Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lūdz palīdzēt spiegu meklēšanā

Līdz šim neizmantotu metodi ārvalstu spiegu meklēšanā izvēlējies Satversmes aizsardzības birojs (SAB). 2010. gada SAB darbības pārskatā publicētas trīs cilvēku fotogrāfijas, lūdzot sniegt informāciju par iespējamām sarunām ar šīm personām. Šāda metode, vēršoties pie iedzīvotājiem, ir sava veida eksperiments, atzīst SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa.

Pagājušajā gadā ārvalstu izlūkdienesti mēģinājuši noskaidrot gan partiju izredzes Saeimas vēlēšanās, gan informāciju par politiķiem un amatpersonām, tostarp viņu finansiālajām saistībām un biogrāfijas faktiem. Izlūkdienestus interesējušas arī Latvijas militārās aktivitātes un aktualitātes zinātnes un tehnoloģiju jomā. «Lai īstenotu mērķi, nereti ārvalstu specdienestiem daudz būtiskāk ir iegūt nevis klasificētu, bet publiski nepieejamu informāciju, speciālistu vērtējumu un aizkulišu informāciju,» teikts SAB pārskatā. Sākotnējos kontaktus ar personām, kuras raisa specdienestu interesi, izlūki nereti sāk semināros, konferencēs un citos publiskos pasākumos. Izlūkdienesti darbojas gan diplomātisko pārstāvniecību piesegā, gan izlūkdienestu pārstāvētās valsts teritorijā. Vēl izlūkošanu īsteno nelegāļi - izlūkdienesta virsnieki, kuri ar svešu vārdu darbojas kā citas valsts piederīgie. Pēdējo gadu nozīmīgākā pretizlūkošanas lieta, kas saistīta ar nelegāļu aktivitātēm Latvijā, ir par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētās augsta ranga Igaunijas amatpersonas Hermaņa Simma lieta. Lai arī H. Simms par nodevību notiesāts jau 2009. gadā, SAB pretizlūkošana arī 2010. gadā pārbaudīja visus ar Latviju saistītos faktus lietas ietvaros. H. Simma izlūkošanas aktivitātes vadīja Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta nelegālis Sergejs Jakovļevs, kurš Latvijā uzdevās par Portugāles pilsoni no Spānijas Antonio de Hesusu Amuretu Grafu (Antonio de Jesus Amurett Graf). Pirms S. Jakovļeva Latvijā darbojās arī Krievijas Ārējā izlūkošanas dienesta virsnieks Valērijs Zencovs. SAB aicina atsaukties tos Latvijas iedzīvotājus, kuri bijuši pazīstami ar šīm personām un ar kuriem SAB līdz šim nav sazinājies. SAB arī aicina atsaukties Latvijas iedzīvotājus, kuri Sanktpēterburgā, Maskavā vai Pleskavā ir tikušies ar vīrieti, kurš redzams fotorobota attēlā, tiek uzskatīts, ka viņš ir Krievijas izlūkdienesta virsnieks vai darbojas specdienestu uzdevumā.

Pērn SAB redzeslokā nonākuši vairāki mēģinājumi diskreditēt Latviju starptautiskās sabiedrības acīs, un daļā no šiem pasākumiem konstatēta arī ārvalstu specdienestu līdzdalība. Piemēram, pirms 2010. gada Saeimas vēlēšanām aktivizējās jautājums par kādreizējā čečenu līdera Džohara Dudajeva gatves Rīgā pārdēvēšanu. Plašāku publicitāti ieguva 25. augustā sarīkots pikets, kas bija pieskaņots toreizējā Maskavas mēra Jurija Lužkova vizītei Rīgā. Patiesais šī nesankcionētā piketa ierosinātājs bija KF Ārējā izlūkošanas dienesta virsnieks Dmitrijs Jermolajevs, kurš aizsegam izmanto laikraksta Rossijskije Vesti interneta izdevuma Riga.rosvesty.ru redaktora amatu un cieši sadarbojas arī ar Krievijas ziņu aģentūru Regnum. D. Jermolajevs arī veidojis negatīvu publicitāti par Krievijas prezidenta padomnieku Sergeju Prihodjko un citām Krievijas amatpersonām, kuras iestājas par pragmatisku attiecību veidošanu ar Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?