Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gorbunovs: Latvijai ir nākotne

Latvija laikam nekad vairs nepiedzīvos ko līdzīgu tam, kā pirms 20 gadiem 4. maijā tauta sveica 138 Augstākās padomes deputātus, kuri nobalsoja par Neatkarības atjaunošanu, otrdien Saeimas svinīgajā sēdē uz Nacionālās operas skatuves sacīja bijušais Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs. Viņš atgādināja: «Atcerēsimies! Tikai neatkarīgai valstij ir savs vārds. Mūsu valstij tas ir - Latvija. Mēs ar prieku uzņemam katru labu ziņu par Latviju un sāpīgi pārdzīvojam katru sliktu ziņu, jo mēs jūtam piederību Latvijai, un tas nozīmē, ka Latvijai ir nākotne.»

Divdesmit gadu laikā tikai pāris reižu 4. maijs nebija tādas saules pieliets kā tajā vēsturiskajā dienā. Taču pirmo reizi šī diena bija tik drēgna un lietaina kā šogad. Tomēr laika apstākļus var iztulkot kā zīmi politiskajai situācijai, bet tie nekad nav kavējuši cilvēkus priecāties. Pat ja ļaudis ir nikni uz politiķiem, viņi joprojām priecājas par brīvību un spēj novērtēt to, ko paveica Latvijas Tautas fronte (LTF), uzvarot Augstākās padomes vēlēšanās, liecināja ielās sastapto cilvēku teiktais. Tautas frontē no Latvijas ievēlētajiem PSRS tautas deputātiem, tā laika medijiem un tautai savās runās pateicās visi runātāji gan Saeimas sēdē, gan pie Brīvības pieminekļa, kur uzstājās arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. A. Gorbunovs sēdē atgādināja tā laika vēsturiskos faktus, kurus daudzi jau aizmirsuši, vai pat nav zinājuši. Pēc viņa uzstāšanās ilgi skanēja aplausi, tāpat kā pēc Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites runas, kura bija latviešu valodā.

Tradicionāli 4. maijā Saeimas sēdē runā tikai Saeimas priekšsēdētājs, bet šogad Latviju svētkos sveica arī Igaunijas parlamenta spīkere Ene Ergma, bet videouzrunā - ES prezidents Hermans van Rompujs un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura uzsvēra, ka ASV ar lepnumu Latviju sauc par savu sabiedroto un draugu.

Taču Saeimas svinīgajā sēdē neuzstājās bijušais LTF līderis Dainis Īvāns, kurš nepiedalījās sēdē tāpat kā viņa kolēģi Jānis Dinevičs, Jānis Kinna, Jānis Škapars un Stefans Rāzna. Tie, kas nezināja par bijušās LTF vadības konfliktu ar Saeimas vadību, kura liedza D. Īvānam tribīni Operas namā, varēja arī nepamanīt, ka dažas vietas zālē palika tukšas, protestējot pret tagadējās varas rīcību. Saeimas priekšsēdis Gundars Daudze (ZZS) savā runā gan pateicās Tautas frontei un no tās ievēlētajiem deputātiem, kuru lielākā daļa ielūgumu uz sēdi bija pieņēmuši. Druvis Skulte Dienai atzina, ka viņš respektē kolēģu viedokli, bet 4. maijs nav diena, kad vajag taisīt politiku. «Cepuri nost Daiņa priekšā par to, ko viņš ir darījis, un es respektēju viņa viedokli, bet šī nav diena, kad demonstrēt savu spītību. Man ir prieks par Gorbunova runu, kuru vajadzētu izlasīt skolās. Tā ir māksla uzstāties, nevienu neapvainojot un sevi neizceļot,» teica D. Skulte.

Vairāki cilvēki pie Brīvības pieminekļa, kurš ieslīga ziedos un pulcēja ļaudis uz sadziedāšanos, Dienai atzina, ka pēc minētā strīda radusies pastiprināta interese par D.Īvāna uzstāšanos. Viņš runāja atmodas laika stilā, izmantojot mākslinieciskos izteiksmes līdzekļus, salīdzināja brīvo valsti ar rūpīgi kopjamu koku, «kas ir jāsargā no salnām, zagļiem, sausuma, kaitēkļiem un grauzēju bariem». Arī viņa runā skanēja daudz pateicības tiem, kas palīdzēja atgūt savu valsti. D. Īvāns atgādināja arī vārdus, kurus bieži sacījis jau mūžībā aizgājušais Mavriks Vulfsons: «Mīlīši! Ne soli atpakaļ.»

Bijušie LTF līderi arī atzina, ka Neatkarības atjaunošanas 20. gadadiena kļuva par īstiem svētkiem, pateicoties Valsts prezidentam V. Zatleram, kurš novērtēja svētku nozīmi. V. Zatlers pie Brīvības pieminekļa atgādināja, ka katram bija savs un citāds sapnis par dzīvi neatkarīgā Latvijā. «Ja man pirms 20 gadiem kāds būtu sacījis, ka mēs dzīvosim tik slikti, es nekad neticētu,» Dienai sacīja pie pieminekļa sastaptā Īra Rudzīte, kura tomēr spēj novērtēt iegūto brīvību un atceras stundu pa stundai pie parlamenta 4. maijā. To skaidri atminas arī Dacīte Amanda Lejiņa, kura katru gadu svin šo dienu, «jo toreiz mēs kopā skaitījām balsis un kopā raudājām». Viņu Diena sastapa Daugavmalā ar ziediem, kas drīz atrada savu vietu ziedu paklājā, kāds bija katram novadam. Cilvēki varēja ielikt ziedus tieši savā pagastā vai pilsētā. Drēgnā un vēsā diena ir labākais, kas var būt, lai ziedi ilgi saglabātos svaigi, atzina Lolita, kas aprūpēja Kurzemes ziedu karti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?