Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Grigule pie zaļajiem turēsies līdz pēdējam

Nesen no Latvijas Zaļās partijas (LZP) izslēgtā Saeimas deputāte Iveta Grigule solījusi cīnīties par savu palikšanu tajā, un partijas līderis Raimonds Vējonis paziņojis, ka par to vēl jālemj partijas domei. Lai arī LETA ziņoja, ka Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis solījis garantēt I. Grigulei vietu sarakstā, vēl nav skaidrs, vai Saeimas ārkārtas vēlēšanās varēs startēt politiķe, kura īpašā mediju uzmanības lokā parādījās, izvirzot Andri Bērziņu Valsts prezidenta amatam un ļoti aktīvi atbalstot viņu pirms prezidenta vēlēšanām.

Pārlieku enerģiska

Lūgts raksturot I. Griguli, LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks Dienai saka: viņa esot tāds cilvēks, par kuru saka vai nu labu, vai neko. Starp deputātiem, kuri Saeimā ievēlēti no ZZS saraksta, I. Grigulei ir samērā neprognozējamas politiķes slava. Daži kolēģi neoficiāli atzīst, ka reizēm viņa apzināti iet pret vairākuma viedokli, lai demonstrētu patstāvību. Iespējams, arī tāpēc LZP valde izslēdza viņu no partijas. Oficiāli starp četriem iemesliem minēts LZP statūtu pārkāpums, paužot viedokli par valdes lēmumiem, vēl pirms valdes sēde ir notikusi, turklāt lēmums bijis atšķirīgs no I. Grigules iepriekš paustā. Tāpat pārmesta publiska viedokļa paušana, kas ir pretrunā ar LZP programmu. I. Grigulei pārmests, ka viņa balsojusi pret kratīšanas sankcionēšanu Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīvesvietā, «kas cēlis neslavu Latvijas Zaļajai partijai visas valsts mērogā, kā rezultātā Valsts prezidents V. Zatlers ierosinājis Saeimas atlaišanu», taču citi LZP deputāti atturējās, nevis balsoja par, tādējādi arī šo deputātu rīcība liedza sākt kratīšanu. Pēc vēlēšanām KNAB konstatēja, ka ZZS saņēmusi nelikumīgus ziedojumus 4596 latu apmērā par reklāmas izvietošanu televīzijā, radio, internetā un laikrakstos. Atklājās, ka kāds uzņēmums nodrukājis I. Grigules individuālās priekšvēlēšanu kampaņas reklāmas materiālus par šādu summu. LZP valde satraucās, ka KNAB liegs LZP un ZZS valsts finansējumu nākamās priekšvēlēšanu kampaņas izdevumu segšanai, kas būtu vairāk nekā Ls 95 000. KNAB gan oficiāli paziņoja, ka nekāds finansējuma liegums patlaban nesekos. Pati I. Grigule Dienai šos iemeslus nosauca par smieklīgiem. Tos izsakot «cilvēki, kas sēž malā un redz, ka Fortūna paiet viņiem garām». Otrs LZP līdzpriekšsēdētājs Raimonds Vējonis esot solījis I. Griguli atbalstīt domes sēdē, kam jāizšķir viņas turpmākā palikšana partijā. Dienai neizdevās gūt R. Vējoņa apstiprinājumu, vai tā tas ir. Neoficiāli no LZP biedriem izskan pārmetumi, ka I. Griguli neinteresē būt partijā, lai pildītu tās programmu, bet gan lai iekļūtu Saeimā, kas viņai pērn arī izdevās.

Jūrmalas faktors

Politikā I. Grigule, kura agrāk bijusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras departamenta direktore, kora Latvija direktore, organizējusi Hanzas dienas un jahtu regati, ir desmit gadus. Kādā pērn publicētā reklāmrakstā I. Grigule atceras, ka politikā viņu iesaistījis bijušais vīrs, kurš 2001. gadā ieteicis kandidēt Mārupes domes vēlēšanās. Viņa arī tika ievēlēta un pat kļuva par priekšsēdētāja vietnieci. Šis bijušais vīrs ir LPP/LC biedrs, bijušais Saeimas deputāts Romāns Mežeckis. Viņš bijis daudzu uzņēmumu valžu un padomju loceklis. Par Dienas rīcībā esošo neoficiālo informāciju, ka R. Mežeckis veidojis viņas individuālo reklāmas kampaņu pirms Saeimas vēlēšanām, I. Grigule skanīgi smejas un paskaidro, ka attiecības ar šo cilvēku oficiāli izbeigusi 1996. gadā, kas gan sanāk pretrunā ar jau citēto reklāmrakstu. Turklāt pērn abi tika redzēti draudzīgi tērzējam pirms pirmās jaunievēlētās Saeimas sēdes. Visai zīmīga ir I. Grigules saistība ar Jūrmalu, par kuras domes deputāti viņa neveiksmīgi centās kļūt 2005. gadā, kad LZP saraksts ieguva 436 balsis, ar ko nepietika, lai iekļūtu domē, bet I. Grigule ar 119 plusiem bija izvirzījusies no ceturtās uz pirmo vietu sarakstā. I. Grigule nav jūrmalniece, bet viņai Jūrmalā tolaik bija dzīvoklis, kas ļāva kandidēt. Pirms pašvaldību vēlēšanām 2009. gadā I. Griguli par palīdzi ar Ls 900 algu pirms nodokļu nomaksas darbā pieņēma toreizējais Jūrmalas domes izpilddirektors, tagadējais mērs Gatis Truksnis (LPP/LC). Deputāte skaidro, ka G. Truksni pazīst kopš studiju gadiem un 1987. gadā abi bijuši vienā studentu celtnieku vienībā. LETA arhīvā atrodama I. Grigules sūtīta preses relīze: «Jūrmalas pilsētas izpilddirektors kandidēs Jūrmalas pašvaldības vēlēšanās.» Tas liecina, ka viņas darbība bijusi saistīta arī ar G. Trukšņa tēla spodrināšanu. G. Truksni ievēlēja no pēdējās vietas sarakstā, bet I. Grigule, kuru 2009. gada vēlēšanās atkal ievēlēja Mārupes novada domē, kļuva par Jūrmalas pašvaldības SIA Jūrmalas attīstības projekti valdes priekšsēdētāju. Pavisam īsu brīdi viņa bija arī SIA Dzintaru koncertzāle valdes locekle, turklāt vienā dienā ar viņas iecelšanu pie vietas SIA Jūrmalas ūdens valdē tika arī R. Mežeckis.

Kaut gan I. Grigule Jūrmalā vairs nestrādā, laikraksts Jūrmalas Nedēļa interviju ar viņu šā gada 9. jūnija numurā publicējis pirmajā lappusē. Tajā viņa parāda sevi kā cīnītāju, sakot, ka «visgrūtāk ir tīri cilvēciski pārkāpt pāri savai komforta zonai». Par savu politisko nākotni šajā intervijā I. Grigule izsakās ļoti nekonkrēti. Arī datums, kad plānota LZP domes sēde, vēl nav zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?