Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mazākas algas vai budžeta vietas

Augstākās izglītības finansējumu plānots samazināt tik strauji - apmēram par deviņiem miljoniem latu -, ka nākamā gada sākumā būs palikusi mazāk nekā puse no šogad sākotnēji plānotā. Speciālistu teiktais ļauj secināt, ka augstākajā izglītībā būs jāizšķiras starp diviem ceļiem - samazināt pasniedzēju algas un nosargāt maksimāli daudz budžeta vietu studentiem vai arī tieši pretēji.

Pašreizējais valsts budžeta variants liecina, ka gada laikā dotācija augstākajai izglītībai būs samazinājusies vairāk nekā par 40 miljoniem latu. Dotācijas samazinājums vissmagāk skar tās augstskolas, kuru budžetā ir liels valsts finansējuma īpatsvars. Tomēr arī tām, kurām ir daudz maksas studentu, jāsavelk josta, jo budžetu ieņēmumu daļā pašlaik atspoguļojas studentu maksātspējas kritums, stāsta Latvijas Rektoru padomes priekšsēde, Banku augstskolas rektore Tatjana Volkova. Uz jautājumu, kā finansējuma samazinājums augstskolām ietekmēs studentus, T.Volkova un Augstākās izglītības padomes priekšsēdis Jānis Vētra atbild - lekcijas varētu notikt lielākām studentu grupām, var samazināties lekciju skaits, bibliotēkās vairs varētu nebūt visu jaunāko izdevumu, būs mazāk vieslektoru.

Iepriekšējā augstākās izglītības finansējuma samazinājuma reizē šogad izdevās izvairīties no budžeta vietu skaita samazinājuma, samazinot studiju vietas izmaksas no Ls 1400 līdz Ls 937. Šoreiz pie šī līdzekļa ķerties vairs nevarēs, jo jau sasniegts izmaksu minimums, ir pārliecināts Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, uz to neuzstāj arī Izglītības un zinātnes ministrija. Tās valsts sekretārs Mareks Gruškevics augstskolu ietaupīšanas iespējas redz administratīvo izmaksu apcirpšanā, ekonomējot gan uz telpu, gan uz administrācijas un tehniskā personāla rēķina.

Pagaidām IZM paredz, ka budžeta vietu skaits nākamgad varētu sarukt par 900, tomēr aptuveni 18 tūkstošiem jauniešu joprojām būs iespēja mācīties par valsts līdzekļiem. Samazinājums gan attiecas tikai uz topošajiem pirmkursniekiem, jo pašreizējie budžeta studenti savus līgumus ar augstskolām jau noslēguši. Iespēju, ka nākamgad budžeta studentus varētu neuzņemt vispār, J.Vētra par ticamu neuzskata, jo tas «deformēs vairākas studiju programmas». Tomēr Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Ivars Knēts stāsta, ka plānotais budžeta vietu skaita samazinājums RTU attieksies arī uz prioritārajām nozarēm - ekonomikas programmās budžeta vietās studentus varētu neuzņemt vispār, taču arī inženierzinātnēs budžeta vietu skaits varētu samazināties kopumā par 200.

Budžeta samazinājuma gaismā darba grupā tiek izstrādāti priekšlikumi strukturālām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē, lai koncentrētu ne tikai materiālos resursus, bet arī mācībspēkus un novērstu programmu dublēšanās. Pagaidām izkristalizējušies trīs iespējas, par kurām varētu lemt valdība: veidot nozaru universitātes, vienu zinātnes universitāti, saglabājot reģionālās universitātes, vai arī ļaut augstskolām apvienoties brīvprātīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?