Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jaunsleinim izredzes palikt amatā

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājam Andrim Jaunsleinim ir izredzes vadīt LPS vēl četrus gadus, jo atbalstu viņam jau izteikusi Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). Tai ir vislielākā pārstāvniecība pašvaldībās - vairāk nekā 30 vietējo līderu. Ja uzvaru mēru vēlēšanās būtu guvusi Tautas partija (TP), iespējams, tā vēlētos izmaiņas arī LPS - TP iebildes galvenokārt saistītas ar LPS nespēju pretoties lielo pilsētu lobijam, kas ietekmējis gan pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas veidošanu, gan reģionālo reformu - otrā līmeņa pašvaldību veidošanu.

Pagājušajā piektdienā kopā pulcējās gan no ZZS ievēlētie domju priekšsēži, kuru tikšanās bija atklāta, gan TP jaunie pašvaldību vadītāji - šī sapulce nebija afišēta. TP vietējā varā pārstāvēta ar 20 mēriem, pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāka ietekme, bet vēl ap 20 novadu vadītāji ir no vēlēšanu apvienībām. LPS priekšsēdi ievēl organizācijā esošo pašvaldību pārstāvji. A.Jaunsleinis Dienai sacīja, ka otrdien valdes sēdē aicinās LPS kongresu sasaukt 21.augustā. Viņš ir ievēlēts Ventspils novadā no ZZS saraksta, nebūdams partijas biedrs. LPS statūti paredz, ka A.Jaunsleinis var pretendēt uz LPS priekšsēža amatu, jo ir pašvaldības deputāts.

Madonas novada mērs Andrejs Ceļapīters (TP), kurš pašvaldības vadībā palika, pateicoties no ZZS ievēlētajam deputātam, kā liecināja ZZS vietējo līderu sanāksmē sacītais, bija labvēlīgs arī pret A.Jaunsleini. «Andris ir pieredzes bagāts un var turpināt šo darbu,» teica A.Ceļapīters. Taču viņš arī norādīja uz vairākām problēmām LPS darbā, ko var uztvert kā atskaņas no TP mēru sanāksmē runātā, jo līdzīgu viedokli Dienai pauda arī Durbes mērs Andrejs Radzevičs (TP). Abi TP politiķi uzskata, ka LPS ir jāspēj nodrošināt visas Latvijas līdzsvarota attīstība un organizācijas darbā nedrīkst dominēt kādas vienas pašvaldību grupas intereses.

TP pārstāvji arī norādīja uz neskaidro situāciju izglītības sistēmā, kuras sakārtošana, lai sekmīgi sāktu jauno mācību gadu, esot viens no pirmajiem jauno novadu uzdevumiem. A.Ceļapīteram šķiet nepieļaujama atteikšanās no mūzikas un mākslas skolām finansējuma dēļ. Arī Bauskas novada mērs Valdis Veips (PS) sacīja, ka no Izglītības un zinātnes ministrijas neesot nekādas informācijas, kā novados organizēt izglītības iestāžu darbu. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) informēja, ka no 8.jūlija ministrijas pārstāvji sāks apmeklēt rajonus un tiksies ar novadu vadītājiem.

Arī par Bauskas novada priekšsēža atbalstu A. Jaunsleinim nebūtu jāšaubās. «Es neredzu alternatīvu Andrim Jaunsleinim, kurš ir ieguldījis lielu darbu pašvaldību interešu aizstāvībā,» teica V.Veips. Balvu mērs Jānis Trupovnieks (TB/LNNK) bija piesardzīgāks - viņam neesot pamata A.Jaunsleini neatbalstīt, taču LPS esot jāuzņemas atbildība par novilcināto novadu reformu, kas tagad jāīsteno valstij ļoti grūtā laikā. Pret reformu bija ZZS un tās pagastu vadītāji, kuru pārstāvji sapulcē gan atzina, ka vēršanās pret reformu ir devusi iespēju iegūt lielu vēlētāju atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?