Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Joseliani pulkstenis

Gruzijas kalnos, Ananuri, mīt Amigo, īstajā vārdā Kaha. Kā nelegālis ilgi dzīvojis Berlīnē mākslinieku komūnās. Zīmējis uz ielām, vakaros ar melnu tušu pacietīgi punktējis smalkas, mūsdienīgas svētbildes. Gatavojis gruzīnu hinkali un hačapuri astoņiem venecuēliešu bēgļiem, kurus aiz žēlsirdības izmitinājis savā istabā. Noprotot, ka lielās mākslas tronis pret viņa filigrāni punktētajām svētbildēm vienaldzīgs, padevies varas iestādēm, iekļauts ES vīzu melnajā sarakstā un devies atpakaļ uz dzimto kalnu ciematu.

Amigo varētu būt Joseliani filmas varonis. Bijis tāds pats schaschwi - putniņš viendienītis (latviski filmas nosaukumā nez kāpēc tulkots kā dziedātājstrazds), kurš dzīvojis pret straumi. Pārliecināts, ka viņa dzīve sākusies tikai tagad. Ar to brīdi, kad Joseliani filma beidzas un Gia it kā tiek sabraukts, bet beigu kadrā pulksteņmeistars labo pulksteni, un tas sāk tikšķēt uz priekšu.

Kalnu mājas mazā istabiņā uz koka galda ir Amigo kompis. Naudu viņš pelna kā programmētājs. Visapkārt ir viņa īstā pasaule - filigrāni punktētie zīmējumi, kādus nav nācies redzēt nevienā pasaules izstāžu zālē. Tušas pudelītes un spalvas, uzmetumi, skices. Amigo netic ģimenes institūcijai. Viņš dzīvo viens.

Nākamajā rītā pēc lieliskas vakarēšanās mēs ar Amigo dodamies kalnos, lai lasītu sēnes, kas aug klintīs uz sausu koku celmiem. Viņš grib noskaidrot, kas tās par sēnēm, kas aug uz zemes un ko te neviens nelasa, jo, iespējams, tās pazīšu es. Pēc stāva kāpiena gar klinšu upi ēnainā kalnu pļavā paveras neticams skats. Visa zeme raibi noklāta ar bērzlapēm, gailenēm, krimildēm, raganbekām un baravikām. Mūsu viensētnieces te aug bariņā, visas kopā, gluži kā lielie radu pulki pie gruzīnu bagātīgi klātajiem galdiem. Es bļaustos aiz sajūsmas. Amigo iekrīt tādā pašā azartā un uzmanīgi klausās katras sēnes aprakstu. Lai nomierinātos, saēdamies milzīgās kalnu kazenes, un stāvais kāpiens turpinās. Tagad es saprotu, ka grozu vietā te lieti noder Amigo sēņu mugursomas. Ēnainā nogāzē mēs atrodam pirmos celmus, kas apauguši pērļainām austersēnēm. Amigo seju pārslīd laimīgs smaids. Ak dievs, cik tās ir graciozas un kā gaisma rotājas to sudrabotajās cepurītēs! Pārguruši, bet laimīgi mēs atgriežamies ar pilnām mugursomām. Sēnes tiek pagatavotas visdažādākajos veidos. Pie maltītes mēs ar Amigo paklanāmies viens pret otru kā pret skolotājiem.

Ceļš atpakaļ uz Tbilisi caur kalniem ir kaut kāds gaismas pieliets. Ir tāda pilnīgi reāla iespēja, ka pulkstenis atkal sāk tikšķēt pēc apstāšanās.

Pāris dienu vēlāk pilsētas siltā pēcpusdienā uz ielas mūsu uzmanību piesaista kaut kur redzēts neliela auguma vīrs, mazliet iesirms, gaišās drēbēs. Rokā viņam mazītiņš fotoaparāts, un viņš knipsē mirkļus, ko neknipsē tūristi. Šis vīrs ir Otars Joseliani. Liekas kaut kā pašsaprotami pieiet viņam klāt un atzīties mīlestībā pret filmu par putniņu viendienīti un to pulksteņa ainu filmas beigās. Ak es esot no Rīgas, saka Joseliani. Nu tad jāskūpsta jaunkundzei roka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?