Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Haoss arī nedēļas nogalē

Eiropas gaisa telpas paralīze, ko radīja Īslandes vulkāna Eijafjadlajegidla izmesto pelnu mākonis, turpinājās arī piektdien, jo tika atcelti aptuveni 17 tūkstoši avioreisu, paildzinot nīkšanu lidostās simtiem tūkstošiem ceļotāju. Prognozes liecina, ka vairākumam no viņiem arī sestdiena un, iespējams, visa nedēļas nogale būs jāpavada neziņā, jo nemierīgais vulkāns vēl piektdienas pēcpusdienā turpināja intensīvu pelnu izmešanu debesīs. Vismaz līdz sestdienai pārtraukta aviosatiksme virs Lielbritānijas, Vācijas, Francijas un Ziemeļeropas valstīm.

Kad beigsies?

Īslandes Meteoroloģiskais birojs informēja, ka izvirdums var turpināties vēl vairākas dienas vai pat nedēļas, bet pelnu pārvietošanās ir atkarīga no vēja stipruma un virziena. Savukārt Eiropas vienotās gaisa satiksmes kontroles organizācija Eurocontrol vēstīja, ka nelielā vēja dēļ pelnu mākonis ļoti lēni virzās austrumu un pēc tam arī dienvidrietumu virzienā, tādēļ tas joprojām ir ļoti blīvs un tā ietekme virs Eiropas ziemeļiem un rietumiem varētu būt jūtama vēl sestdien, raksta BBC. Ikdienā ierasto 28 tūkstošu avioreisu vietā Eiropas debesīs piektdien pacēlās tikai 11 tūkstoši komerciālo reisu lidaparātu. Piektdien atcelta aptuveni puse no 600 lidojumiem starp Eiropu un Ziemeļameriku.

Austrālijā bāzētā Āzijas un Klusā okeāna aviācijas centra aplēses liecina, ka šādas gaisa satiksmes paralīzes turpināšanās trīs dienu garumā var ietekmēt aptuveni sešus miljonus pasažieru. Daudzviet iestrēgušie pasažieri steidz izmantot citus transporta veidus, lai nokļūtu savā galamērķī.

Gaisa satiksmes problēmas devušas labumu dzelzceļa kompānijām. Visi 58 kompānijas Eurostar ātrvilcieni piektdien kursēja starp Lielbritāniju un Eiropas kontinentālo daļu, apkalpojot vairāk nekā 46 tūkstošus pasažieru. Savukārt Vācijas aviokompānijas Lufthansa atcelto valsts iekšzemes lidojumu pasažieriem izdalīja vaučerus, lai viņi varētu iegādāties dzelzceļa biļetes līdz vajadzīgajam galapunktam. Pasažieriem, kuri izlido no Vācijas, piedāvāts pārreģistrēties uz citiem reisiem, raksta The New York Times.

Aviofirmām zaudējumi

Vulkanologi apgalvo, ka, turpinoties Eijafjadlajegidla izvirdumam, tā pelni gaisa satiksmei virs Eiropas var radīt problēmas vēl vismaz sešus mēnešus, bet jau tagad ir skaidrs, ka zaudējumus cietušas aviokompānijas. Aprēķini liecina, ka tādām lielajām aviokompānijām kā britu British Airways un Vācijas Lufthansa reisu atcelšana dienā izmaksā aptuveni 16 miljonus dolāru (8 miljoni latu). Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija bažījas, ka pēdējo dienu notikumi var pamatīgi iedragāt nozari, dažas kompānijas varētu pat bankrotēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?