Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lidojums no pirmizrādes līdz albumam

Izrādes Priekules Ikars mūzikas komponists Uldis Marhilēvičs jūtas gandarīts - kaut arī pagājis gads kopš Priekules Ikara pirmizrādes, beidzot mūzika iemūžināta taustāmā formātā. «Teorētiski albumam ar izrādes mūziku jānāk klajā līdz ar pirmizrādi, lai cilvēki vispirms varētu noklausīties dziesmas un tad iet uz izrādi. Šoreiz sanāca mazliet citādi,» viņš saka.

Komponists atminas, ka šis projekts jau kopš pirmā brīža bijis saistīts ar dažādām peripetijām, par kurām gan labāk pratīšot pastāstīt izrādes libreta un dziesmu tekstu autore Māra Zālīte. Uldim brīžiem radusies sajūta, ka - vai nu izrādes tēlu, vai skartās tēmas dēļ - ap topošo izrādi spietojuši gari vai kādas citas mistiskas būtnes. «Būtībā jau tēma par cilvēku, kurš mēģināja lidot un par to tika sadedzināts, ir ļoti dziļa un smeldzīga. Rakstot mūziku izrādei, biju visā tajā «iesūcies» līdz kaulam. Varbūt kaut ko paņēmu par daudz? Jo beigās man sapņos rādījās ne tikai, ka lidoju, bet arī, kā viss beidzas...» mūzikas autors neslēpj. «Acīmredzot nāksies vien piekrist viedoklim, ka no mākslas un mūzikas ir mazliet jādistancējas.»

Laikā, kad tapusi Ikara mūzika, Uldis Marhilēvičs bija aizbraucis uz Priekuli, lai savām acīm apskatītos, kā viss varētu būt bijis. «Kad uzkāpu Priekules baznīcas tornī un apskatīju lodziņu, no kura Priekules muižas kalējs it kā veicis savu lidojumu, nesapratu, kā viņš ar visiem spārniem to varējis paveikt. Izrādījās, ka kopš tā laika baznīca pārbūvēta, taču iepriekšējā konstrukcija tiešām bijusi tāda, ka kaut ko tamlīdzīgu varēja izdarīt. Vismaz tā man stāstīja sastaptais Priekules mācītājs.» Šai leģendai par muižas kalēja lidojumu tic ne tikai izrādes autori, bet arī paši priekulieši - ne velti katru vasaru te notiek lidojošo Ikaru salidojums.

Vai, ierakstot albumu, nav gadījušies kādi šķēršļi vai neparastas lietas? «Nē, tieši otrādi, šis darbs ritēja kā pa diedziņu!» U. Marhilēvičs ir pateicīgs aktieriem Artim Robežniekam, Ilzei Ķuzulei, Artūram Skrastiņam, Gintam Andžānam, Gintam Grāvelim, Ievai Pļavniecei un citiem, kuri bez ierunām nākuši uz studiju un no jauna iedziedājuši izrādes dziesmas. «Dziedāt studijā - tas ir kas pavisam cits, nekā dziedāt uz skatuves. Teātrī primārā ir skatuve un, spēlējot izrādi, nāk ārā emocijas,» uzsver komponists. Viņaprāt, nu jau daudzi aktieri, to vidū jauno albumu ieskaņojušie, dzied tikpat labi, cik profesionāli dziedātāji. «Beidzamajos gados man tas ir kļuvis īpaši svarīgi, lai dziedātājs iznestu dziesmas jēgu. Šajā albumā tas ir izdevies!» ir pārliecināts Uldis Marhilēvičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CD

Māra Zālīte, Uldis Marhilēvičs Priekules Ikars
Disku var iegādāties mūzikas ierakstu veikalos un Dailes teātrī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?