Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ievērojamākā refleksija par dzīves galu

«Man patīk dziesmas par zirgiem, dzelzceļiem, zemi, pastardienu, ģimeni, grūtiem laikiem, viskiju, uzmanības izrādīšanu sievietei, laulību, laulības pārkāpumu, šķiršanos, slepkavību, karu, cietumu, klejojumiem, lāstu, mājām, pestīšanu, nāvi, lepnumu, humoru, godbijību, sacelšanos, patriotismu, zādzību, apņēmību, traģēdiju, ālēšanos, sirdssāpēm un mīlestību.

Par māti. Par Dievu,» 90.gadu vidū teica izcilākais amerikāņu kantrimūziķis Džonijs Kešs. Viņš nomira 71 gada vecumā 2003.gada 12.septembrī. Šodien, Džonija Keša 78.dzimšanas dienā, iznāk viņa pēdējais studijas albums _American VI: Ain't No Grave_, kas ierakstīts Keša dzīves pēdējos mēnešos.

Džonijs Kešs pārcēlis kantrimūziku pavisam citā dimensijā - viņš tajā ienesa rockabilly pārgalvību, blūza bezcerību un baznīcas dziedājumu apgarotību. 80.gados mūziķis piedzīvoja strauju popularitātes kritumu, taču 90.gadu sākumā viņa dzīvē parādījās heavy metal un repa producents Riks Rubins. «Rubins apzinājās, ka, ar vienu kāju stāvēdams sadzīviskajā country tradīcijā, ar otru - gospeļu garīgumā, Džonijs allaž dzied ar agrīnā rokenrola nepiekāpīgi principiālo attieksmi, un kopā ar viņa vīrišķīgo balsi tāda trīsvienība ir mūžīgs spēks,» par Džonija Keša un Rika Rubina pirmo kopdarbu albumu American Recordings (1994) savā grāmatā 101 mūzikas albums vērtīgai kolekcijai raksta Klāss Vāvere.

Keša sadarbība ar Rubinu turpinājās līdz mūziķa nāvei. Kopā viņi ierakstīja sērijas American Recordings sešus albumus (šodien iznāk šā cikla sestā, noslēdzošā daļa), gospeļu un seno baznīcas dziesmu izlasi My Mother's Hymn Book, kā arī sagatavoja piecu kompaktdisku kolekciju Cash Unearthed. Šajos albumos iemūžinātas ne tikai paša Keša kompozīcijas un amerikāņu tradicionālās melodijas, bet arī negaidītas kaverversijas - dziesmas, kuras sacerējuši Beks, Kriss Kornels, Toms Petijs, Trents Reznors, Mārtins Gors, Pols Saimons, Džons Lenons un Pols Makartnijs, Brūss Springstīns, Leonards Koens, Toms Veitss.

Rika Rubina producētie Džonija Keša ieraksti skan «sausi», minimālistiski - mūzika atkailināta līdz nervam. Dzīves beigās Kešs, kurš cieta no astmas, glaukomas un pneimonijas, radīja drūmāko, vīrišķīgāko un patiesāko kantrimūziku, kādu jums nācies dzirdēt. Kad Rubins piedāvāja Kešam ieskaņot grupas Nine Inch Nails izmisuma himnu Hurt, dziedātājam bija šaubas, kā interpretēt šo stāstu, taču viņš to nodziedāja ar tādu graujošu spēku, ka skudriņas pār muguru skrēja gan Rubinam, gan Hurt autoram Trentam Reznoram. Tikpat spēcīgi iedarbojas arī Depeche Mode hita Personal Jesus kaverversija. Keša balsī ir viss - skarba vitalitāte, mirstības neizbēgamība, nolemtības apziņa. «American Recordings ir sociālajā vakuumā tapusi lieliska, drosmīga ierakstu sērija, kas veidota ar unikālu vīziju, - mūsdienu populārajā kultūrā tā ir ievērojamākā refleksija par dzīves galu,» raksta The New York Times un norāda, ka Kešs joprojām ir «kantrimūzikas dzīvā apziņa». Šķiet, nebūs pārspīlēti teikt, ka tieši Džonijs Kešs ar savu mākslu un dzīvesstāstu, kas daļēji atspoguļots filmā Sirds robeža/Walk the Line ar Vākīnu Fīniksu galvenajā lomā, konkretizējis un iemiesojis tādu jēdzienu kā amerikāņu kultūra - viņš arī ir amerikāņu kultūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?