākumā.

n Spēle nevienādos sastāvos uz NHL laukumiem būtiski atšķiras?

Tas gan, jo zonas ir garākas nekā Eiropā.

n Varēsi pamācīt, kā jāspēlē?

Vairākumā nebūšu tik liels padomdevējs. Kā rīkoties mazākumā - tur gan varēšu dot padomu. NHL visi klubi skaitliskajā vairākumā pie pirmās izdevības cenšas izdarīt metienus no zilās līnijas. Pēc tam notiek cīņa par ripu vārtu priekšā. Man un pārējiem aizsargiem jābūt gataviem uzvarēt divcīņas ar uzbrucējiem.

n It kā esot grūti izdabūt ripu no zonas.

Tas tāpēc, ka no aizmugures visu laiku ir klāt pretinieku komandas spēlētājs. Jāprot no viņa atbrīvoties. Mums jārēķinās, ka izjutīsim spēka spiedienu. Treniņā jau modelējām tādas situācijas.

n Kāda mācība būtu jāņem vērā, atceroties 2006.gada olimpisko turnīru Turīnā?

Kā īsti spēlējām, jau esmu aizmirsis. Zinu, ka vairāki rezultāti nebija iepriecinoši. Vairāk jātic saviem spēkiem, tad arī būs labi. Atšķirība būs tāda, ka pēdējos divus gadus mums ir izveidojies stiprs komandas kodols. KHL līmenis ir cēlis spēlētāju pašapziņu, viņi ir noticējuši saviem spēkiem. Pagājušais pasaules čempionāts Šveicē to jau parādīja, ka mēs varam līdzīgi spēlēt arī ar spēcīgām komandām. Olimpiādē vajadzēs ielāgot arī to, ka pat uz sekundi nedrīkst atslābināties. Lieliem meistariem tīrus vārtu gūšanas momentus nedrīkst dot.

n Braucot uz Vankūveru, jau zināji, ka būsi komandas kapteinis?

Iegāju ģērbtuvēs un ieraudzīju uz sava krekla C burtu. Cik saprotu, komanda pēc pagājušā pasaules čempionāta neko negrib mainīt.

n No stratēģiskā viedokļa varbūt īpaši jāgatavojas spēlei ar Slovākiju?

Nē, tam gan nepiekrītu. Šai līmenī nevienā spēlē nedrīkst iziet laukumā ar domu, lai tikai ātrāk spēle beigtos. Mūsu spēles skatīsies Latvijā, un neviens nesapratīs, ja nebūsim pilnībā noskaņojušies cīņai. Olimpiādē jāparāda vislabākais hokejs.

n LOK prezidents Aldons Vrubļevskis hokeja izlasei novēlēja uzvaru vismaz vienā spēlē. Tāds arī varētu būt mērķis Vankūverā?

Neesam atbraukuši uz olimpiādi tikai piedalīties. Gribam arī uzvarēt, sarūpēt vismaz vienu pārsteigumu. Ja arī zaudēsim visās grupas spēlēs, tā nebūs traģēdija. Pati galvenā būs ceturtā kvalifikācijas spēle. Gatavosimies gan pakāpeniski no vienas spēles uz nākamo.

n Ar kuru spēlētāju olimpiskajā ciematā esi vienā istabiņā?

Ar Oskaru Bārtuli. Visi jau bija aizņēmuši vietas, mēs atbraucām pēdējie.

n Visas NHL zvaigznes dzīvo ciematiņā?

Domāju, ka jā. No rīta brokastīs jau redzēju daudzus no NHL. Arī viņiem spēlēšana olimpiādē ir liels notikums. Pat lielākās zvaigznes zināmas neērtības ir gatavas pieciest, lai pārstāvētu savu valsti olimpiskajās spēlēs.

n Ziemeļamerikā laikam jau visi gaida finālu Kanāda pret Krieviju…

To vairāk uzsver Kanādas televīzijas kanāli. Viens pret otru tiek pretstatīti Sidnijs Krosbijs un Aleksandrs Ovečkins. Amerikā olimpiskajam turnīram tik liela uzmanība netiek pievērsta. Amerikāņiem turpinās regulārās sporta aktivitātes. Jā, būs arī olimpiāde, bet nekas vairāk.

n Par ASV izlasi nerunā kā par reālu pretendenti uz zeltu?

Amerikāņiem ir jauna komanda, tomēr nedrīkst aizmirst, ka visi spēlētāji savos klubos ir līderi. Un, ja reiz viņi ir līderi NHL klubos, kāpēc lai arī nebūtu pretendenti uz visaugstākā kaluma medaļām?

n Kuru komandu uzskati par favorīti?

Kanādai ir spēcīgākais sastāvs, ja kopumā izvērtē visu komandu komplektāciju. Tajā pašā laikā Krievijai ir tik spilgti uzbrucēji, ar kādiem kanādieši nevar lepoties. Nedrīkst aizmirst zviedrus ar viņu gudro hokeju. Pārsteigumus var sarūpēt čehi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?