Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krīze un dāsno pabalstu apcirpšana nebaida Īrijas latviešus

Īrijas valdības lēmums par valsts izdevumu samazināšanu un sociālo pabalstu apcirpšanu nav nobiedējis šajā valstī dzīvojošos latviešus, kuri apzinās, ka arī krīzes laikā Īrija viņiem nodrošinās daudz lielāku atbalstu, nekā tas būtu iespējams Latvijā. Gandrīz neviens no viņiem pašlaik nedomā par atgriešanos dzimtenē.

«Tagad ir švakāk, bet dzīvot var,» secina Īrijas latviešu portāla Baltic-Ireland galvenā redaktore Laima Ozola. Īrijas nākamā gada budžeta projekts paredz izdevumu samazināšanu par četriem miljardiem eiro (2,8 miljardi latu), tādēļ nāksies samazināt valsts darbinieku algas un sociālos pabalstus. Tiesa gan, samazinājums ir diezgan neliels. Piemēram, bērnu pabalsts tiek samazināts par 16 eiro (11 latu) mēnesī un turpmāk būs no 150 līdz 187 eiro (105-132 lati) mēnesī. Neliels samazinājums skāris arī bezdarbnieka pabalstu.

«Ja godīgi, nav iemesla satraukumam. Valdība ar vienu roku atņem, bet ar otru iedod,» stāsta 36 gadus vecais Artūrs Giriks, kurš Īrijā dzīvo kopā ar sievu un diviem bērniem. Viņš jau aptuveni gadu saņem bezdarbnieka pabalstu. Nedēļā viņam sanāk nedaudz mazāk par 400 eiro (281 lats), turklāt iespējams saņemt arī palīdzību mājokļa īres samaksai.

L.Ozola vēsta, ka īres pabalsti vismaz līdz aprīlim atstāti spēkā (galvaspilsētā Dublinā tas var sasniegt līdz pat 1000 eiro mēnesī). Daudziem nemaz nav izdevīgi strādāt par algu līdz 450 eiro (316 latu) nedēļā, jo pabalsts sanāk lielāks. A.Giriks stāsta, ka Īrijā ir ļoti labas bezdarbnieku mācību iespējas. Viņš nolēmis izmantot šo laiku, lai apgūtu jaunas iemaņas un mainītu profesiju.

L.Ozola informē, ka privātais sektors jau sen samazinājis algas, bet tagad pienākusi arī valsts darbinieku kārta. Mazākās algas (zem 2500 eiro mēnesī) samazinās par 5%, citiem samazinājums būs lielāks, piemēram, Īrijas premjers zaudēs 20% algas. «Tiem, kas ir augšā, jārāda piemērs,» uzsver finanšu ministrs Braiens Lenihens. Pēc viņa domām, dziļākā krīze jau ir aiz muguras. Īrijas iekšzemes kopprodukts sarucis par 7,5%, bezdarba līmenis sasniedzis 12,5%. Lai arī ir krīze, pensijas netiek samazinātas. Nākamgad būs lielāki degvielas nodokļi, bet PVN nedaudz samazināsies - līdz 21%. Īriem būs lielākas iespējas slīcināt bēdas alū, jo plānots samazināt alkohola nodokļus.

Bez darba palikušie latvieši pagaidām negrasās atgriezties Latvijā, kur stāvoklis ir vēl smagāks. A.Giriks stāsta, ka agrāk, kad Latvijā bija celtniecības bums, daži paziņas atgriezušies, bet tagad visi ir atpakaļ Īrijā. L.Ozola vēsta, ka Īrijas latvieši vairāk skatās uz Austrālijas vai Amerikas pusi, nevis uz Latviju. «Tagad atgriezties Latvijā būtu tas pats, kas izdarīt pašnāvību, it sevišķi, ja tev ir ģimene,» spriež A.Giriks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?