Neēšana - tikai redzamā gavēņa daļa
Pievienot komentāru
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Fakti par gavēni
Katoļu un luterāņu baznīcā gavēnis sākās Pelnu trešdienā, 9.
martā, un ilgst līdz 23. aprīlim.
Pareizticīgo baznīcā gavēnis
sākās 7. martā un ilgst līdz 23. aprīlim.
Kristīgajā pasaulē
Lieldienas šogad svin 24. aprīlī.
40 dienu ilgajā gavēņa
kalendārā netiek ierēķinātas svētdienas.
Gavēņa receptes
Rupjmaizes, tomātu un siera salāti
150 g
Rankas rupjmaizes, 1 tomāts, 200 g Krievijas siera, 3 vārītas olas,
2 ķiploka daiviņas, dilles, 15% skābais krējums, sāls, pipari u. c.
garšvielas
Maizi sagriež kubiciņos un uz pannas sviestā
apgrauzdē kopā ar sasmalcinātiem ķiplokiem. Sieru sagriež apmēram
centimetru lielos kubiciņos, arī tomātu un olas sagriež kubiciņos.
Dilles sakapā. Visu sajauc kopā un samaisa ar krējumu. Salāti
gatavi!
Lēcu un šampinjonu sautējums
Ber
katlā nemērcētas lēcas (var arī iepriekš izmērcēt), pārlej ar
ūdeni, lai ūdens būtu divas reizes vairāk nekā lēcu, un sautē uz
lēnas uguns. Tikmēr pannā apcep šampinjonus un sīpolus. Apmēram pēc
stundas lēcas jau ir pamīkstas. Pieber nelielu sauju rīsu, pievieno
apceptos šampinjonus un sīpolus. Sautē, kamēr viss mīksts, beigās
pievieno sarīvētu ķirbi un vēl nedaudz pasautē. Vienīgā garšviela,
ko lieto, ir sāls. Produktu daudzums atkarīgs no ēdēju skaita vai
gatavotāja ieskatiem. Ēdiena sastāvdaļas var variēt, piemēram,
nelikt rīsus vai ķirbi, pievienot citus
dārzeņus.
Zivs piena un dārzeņu
mērcē
400 g saldētas zivs filejas. 100 g cukini. 100 g
zaļo zirnīšu, piens, dilles
Pienā liek gabaliņos sagrieztu zivi,
vāra. Pieber kubiciņos sagrieztu cukini, zaļos zirnīšus, sāli un
dilles. Pavāra un iebiezina ar miltu tumi (miltus sajauc ar aukstu
ūdeni). Mērci var pasniegt kopā ar makaroniem, vārītām pupiņām,
lēcām u. c.
Sandijs Volinskis, Rīgas arhibīskapa un kūrijas
pavārs
Ķirbju salāti
Izvēlas garšīgu
ķirbi un sagriež kubiciņos. Ņem ābolus tādā pašā daudzumā, cik ir
ķirbja, un arī sagriež kubiciņos. Sajauc kopā, pievieno medu
saldumam, sasmalcinātas cidonijas un/vai biezu dzērveņu sulu -
skābumam. Uzrīvē muskatriekstu, pārkaisa ar kanēli. Visu sajauc un
liek salātu bļodā. Garnē ar sasmalcinātiem lazdu riekstiem un
valriekstiem.
Priesteris Andris Priede
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!
1 komentārs
:D