Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krīze ievieš pozitīvas korekcijas

Pārskatot, kā tiek tērēta Eiropas Sociālā fonda (ESF) nauda, kas iedalīta līdz 2013.gadam, jāsecina, ka taustāmais rezultāts iedzīvotājiem jūtams daudz vairāk. Izplūdušos dzimumu līdztiesības jautājumus nomainījusi reālā tirgus situācija un krīze. Nozares organizācijas sākušas iedzīvotājiem sniegt tiešu palīdzību, nevis izlīdzēties ar bukletiem.

Latvijas Darba devēju konfederācija izveidojusi konsultāciju centrus piecos reģionos, kur dod padomus darba devējiem, kā labāk nokārtot attiecības ar darbiniekiem.

Arodbiedrību savienība kopš šāgada sākuma izveidojusi četrus centrus visā Latvijā, kuros konsultē darba ņēmējus par viņu tiesībām, palīdz sagatavot prasības tiesai un, ja nepieciešams, arī pārstāv tiesā. Bez īpašas reklāmas interese par konsultācijām esot ļoti liela. Uzvarētas arī pirmās tiesas prāvas, un atlaistajiem darbiniekiem izmaksātas kompensācija, vai arī viņi atjaunoti darbā. «Bijuši gadījumi, kad pietiek ar mūsu juristu vēstuli un darba devējs jau saprot [ka jārīkojas likumīgi],» norāda LBAS priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča.

Pēdējos gados savu darbību pārskatījusi arī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), kas tērē lielākās ESF summas bezdarba novēršanai. NVA nereti kritizēta par nespēju piedāvāt darba tirgum vajadzīgo, iztiekot ar bezdarbnieku apmācību amatiem ar mazu pievienoto vērtību.

No 2004. līdz 2008.gadam visvairāk tika apmācītas pārdevējas - 3470, no kurām darbā iekārtojās 2448. Pēc tam pieprasītāko apmācību vidū bija informācijas ievadīšanas operatori, apdares strādnieki, grāmatveži un pavāri. Tikai devītajā vietā bija, piemēram, mazā biznesa organizēšana, kas dod arī pievienoto vērtību. NVA vadība stāsta, ka piedāvātas apmācības tajās profesijās, ko pieprasījuši darba devēji. Tas nozīmē, ka tika apmierināts esošais pieprasījums, bet valstij nebija savas stratēģijas, piemēram, jaunu tirgus nozaru radīšanai ar papildu pievienoto vērtību. Piemēram, tikai pērnā gada nogalē valsts sāka programmu, kurā bezdarbniekiem ir iespēja iegūt 4000 latu sava biznesa sākšanai.

Krīzes laikā un sadarbībā ar darba devēju un arodbiedrību organizācijām izstrādāts daudz jaunu programmu. Jau efektīvi darbojas pērn sākta programma, kurā bezdarbnieki pusgadu iziet apmācību pie darba devēja. Par to viņi saņem nelielu samaksu, bet valsts sedz izmaksas darba devējam, kas radušās apmācību rezultātā.

No 2010.gada janvāra par ES naudu bezdarbnieki ar augstāko izglītību Latvijas augstskolās varēs iegūt papildu izglītību.

Rudenī Latvijas pašvaldībās tiks sākta ārkārtas nodarbinātības programma cilvēkiem, kuriem būs beidzies bezdarbnieka pabalsts. Par 100 latiem mēnesī viņiem būs iespēja veikt mazkvalificētu darbu. Kopējais nostrādātais laiks nevarēs būt garāks par sešiem mēnešiem gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?