Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Marionete vai Dievs

1801.gada ziemā kādas pilsētas pastaigu dārzā Henriks fon Kleists satika vietējās trupas pirmo dejotāju, kurš augstāko aprindu publiku sajūsmināja ar izsmalcinātām kustībām un Dieva dotu talantu. Kleistu interesēja, kāpēc dejotājs visus savus brīvos brīžus pavada tirgus laukumā, kustinādams marionetes mazās dramatiskās burleskās, kurās dziedošas un dejojošas lelles iepriecināja vienkāršo tautu.

Kleista jautājumi un dejotāja atbildes kļuva par pamatu izcilai esejai ar vienkāršu nosaukumu - Par marionešu teātri. Mākslas, radīšanas un vispār dzīves mistērija tur aprakstīta caur vienu vienīgu kustību - kā ar cilvēka rokas palīdzību atdzīvojas marionete.

Katrai kustībai ir savs smaguma centrs, pietiek zināt, kā tas kustināms, lai pārējais notiktu pats no sevis. Tātad būtībā ir viena - galvenā kustība.

Dejotāju tirgus laukumā sajūsmināja šīs izjūtas - vadīt mistēriju, kuru viņā pašā uz skatuves vadīja kāds cits. Viņš juta, cik ļoti tieši no viņa rokas kustībām ir atkarīgas marionetes kustības, cik ļoti dzīvs, trausls un nepavisam ne mehānisks ir šis process. Un cik ļoti jāatbrīvojas no zināšanām par galveno kustību, lai tā izdotos un lai veids, kā marionete kustas, būtu dzīvs un dabisks.

Katra kustība, katrs mirklis ir absolūti vienreizīgs un neatkārtojams. Teiksim, šorīt agri no rīta putni dārzā pastaigājās tā, itin kā tas būtu viņu dārzs, itin kā viņi te dzīvotu, ligzdotu, saimniekotu un tikai pārpratuma pēc te dzīvo arī cilvēki ar saviem ierastajiem rīta, dienas un vakara rituāliem.

Kāds tomēr visu vada, viss ir tik trausls un īslaicīgs, un šim augstākajam spēkam nevar pretoties. Tas skaidri rāda savas aprises, tomēr vienlaicīgi ir piedodošs, kad vēršam pret to tukšas kustības. Cīņa par dzīvību, cerības līdz pēdējam brīdim, spēku meklēšana bezcerībā un cieņas pilna padošanās par mums augstākas varas priekšā.

Kleista esejā par to neaizmirstami stāsta dejotājs. Kad viņš - izcilākais no paukotājiem, neskaitāmas reizes sajutis saldo uzvaras garšu, beidzot satiek cienīgu pretinieku - milzu lāci, kurš stāv uz divām ķepām, izslējis špagas atvairīšanai labo priekšējo ķepu. Lācim pietiek vien ar līganām kustībām, lai atvairītu pareizi tēmētos uzbrukumus, uz nepareizi tēmētājiem viņš vispār nereaģē. Īstenībā lācis, tāpat kā liktenis, nemaz necīnās pretī, tikai reaģē uz mūsu pašu dažkārt sapratīgiem, bet bieži muļķīgiem un tukšiem izaicinājumiem.

Kāds tomēr visu vada, viss ir tik trausls un īslaicīgs. Teiksim, visa šī neprātīgā ziedēšana - kastaņas, cerīni, ābeles, balts ziedlapiņu sniegs pār mauriņu. Cik manī kā katrā no mums ir no Dieva šajā brīdī, tik es to atdodu drauga cīņai par dzīvību un ticu līdz pēdējam brīdim, ka viņam izdosies vēl šoreiz. Cik manī kā katrā no mums ir no marionetes, es cenšos saprast, kā un kāpēc kāds zina mūsu galveno kustību, kā un kāpēc kāds mūs vada un savā ziņā nav ne ļauns, ne nežēlīgs.

Tas spēks, kas kustina lelles gaisā, ir daudz lielāks par spēku, kas tās tura pie zemes, Kleistam sarunas beigās saka dejotājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?