Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Maizītis piekrīt turpināt

Ja Augstākās Tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs izvirzīs ģenerālprokurora amatam Jāni Maizīti uz trešo pilnvaru termiņu, viņam ir izredzes iegūt nepieciešamo balsu vairākumu, paredz Saeimas deputāti, kuriem būs jābalso par kandidātu. Taču LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Bērziņš pieļāva, ka AT priekšsēdim varētu būt padomā vairāki amata pretendenti. «Es nezinu. Es tikai skaļi domāju,» teica A.Bērziņš, lūgts pamatot šo pieņēmumu. Atbildot uz pēdējos mēnešos žurnālistu vairākkārt vaicāto, J.Maizītis ceturtdien paziņoja, ka piekritīs kandidēt uz ģenerālprokurora amatu, ja tiks izvirzīts.

Uz viņa iecelšanu iespaidu varētu atstāt attiecības koalīcijā, kurā martā, kad Saeima varētu balsot par ģenerālprokuroru, prognozē to saasināšanos. J.Maizīša izredzes var mazināt arī atsevišķu partiju līderu saistība ar skaļākajām lietām, piemēram, Lemberga stipendiātu lietu. Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) premjera kandidāts ir smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs. Saskaņas centra frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs nespējot iedomāties labāku šī amata kandidātu par J.Maizīti, bet viņš neesot balta lapa, tāpēc - ja J.Maizīti izvirzīs, SC frakcijai, kurā ne visi atbalstot ģenerālprokuroru, būšot arī daudz jautājumu, piemēram, par Parex bankas pārņemšanu un to, «kas būtu darāms, lai mitētos valsts nozagšana».

Neērts un nepaklausīgs

J.Maizīša mugurkauls, desmit gadu stūrējot prokuratūras kuģi, izrādījies nesalaužams. Uz tiesas apsūdzēto sola sēž gan A.Lembergs, kurš, kā liecina prokuratūras savāktie materiāli, partiju kases, iespējams, gadiem ilgi papildinājis ar dolāru tūkstošiem, gan Tautas partijas (TP) priekšsēža Andra Šķēles finansists un citi izpalīgi, kuru īstenotajās shēmās ārzonu kontos būtu aizplūduši televīzijas apraides digitalizēšanas miljoni. Turklāt abās lietās izmeklēšana turpinās. Paklausīgs ģenerālprokurors būtu rīkojies, un šīm lietām, kuras abi oligarhi mērķtiecīgi dēvējuši par politisko pasūtījumu, visticamāk, jau sen būtu pienācis gals. Pietiktu ar ģenerālprokurora rīkojumu, lai nevēlamām lietām būtu cita virzība. Pašlaik prokuratūras darbakārtībā ir arī varas politiķiem neērtā Parex pārņemšanas lieta, pārspīlēti dārgo Dienvidu tilta izmaksu lieta, kuru izmeklēšana vēl tikai uzņems apgriezienus. Tādēļ var teikt, ka būtu cilvēki, kuri ar prieku redzētu J.Maizīti aizejam.

Uzticas sabiedrība

J.Maizītim ir sabiedrības uzticība, un tas, pēc Jaunā laika līderes Solvitas Āboltiņas domām, ir būtiski, lai dotu iespēju viņam šo darbu turpināt, tas esot svarīgi arī iesākto lietu dēļ. Ļabs iespaids par J.Maizīša darbību bija arī TP frakcijas vadītājai un Juridiskās komisijas priekšsēdētājai Vinetai Muižniecei. Izsakot personīgo viedokli, viņa minēja, ka ģenerālprokurors prokuratūrā ir veicinājis paaudžu maiņu, daudz uzmanības veltījis likumu pilnveidošanai un pieredzes ziņā viņam neesot konkurentu. Tikai ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis par kandidātu nevēlējās izteikties - kad AT priekšsēdis būšot teicis savu vārdu, tad arī ZZS lemšot. Jau iepriekš vairāki politiķi bija atzinuši, ka sabiedrības uzticība J.Maizītim ir viņa priekšrocība un tās dēļ būtu politiski riskanti balsot pret, tāpēc varētu būt mēģinājumi ietekmēt viņa izvirzīšanu. AT priekšsēdis vēl neatklāj, kā rīkosies. Ģenerālprokuroru ieceļ Saeima aizklātā balsojumā, kas var būt arī elektronisks, ar absolūto balsu vairākumu. 2005.gada martā - divus mēnešus pirms viņa pirmā pilnvaru termiņa beigām - par J.Maizīti nobalsoja 74 deputāti, pret bija 17.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?