Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kartons bērnu radošumam

Tiem, kuriem bērnībā istabā bija štābiņš no krēsliem un segām, iespējams, tagad gribētos atkal pabūt maziem, lai iemēģinātu Agneses Irbes ražojumus - saliekamas kartona mājas bērniem. Viņa savā SIA Anna House jau pārliecinājusies, ka mājas patīk gan lieliem, gan maziem cilvēkiem, iedibinājusi pirmos kontaktus ārzemēs un nākotnē sapņo mājiņu iemītniekus pārvērst arī savstarpējos vēstuļu draugos.

No rīta viss bija skaidrs

Pirmā māja tapa Agneses meitiņai Annai, kad tētis Kaspars atnesa mājās lielu kartona iepakojuma kasti. Visi kopā taisījuši, apgleznojuši, Annai un viņas brālītim Rihardam patika. Kā Agnese vēlāk ievēroja, pie mājas liptin lipa arī bērnu draugi, pat ome. Tobrīd Agnese mājās strādāja pusslodzes darbu mārketingā, bet trinās, jo darbs nesniedza piepildījumu. Līdz ar kartona māju uzzibsnīja doma par biznesu, taču Agnese tai atmeta ar roku, kamēr vienā naktī doma ieradās no jauna un vairs neatkāpās. «No rīta pamodos, un man jau viss bija skaidrs - firmas nosaukums, logo, mājas izskats,» Agnese stāsta. Kaspars, pēc izglītības inženieris, māju uzrasēja, Agnese sazvanīja ražotājus un noskaidroja izmaksas, kā viss notiek, kur dabūt kartonu.

Pirmās mājas no Slokā dabūtajām kartona loksnēm Agnese grieza pati. Veicot cenu aptaujas un mērķtiecīgi meklējot, viņa tagad atradusi ražotāju, ar ko veidojas laba sadarbība, - SIA Arona Baltic. Agnese teic, ka ar šiem partneriem viņai veicies, jo Latvijā tādu firmu, kas spētu ražot tik liela izmēra kartona izstrādājumus, turklāt vēl apdrukāt, ir maz un ar augstām cenām. Jaunāko māju partija būs ar uzdrukātām kontūrām, ko bērni varēs izkrāsot.

Konkurēs ar plastmasu

SIA Agnese nodibināja decembra vidū, un potenciālo pircēju reakcija tika testēta Ziemassvētku tirdziņos. Lai gan daudzi minēja, kādiem suņiem vai kaķiem mājiņas domātas, atsauksmes bija ļoti labas. Agnese aprunājās ar māmiņām cālis.lv forumā un sāka kartona mājas šur tur tirgot. Jaunajam uzņēmumam noslēgts līgums ar veikalu ķēdi Lāčuks, un no aprīļa mājas būs nopērkamas arī tur. Lāčuku Agnese uzrunājusi jau tad, kad mājas vēl grieza ar roku, un pēc produkta atrādīšanas viss aizgājis kā pa sviestu. Kartona nams par 17-18 latiem ir laba alternatīva dārgajām plastmasas spēļu mājām un holandiešu ražotajām kartona pilīm ar asiem stūriem.

Par Agneses kartona mājām jau ieinteresējusies arī Lietuva, Šveice, Vācija. Kontaktus ar potenciālajiem izplatītājiem Agnese nodibināja starptautiskā rotaļlietu izstādē Nirnbergā, kur nesen pabija. Nākamgad viņa tajā plāno piedalīties, bet šīgada izziņas brauciens bijis vērtīgs ar to, ka izdevies saprast, ka arī Eiropas rotaļlietu industrijā kartona māju piedāvājums ir niecīgs, bet interese par tām - liela, un atklāt lietas, pie kā vērts piestrādāt. Piemēram, bērnu spēļu mājas lielo izmēru dēļ ir grūti transportēt, tāpēc SIA Anna House patlaban lauza galvu, kā savu kartona namiņu salocīt kompaktāk, jo tieši uz ārzemju tirgu rēķina plāno audzēt ražošanas apjomus. «Ideāli būtu 10 000 māju mēnesī, Latvijā rēķinu ap 100-150,» Agnese lēš. Lai mājiņas varētu tirgot Eiropā, tās patlaban iziet CE sertifikāciju.

Grūtākais - saņemties

Lai gan Agnese savai kartona māju idejai ļoti tic jau no paša sākuma, biznesa sākšanā visgrūtākais bijis saņemties. «Bet ikviens, ar ko runāju, teica, ka tā ir laba doma,» Agnese stāsta. Arī brālēns Ainārs Cālmanis, kurš pievienojies kartona māju rūpalam, teic: «Labāk taču ir, ja pamēģini, bet nesanāk, nevis nepamēģinājis domā, kā būtu, ja būtu. Tad tu vismaz zini to finālu.» Biznesa virzīšanā daudz palīdzējuši draugi, savukārt Agneses vīrs Kaspars strādā lielā metālapstrādes uzņēmumā, tāpēc varēja dot vērtīgus padomus, organizējot ražošanu.

Agnese arī piedalījās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras konkursā jaunajiem uzņēmējiem, kurā tika pie mentora - Pāvils Jurjāns no Brain Games viņai nu kļuvis par nopietnu iedrošinātāju un palīgu. «Visas kalkulācijas man bija pilnīgi svešas, esmu studējusi psiholoģiju,» Agnese smaida. Biznesā viņa līdz šim iztikusi ar ģimenes uzticēto naudu, bet patlaban raksta projektu, lai pieteiktos uzņēmējdarbības atbalsta programmā Atspēriens.

Vēstuļu prieks

Kartona māju bizness Agnesei nu ir pilna laika darbs. Dēls Rihards pa dienu ir dārziņā, bet, kad saskrien darbi, arī meitu Annu nākas uz brīdi aizsūtīt paciemoties pie omes, Agnese stāsta. «Tas prasa laiku - rakstīt, zvanīt, interesēties, kas notiek citur, ko cilvēki pieprasa, visu laiku arī vajag jaunas idejas.»

To gan Agnesei, šķiet, netrūkst. Produkts pamazām apaug ar dažādiem papildinājumiem, jo Agnese uzskata, ka viena pati māja ilgi nerullēs. Top lielas triju veidu uzlīmes - bizbizmārīte, taurenis un vabolīte -, šūti aizkari mājas logiem, padomā ir arī kartona autobuss un prototipa stadijā - kartona konstruktors. Drīzumā kartona mājiņām būs skaists iepakojums.

Katrai mājai līdzi iepakojumā iecerēts pievienot īpašu vēstuli tās jaunajiem īpašniekiem bērniem ar stāstu, kā namiņš tapis, un aicinājumu atrakstīt. Saņemtās vēstules Anna House pārsūtīs citiem mājiņu lietotājiem, lai veidotu vēstuļu draugu tīklu. «Lai notiek kaut kāda komunikācija. Ja mēs ar to izietu pasaulē un ja iesaistītos arī vecāki, brāļi un māsas, vispār būtu fantastiski - latvieši raksta vāciešiem, zviedriem vai norvēģiem un otrādi,» Agnese ļaujas fantāzijai. «Tagad jau viss ir datorizēts, bet bērnam tas prieks ir vēstules gaidīšanā,» piebilst Ainārs. Gan vēstuļu, gan pašas kartona mājas koncepts veicinās bērnu radošumu, ģimeņu kopīgu darbošanos. «Vasarā gribētos māju īpašniekiem uzrīkot salidojumu kādā pļavā vai pie jūras. Lai sabrauc ar savām mājām, iet viens pie otra ciemos,» smaida Agnese.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?