Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Maksājumi vēl neaugs

Salīdzinot ar pērnā gada rudeni, kad finanšu tirgos valdošās panikas iespaidā Euribor likmes bija strauji uzkāpušas, patlaban to Latvijas kredītņēmēju mēneša maksājumi, kam aizņēmumi eiro valūtā ir piesaistīti mainīgajai likmei, ir sarukuši apmēram par 25-30%, lēš finanšu analītiķi. Lai gan Eiropas ekonomika jau uzrāda atkopšanās pazīmes, eksperti paredz, ka īstermiņa Euribor likmes vēl vismaz gadu paliks pašreizējā līmenī, tādējādi - vieglāka būs arī Latvijas iedzīvotāju kredītu nasta.

Pret to, vai pašreizējais brīdis, kad starpbanku likmes ir sasniegušas vēsturiski zemāko līmeni, ir piemērots, lai peldošo likmi nomainītu uz piecu gadu fiksēto likmi, gan eksperti attiecas skeptiski: maksājumi draud krasi pieaugt.

Pagaidām neaugs

Lielākajai daļai Latvijas kredītņēmēju mēneša maksājumi tiek aprēķināti, pamatojoties uz īstermiņa Euribor likmi. Pērn novembrī tā bija sasniegusi 4,73%, bet patlaban trīs mēnešu Euribor veido 0,825%. SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis skaidro, ka tik krasu Euribor kritumu šogad veicinājušas Eiropas Centrālās bankas aktivitātes finanšu sektora likviditātes uzlabošanā, kas nodrošināja lielāku naudas resursu pieejamību bankām - tie tādējādi kļuvuši lētāki.

Eksperti ir vienisprātis: patreizējais Euribor līmenis jau ir bedres dibens, un vairāk tas nekritīsies, taču arī būtiski neaugs. Baudīt mazākus mēneša maksājumus Latvijas kredītņēmēji tādējādi varēs vēl vairākus mēnešus. «Lai gan gada beigās Euribor varētu palielināties, ņemot vērā vājos eirozonas ekonomiskos rādītājus un deflācijas spiedienu, būtisks eiro likmju kāpums nav gaidāms. Eiro bāzes likme tuvākā pusgada laikā diezin vai tiks palielināta, tādējādi Euribor likmes zemos līmeņos varētu atrasties līdz pat 2010.gada vidum,» paredz E.Rudzītis. Šai prognozei piekrīt arī Parex Asset Management eksperts Zigurds Vaikulis, kurš gan nenoliedz, ka tuvākajos mēnešos Euribor vēl «par kapeikām» tomēr varētu sarukt.

Vai brīdis, kad Euribor atkal sāks kāpt, varētu sakrist ar Latvijas ekonomikas augšupejas atsākšanos? Aizture varētu būt apmēram gadu ilga, spriež Z.Vaikulis, kurš atgādina: arī īstā krīze līdz Latvijai atnāca vairākus mēnešus pēc tam, kad tā bija pārņēmusi Eiropu un Ameriku.

Raustīties nav izdevīgi

Lejupslīdes periodā teorētiski būtu loģiski peldošo kredītu likmi mainīt uz fiksēto, taču pašreizējā situācijā šis risinājums diez vai strādās, uzsver Z.Vaikulis. Pāreja no mainīgās uz fiksēto likmi nenozīmē vienkārši matemātisku darbību, skaidro Swedbank IPS valdes priekšsēdētājs Harijs Švarcs. «Bankas, nosakot likmi klientam, ņem vērā gan klienta maksātspēju, gan naudas cenu, par kādu banka resursu var sagādāt klientam, - abi faktori pēdējā laikā ir būtiski mainījušies. Klientu risks ir pieaudzis ekonomisko apstākļu dēļ. Tas nozīmē, ka, pārskatot līgumu, šī likmes sastāvdaļa būs pieaugusi,» brīdina H.Švarcs. Piemēram, ģimenei ar 40 tūkstošu eiro kredītu, mainīgu likmi un 25 gadu atmaksas termiņu pāreja uz fiksētu piecu gadu likmi tagad nozīmētu mēneša maksājuma dubultošanos - no 250 uz 500 eiro. Pat ja klients iepriekšējos gados savas saistības apzinīgi kārtojis, ja viņa kredītlīgums tagad tiek grozīts, banka viņam piemēro daudz augstāku likmi, jo mainījusies situācija finanšu tirgos, skaidro Swedbank pārstāvis. «Pieaugušas bankas finansējuma izmaksas, būtiski palielinājušies Latvijas ekonomikas riski, kas ietekmē arī klienta risku,» - tā H.Švarcs.

