Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Maču Pikču bijusi inku Meka

Miljoniem tūristu vilinošās drupas Andu kalnos - Maču Pikču - bija inku svētceļojumu galamērķis un šīs Amerikas indiāņu civilizācijas mītiskās izcelšanās vietas samazināta versija - šādu secinājumu izdarījis itāļu pētnieks, kurš analizējis kompleksā saglabājušos ēku struktūru. Šis secinājums ir pretrunā valdošajam uzskatam, ka inku valdnieks Pačakuteke ap 1460.gadu šajā Peru apgabalā uzbūvēja sev rezidenci.

«Es uzskatu, ka lielākā daļa inku svētvietu par tādām vēl nav atzītas,» sarunā ar žurnāla National Geographic reportieri Milānas Politehniskā institūta astrofiziķis Džūlio Magli uzsvēra, ka mūsdienu pagātnes pētniekiem neesot ne jausmas, ko patiesībā nozīmē seno civilizāciju simboli.

Neizzinātā pasaule

Uz klints kraujas divarpus tūkstošu kilometru virs jūras līmeņa uzbūvētais Maču Pikču pēc spāņu konkistadoru iebrukuma Dienvidamerikā tika pamests un aizmirsts. Pasaule par to uzzināja vien 1911.gadā, kad amerikāņu pētnieks Haiarams Bingems, meklējot citu indiāņu apmetni, uzgāja krietni aizaugušās drupas.

Lai arī mūsdienās Maču Pikču ir ļoti populārs tūristu apskates objekts un arheologi to izložņājuši krustām šķērsām, neviens joprojām nespēj simtprocentīgi pateikt, kādiem nolūkiem tika celta iespaidīgā būve. Tas dod pamatu visdažādākajiem minējumiem un baumām.

Dž.Magli izkalkulējis, ka Maču Pikču būvēts kā svētceļojumu galamērķis un savulaik piesaistījis inkus gluži kā Vatikāns kristiešus un Meka musulmaņus. Turklāt šī celtne esot būvēta pēc kādas mītiskas vietas līdzības, lai indiāņi simboliski izdzīvotu savu senču kādreiz veikto tautas vēsturē ārkārtīgi nozīmīgo ceļojumu.

Saskaņā ar inku mitoloģiju pirmie šīs civilizācijas pārstāvji cēlušies Saules salā, kas atrodas ļoti zīmīgā vietā - Titikakas ezerā augstu kalnos. No turienes inki devušies mokošā ceļā pa pazemi un iznākuši virszemē netālu no vietas, kur vēlāk uzbūvēja savu galvaspilsētu Kusko. Pēc tam civilizācijas pamatlicēji esot devušies uz netālo kalnu, kur viens no viņiem pārakmeņojies un kļuvis par nozīmīgu svētvietu nākamajām paaudzēm.

Itāļu astrofiziķis apgalvo, ka Maču Pikču uzbūvē esot iekļauti svarīgi elementi no inku ceļojuma. Piemēram, nekārtīga akmeņu kaudze simbolizējot pazemes eju, pa kuru gājuši pirmie inki. «Ar šo nekārtību tika saistīta Pača Mama jeb Māte Zeme,» apgalvo Dž.Magli. Savukārt laukums Maču Pikču vidū simbolizējot vietu, kur inki iznākuši virszemē, bet akmens piramīda - indiāņa, kurš pārakmeņojās, svētvietu kalnā.

Pa senču takām

Tūristi Maču Pikču parasti ieiet caur vārtiem kompleksa Dienvidaustrumu pusē, un eja viņus aizved uz ziemeļaustrumiem. Dž.Magli uzsver, ka tā nav nejaušība. Savā pētījumā, kas publicēts interneta mājaslapā arXiv.org, viņš raksta, ka tieši šādā virzienā inku valsti šķērsojusi saule. Tā bijusi caurmēra trajektorija, ņemot vērā izmaiņas visa gada laikā.

Šādā virzienā mītiskajā ceļojumā arī devušies senie inki. Viņi sekojuši saulei, ko pielūguši kā dievību, apgalvo itāļu pētnieks. Viņš pieļauj, ka Maču Pikču būvēta kā Saules salas kopija, jo oriģinālajai izcelšanās vietai visi indiāņi dažādu iemeslu dēļ neesot varējuši piekļūt. Iespējams, tas bija saistīts ar fiziskiem šķēršļiem, piemēram, visi nespēja pārvarēt ūdeni vai visiem nepietika vieta uz salas. Nav izslēgts, ka ierobežojumus noteikuši paši vadoņi, saglabājot noslēpumainību un misticisma piegaršu.

«Cik mums zināms, svētceļojums uz Saules salu bija pieejams visiem, taču ne visus ielaida pašā galvenajā svētnīcā. Iespējams, tā notika arī Maču Pikču,» saka Dž. Magli.

Jeila universitātes arheologs Ričards Burgers par šīs teorijas atbilstību patiesībai nav īsti pārliecināts. «Magli liek uzsvaru uz ēku saistību ar norisēm debesīs. Tomēr šie argumenti neapgāž pieņēmumu, ka Maču Pikču bija karaļa tropu patvērums, gluži tāpat kā reliģiska satura mākslas un arhitektūras esamība Versaļā neapgāž faktu, ka tā bija karaļa pils,» amerikāņu zinātnieks žurnālam National Geographic atklāj, ka itālieša versija uz viņu nav atstājusi iespaidu.

Pērnā gada nogalē arheologi paziņoja, ka karalisko ģimeni Maču Pikču apkalpojuši īpaši apmācīti sulaiņi, kas tika iesaukti no visas inku impērijas. Kalpotāju skeletu analīzes apliecināja, ka tie nākuši gan no kalnu rajoniem pie pašas Bolīvijas robežas, gan no okeāna piekrastes. Viņi iesaukti dienestā uz mūžu, un valdnieka aicinājumu neesot bijis viegli noraidīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Inku impērija

Tā bija lielākā civilizācija Amerikā pirms Kolumba ierašanās
Inki radās aptuveni XIII  gadsimtā Andu kalnos
Impērija pastāvēja no 1438. līdz 1533. gadam un lokālajā valodā tika saukta Tawantinsuyu jeb četru reģionu savienība
Ziedu laikos 20 miljoni iedzīvotāju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?