Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Neauglīgā kauja par failiem

Jau desmitgadi ilgusī varas iestāžu un izklaides industrijas cīņa ar pirātismu internetā atgādina pasaku varoņa kaušanos ar pūķi - vienas nocirstas galvas vietā tam izaug trīs jaunas. Pat Zviedrijas tiesas lēmums piespriest reālu cietumsodu četriem failu apmaiņas interneta mājaslapas uzturētājiem nav nobiedējis cilvēkus, kuri jaunākos mūzikas ierakstus un filmas iegūst nevis veikalā, bet apmainoties ar citiem lietotājiem.

Par to, ka sabiedrības noskaņojums rietumvalstīs mainās par labu tā dēvētajiem pirātiem, tikko pārliecinājās Francijas prezidents Nikolā Sarkozī. Viņš jau gadu lobē likumu, kas ļautu varas iestādēm izsekot failu mijējus un trīsreiz pieķertajiem atvienot interneta pieslēgumu pat uz gadu, saglabājot abonēšanas maksu. Ieceri atbalstīja desmit tūkstoši Francijas mūziķu un aktieru, bet, piemēram, aktrise Katrīna Denēva paziņoja, ka tas ir «demagoģisks, nepiemērojams un stulbā veidā ignorē jaunos lejupielādes veidus». Projekta pretinieku pusē ir 60% sabiedrības, un parlamentam neizdevās to apstiprināt.

Mūziķi bez maizes?

Leģendārais komponists Endrū Loids Vebers uzskata, ka failu apmaiņa, ar ko nodarbojas 28% britu, iznīcinās jauno mākslinieku centienus izrauties uz lielās skatuves. «Man rodas jautājums - vai pēc desmit gadiem Lielbritānijā būs vieta, kur varētu uzrasties jauni The Beatles?,» komponistu citē laikraksts Daily Telegraph.

«Interneta pakalpojumu sniedzēju iesaistīšana pirātisma apkarošanā šodien ir vissvarīgākā prioritāte mūzikas un radošajā industrijā,» uzskata Džons Kenedijs no ierakstu studiju intereses pārstāvošās apvienības IFPI.

Netrūkst arī pretēju viedokļu. Piemēram, ka internets ir ideāla tribīne jaunajiem māksliniekiem, lai izplatītu savu mūziku. Turklāt tieši klausītājiem, nevis vispirms pārliecinot ierakstu kompānijas, ka viņu mūzika nesīs peļņu.

Industrijai jāmainās

Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Plešs problēmu pirātu apkarošanā saskata faktā, ka izklaides industrija ir krietni atpalikusi no laika: «Autortiesību organizācijas ir pieradušas pie vecās sistēmas. Tā nes naudu, un viņiem nav vēlēšanās neko uzlabot.» V.Plešs Dienai stāsta, ka XXI gadsimtā šāda filozofija vairs nedarbojas. «Principā tās nodarbojas ar terorizēšanu. Draud patērētājiem, taču nemeklē kompromisu,» Interneta asociācijas vadītājs uzskata, ka ierakstu studijām vajadzētu panākt pretī lietotājiem.

Viņa viedoklis sasaucas ar britu avīzē The Guardian rakstīto, ka daļa vainas jāuzņemas pašiem izklaides darboņiem. «Viņi ieliek jaunas filmas vai TV šova reklāmu New York Times, žurnāla Salon mājaslapā vai arī Google banerī un rāda to visai pasaulei,» laikraksts sūkstās, ka tiek iekārdināti arī cilvēki ārpus ASV, lai gan reizēm līdz pirmizrādei jāgaida pāris nedēļu. «Ja jūs reklamējat filmu, nedodot iespēju to legāli iegādāties, kā jums šķiet - kas notiks?» laikraksts atklāti kritizē novecojušos darbības principus, «jūs ar vienu elpas vilcienu sakāt: «Paskatieties uz šo brīnišķīgo produktu! Jūs taču to gribat», bet ar nākamo: «Jūs to nevarat iegūt ne par kādu naudu».»

«Lietotāji tikai vēlas, lai ir sakārtota sistēma. Lai viņi ar vienu klikšķi var uzreiz dabūt to, ko vēlas. Bet izklaides industrija nevar apmierināt viņu vēlmes, tādēļ jāmeklē citi ceļi,» V.Plešs sliecas domāt, ka ir muļķīgi kaut ko aizliegt, nepiedāvājot alternatīvas. Viņš risinājumu saskata zemākā cenā: «Labāk taču ir paņemt no katra pāris santīmu, nevis uzskrūvēt neadekvātu cenu un panākt, ka lietotāji zog.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pirāti sprukās

ES parlaments maija sākumā neatbalstīja ierosinājumu mainīt telekomunikāciju likumu, lai stingrāk kontrolētu failu apmaiņu. «Tas pavisam noteikti būtu neproporcionāls un negodīgs sods. Mēs aicinām arī nākamo parlamenta sasaukumu noraidīt šādu drakonisku likumu,» likumdevēju nostāju apsveica Eiropas patērētāju tiesību organizācijas BEUC vadītāja Monika Gojēna.

Zviedrijā 1.aprīlī spēkā stājās likums, kas dod varas iestādēm pilnvaras pieprasīt interneta pakalpojumu sniedzējiem uzrādīt to datoru IP adreses, kuri nelikumīgi mainās ar failiem. Kopš tā laika datu pārraides apjoms internetā sarucis par 40%, liecina Netnod Internet Exchange mērījumi.

ASV Ņujorkas štata gubernators Deivids Patersons ierosinājis interneta lejupielādi aplikt ar nodokli, nevis aizliegt. Tā pavalsts varētu nosegt budžeta deficītu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?