Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Jaunie īpašnieki startēs Getliņu konkursā

Apstiprinājusies ziņa, ka politiķa Andra Šķēles ģimenes locekļi atbrīvojušies no kapitāldaļām uzņēmumā Ekodoktrīna, kas savulaik plānoja būvēt atkritumu šķirošanas rūpnīcu Getliņu atkritumu poligonā, taču šo plānu neīstenoja. Pārdots uzņēmums Tehnoinvest, kam pieder 35% Ekodoktrīnas kapitāldaļu. Jaunie Tehnoinvest īpašnieki ir divi Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājam Jānim Vilgertam piederoši uzņēmumi.

Jau pagājušajā nedēļā A. Šķēle diskusijā Diena.lv atzina, ka ieteicis saviem ģimenes locekļiem pārdot savas daļas Ekodoktrīnā. SIA Privāto aktīvu pārvalde (PAP), kam pastarpināti pieder Tehnoinvest, ir pārdevusi savu ieguldījumu šajā uzņēmumā, apstiprināja PAP pārstāvis Juris Pētersons. «Tehnoinvest tiek pārdota, šobrīd nesaredzot ieguldījuma kompānijā Ekodoktrīna atdeves iespējas ilgtermiņā,» teikts paziņojumā PAP mājaslapā. Turpat teikts, ka, ņemot vērā biznesa aprēķinus un situāciju nozarē, šobrīd šī ieguldījuma biznesa riski attiecībā pret iespējamo atdevi nākamo piecu gadu laikā, kas ir iepirkuma un pakalpojuma sniegšanas termiņš, novērtēti kā pārāk augsti. Tādēļ PAP nolēmusi ieguldījumu pārdot. 90% Tehnoinvest kapitāldaļu pēc darījuma tagad pieder Jānim Vilgertam piederošam uzņēmumam City Energy, bet 10% - a/s BAO, kas nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu. BAO valdes loceklis ir Māris Kalniņš, kuram pieder 5% BAO akciju, bet 95% pieder J. Vilgertam, kurš ir uzņēmuma padomes priekšsēdētājs. Vaicāts, vai grasās iegādāties arī citu Ekodoktrīnas dalībnieku daļas, J. Vilgerts atbildēja: «Manas iespējas ir izsmeltas, bet ir vēl otrs partneris, kuru jūs pagaidām Lursoft datos vēl neredzat.» No viņa teiktā izriet, ka tā ir ārzemju kompānija, un darījuma rezultātā Ekodoktrīnas īpašnieki būs nomainījušies pilnībā. «Faktiski spēle sākas no baltas lapas,» situāciju raksturoja J. Vilgerts.

Viņš apstiprināja, ka Ekodoktrīna iesaistīsies vairāku uzņēmumu konsorcijā un piedalīsies SIA Getliņi Eko konkursā par atkritumu sagatavošanu noglabāšanai. Baltijā neesot uzņēmuma, kas viens pats varētu izpildīt konkursa nolikuma kritērijus, jo nevienam nav pieredzes piecu līdzīgu šķirošanas rūpnīcu būvniecībā. «Šis ir nozīmīgs konkurss, esam daudz domājuši, pēdējos gados esmu daudz interesējies un vācis materiālus, ir kontakti Eiropas valstīs,» izteicās J. Vilgerts. Komentējot bijušo īpašnieku atzinumu, ka riski ir pārāk lieli, viņš piekrita, ka riski pastāv, taču, attīstoties atkritumu pārstrādes iespējām, to vērtība pasaulē aug, piemēram, Zviedrija gadā importē vienu miljonu tonnu atkritumu no Norvēģijas, arī Igaunijā esot atkritumu kā izejvielu deficīts. Iepriekšējie īpašnieki bijuši vairāk finansisti, bet J. Vilgerts nozarē darbojas jau desmit gadu. Kopš 2002. gada viņš partijai Jaunais laiks ziedojis kopumā Ls 49 799, tajā skaitā pērnā gada septembrī iemaksājis divas reizes pa Ls 4000.

No J. Vilgerta teiktā izriet, ka viņš nedomā tiesāties ar SIA Getliņi Eko, kas, izsludinot konkursu par atkritumu šķirošanu, faktiski anulē līdzšinējo līgumu par pilnsabiedrības Ekodoktrīna - Getliņi izveidošanu. «Mēs koncentrējamies uz konkursu,» saka uzņēmējs, noraidot izskanējušās bažas, ka jaunā konkursa nolikums rakstīts tā, lai būtu izdevīgs Ekodoktrīnai, BAO un kādam to partnerim, kas piedalītos kā konsorcijs. Bijušie īpašnieki rūpnīcu būvēt pat nesāka, taču norāda, ka ir veikuši Getliņos ievesto atkritumu sastāva izpēti, izstrādājuši un saskaņojuši šķirošanas ražotnes skiču projektu, apzinājuši un atlasījuši trīs iespējamos ražotnes iekārtu piegādātājus, ieguldot kopumā Ls 200 000. Pārdošanas darījuma summa netiek izpausta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?