Jāatlīdzina zaudējumi

Šis princips strādā arī pretējā virzienā - ja fiksētā likme tiek nomainīta pret mainīgo. Redzot, ka peldošā likme pēdējos mēnešos ir bijusi izdevīgs risinājums, ir klienti, kuri tagad izvēlas pāriet uz mainīgām likmēm, stāsta H. Švarcs. Taču viņu cerības uz to, ka tuvākajā nākotnē īstermiņa Euribor varētu vēl vairāk samazināties, visticamāk, nepiepildīsies, turklāt, grozot līgumu, tiks palielināta bankas pievienotā likme. Vēl jo vairāk: ja klients tagad vēlas pāriet no fiksētās uz mainīgo likmi, viņam bankai būtu jāatlīdzina tās zaudējumi, ko veido likmju starpība, uzsver Nordea finanšu eksperts Andris Lāriņš.

Fiksētās likmes atšķirībā no mainīgajām ir ļoti jutīgas pret negaidītiem paziņojumiem, stāsta A.Lāriņš. Patlaban piecu gadu Euribor veido 2,8%, bet, piemēram, Eiropas Centrālajai bankai nākot klajā ar cerīgām prognozēm par eirozonas ekonomikas nākotni, tas divu dienu laikā var uzlēkt līdz 3%, kas ir būtisks sadārdzinājums. «Ilgtermiņa likme atspoguļo gaidas par nākotni,» piebilst A. Lāriņš.

Fiksētās - augstākas

Tā kā vidējais kredītņēmējs nekādi nevar būt «gudrāks par finanšu tirgu», eksperti tomēr iesaka cilvēkiem nenodarboties ar minēšanu, kura likme tuvākajos gados pieaugs un kura - saruks, bet gan pamatoties uz personīgajām vēlmēm un riska profilu. «Ja negribi riskēt un tavi kredītmaksājumi veido ap 40% no ienākumiem, likmi labāk nofiksēt. Ja klients ir gatavs riskam un kredītmaksājuma pieaugums kādā brīdī neapdraud viņa maksātspēju, var izvēlēties mainīgo,» principu iezīmē DnB Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. H. Švarcs atgādina, ka pēdējos 10 gados piecu gadu likmes ir bijušas augstākas par trīs mēnešu likmēm 70-80% gadījumu.

Padoms visupirms vērtēt savu gatavību riskēt, nevis mēģināt uzminēt finanšu tirgus uzvedību attiecas gan uz tiem, kam kredītsaistības jau ir vairākus gadus, gan uz tiem, kas kredītu ņem patlaban. Tiesa, ja Euribor jauniem kredītņēmējiem patlaban ir ļoti labvēlīgas, tad bankas pievienotās likmes ir strauji pieaugušas. Piemēram, Swedbank tā tagad veido 1,5%-6%, savukārt SEB bankas likme - 2,5%-4,5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Skar lielāko daļu

Patlaban eiro valūtā ir 85% no visiem kredītiem, 95% no tiem ir mainīgā likme
Euribor likmes ir sarukušas. Trīs mēnešu Euribor veido 0,825%, kas ir četras reizes mazāk, nekā pērn septembrī un oktobrī
Mainīgās likmes varētu palikt pašreizējā līmenī apmēram vēl gadu
Tagad fiksēt likmi neiesaka: kredītmaksājums var pieaugt pat divas reizes
Fiksētās likmes priekšrocības: var prognozēt savus izdevumus, mīnuss - tā lielākoties ir augstāka par mainīgo

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?