Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lauzt mīlīgās asociācijas

«Visgrūtākais bija atrisināt stikla kalnu,» neslēpj režisors Viesturs Meikšāns. «Grūti bija. Patiesībā mocījāmies ar pašu pamatuzstādījumu, maldījāmies no sadzīves uz abstrakto un atpakaļ, kamēr nokļuvām pie gala rezultāta. Kad atradām savu kodu, tad viss sakārtojās,» - tā scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Ciešā radošā tandēmā, par lugas centrālajiem simboliem lauzot galvu jau no februāra, abi radījuši jaunu redzējumu Raiņa lugai _Zelta zirgs._ Lugas simbolus slēgt nav viegli - katram taču saprotams, ka nepietiek uzlikt blondākajai jaunajai aktrisei galvā princeses kronīti, iztērēt metriem balta tilla un septiņiem maznodarbinātākiem aktieriem ietērpties melnos triko, lēkāt un ķērkt kā kraukļiem. Kas ir Saulcerīte? Režisors: «Noverdzināta, samocīta brīvība, kas rada vilšanos.» Kas ir Antiņš? «Dabasbērns, kuram viss nāk pats no sevis, jo Dievs mīl tīrību.» Kas ir tas, kas jāpamodina? Scenogrāfs: «Es vairāk koncentrētos uz to, kas jānogalina/jāiznīcina...»

Mežonīgi prasīga brīvība

Izvēle veidot dubultinterviju, uzrunājot gan režisoru, gan scenogrāfu, bija konceptuāla. Zelta zirgu «pieveikt» nav iespējams bez atjautīga vizuālā risinājuma. Kas ir stikla kalns? Kā to parādīt? Šādu uzstādījumu noteica arī latviešu teātra vēsturē hrestomātiskā Ādolfa Šapiro un Andra Freiberga sadarbība, 1976.gadā iestudējot Zelta zirgu Jaunatnes teātrī. Ar Andu Zaici kā Antiņu - trauslu, neaizsargātu garīgumu. Valmieras Drāmas teātra jaunajā lasījumā Antiņa lomā redzēsit Ivo Martinsonu. Saulcerīte - Dace Eversa.

16.oktobrī Valmieras Drāmas teātra Mazajā zālē pirmizrāde saulgriežu pasakai par tagadni. Teātris Zelta zirgu piesaka ar šādiem vārdiem: «Valmieras teātrī Zelta zirgs top laikā, kad daudzi ir izteikuši un pat izklieguši savas emocijas mītiņos un sanāksmēs, latviešiem pretojoties atkal kļūt par pazemotajiem un apvainotajiem. Šodien tautas bailes vairs neattiecas uz ārējo ienaidnieku draudiem - šoreiz mēs kļūstam par kalpiem un ķīlniekiem, iespējams, savai neapdomībai, pieredzes trūkumam, dzīvojot liberālā sabiedrībā (..). Brīvība ir mežonīgi prasīga pēc jaunas domāšanas, iecietības, uzdrīkstēšanās, un uzvarēs tikai tie, kas pirmie spēs pielāgoties jaunajiem likumiem.»

Ar ikonām nespēlējamies

Rainis lugu sarakstīja pirms simts gadiem Kastaņolā - Jaunais Rīgas teātris tolaik meklēja Ziemassvētku pasaku bērniem. Tobrīd Rainim nekas piemērots prātā nenāca, un viņš uzrakstīja teātrim atteikuma vēstuli. Ceļā uz pastu nāca atskārta uzrakstīt lugu, literāri apstrādājot igauņu pasaku Pasaka par ķēniņmeitu, kas septiņus gadus gulēja miegā. Tapa luga, kas savā simboliskajā ietilpībā vairāk atgādina ideju drāmu. Luga savā sarežģītībā pati atgādina stikla kalnu, drošvien tāpēc tā ir tik reti iestudēta latviešu teātrī. Scenogrāfam Reinim Suhanovam taisnība: «Patiesībā pat jocīgi, ka šādam latviešu apziņā svētam darbam ir tik ļoti mazs iestudējumu skaits, un tas ir apgrūtinoši, jo interpretu maz, tādējādi viedokli par Zelta zirgu nosaka literatūras skolotāji.» Viesturs Meikšāns: «Intriga slēpjas faktā, ka katram cilvēkam ir sava naivā, ļoti mīlīgā asociācija ar Zelta zirgu. Tas būtu interesanti pašiem lauzt šo naivo fantāzijas valstību, līdz ar to pārsteigt arī skatītājus.» Pēc Ingmara Bergmana Marionetēm, plānojot nākamās izrādes, bijusi sajūta, ka būs vēlme izspēlēties uz skatuves - neierobežot fantāzijas lidojumu, uzvest vieglu un gaisīgu izrādi. «Iespējams, ļoti gaisīga šī jaunā izrāde nav (šajā pasakā dominē drūmais), bet fantāzija netiek ierobežota,» saka V.Meikšāns. Vaicāti, kādu ceļu gājuši - vai studējuši teātra vēstures līdzšinējos iestudējumus jeb gluži pretēji - mēģinājuši visu dzirdēto aizmirst, koncentrējoties tikai uz savu redzējumu, scenogrāfs Reinis Suhanovs atbild: «Šapiro un Freiberga izrāde ir ikona. Ar ikonām mēs nespēlējamies, ejam savu ceļu.» Viesturs Meikšāns: «Varētu teikt, ka gājām tikai savu ceļu, bet, kad es uzzināju, ka Šapiro un Freibergs nav centušies izvairīties radīt skumju un drūmu vidi, bija skaidrs, ka ir daudzas paralēles un pat daudzas sakritības.» Ideja iestudēt Zelta zirgu režisoram jau radusies Kultūras akadēmijas 2.kursā, kad kolēģi bija radījuši drosmīgu pieeju materiālam, izmantojot maskas un grotesku. Šobrīd režisoram ir sajūta, ka jāizmanto latviešu dramaturģija: «Tā ir iespēja runāt pašiem par sevi.»

Par radošo tandēmu Meikšāns-Suhanovs nenākas runāt pirmo reizi. Kas saista otra rokrakstā? Viesturs Meikšāns: «Man partīk Reiņa attieksme pret darbu, kas rada absolūtu uzticēšanos. Pārliecina jēgas līmenis aiz katras idejas.» Suhanovs: «Meikšāns mani «nopirka» ar smalko materiāla izpratni un spēju runāt par to.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?