Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Neziņas laika baudas

Lāga neprotu tērzēt, pasaku vien jā vai nē, tāpēc pie manis ciemiņi bieži nenāk. Tomēr gribu zināt, ar ko un par ko cilvēki šodien dzīvo, tāpēc reizēs, kad izeju ārpus mājas, ir tik daudz izzināmā, ka par vienu nejauši dzirdētu frāzi varu domāt dienām. Visbiežāk noskatos, kā cilvēki runā, pēc tam - ko.

Ārpus mājas varu doties divos virzienos - uz staciju vai uz baznīcu. Ja uz staciju, tad tālāk atkal divos virzienos - uz Rīgu vai uz Siguldu. Ja uz baznīcu, tad atkal divos - uz Allažiem vai uz Siguldu, abi no mūsu mājas vienādā attālumā.

Allažu centra daudzstāvu namu smalkie skurstentiņi, kas stīdz pret debesīm no katra allažnieka dzīvokļa, gatavojas kārtējai apkures sezonai. Iedzīvotāji ir neziņā - ko nesīs pievienošanās Siguldas novadam? Pagastmāja tukšojas, dokumentus jābrauc kārtot uz Siguldas austrumu galu, bez pārsēšanās divos autobusos neiztikt. Ja vajadzīgs kādus darbus padarīt - avotos pakāpienus salabot, kapus vai Allažu centru appļaut -, sūta siguldiešus. Ko padarīsi - kam maciņš, tas pasūta mūziku. Siguldieši savukārt kurn, ka dabū maksāt allažnieku parādus par jauno Allažu sporta zāli. Allažnieki uz to pretī - paši gribējāt! Un uztraucas, vai izdosies Allažos bibliotēku saglābt.

Kamēr Allaži kļūst aizvien pamestāki, Siguldā rāda filmas. Tirdzniecības centrā Šokolāde ieviesies kino Lora. Divi lati no cilvēka par filmu. Divas zāles ar tik mīkstiem un milzīgiem ādas beņķiem, ka vesela ģimene vienā var ietilpt.

Siguldas tirgū nejauši dzirdēju sarunu. Sieva teica apmēram tā - vīrs, aizbrauksim svētdien vakarā uz Rīgu, uz parexplazu, tur krievu filmu festivāls, rādīs to filmu Cars, režisors labais - Lungins, turklāt Oļegs Jankovskis nospēlējis savu pēdējo lomu, vajadzētu būt labai, Rīga būs tukša, ātri turp un atpakaļ, aizbrauksim? Vīrs pakasīja pakausi - vasara nav priekš filmām, mums tā apkure jādabū gatava, mātei šķūnis nav pabeigts, nauda arī tūlīt beigsies, kas tad būs? Brīdi valdīja klusums, pēc tam sieva argumentēja, ka laba filma - tā taču liela bauda.

Nezinu, vai viņi aizbrauca. Visticamāk, ka nē. Bet man prātā palika pēdējā frāze - laba filma - tā taču liela bauda. Atminējos kaut ko par zinātnieku sazīmētām pamatvajadzību un baudu piramīdām. Vajadzība pēc drošības, ēdiena, personības attīstības. Mākslas sniegtā bauda bija tāds šaurs augšējais plauktiņš.

Tomēr dzīvot bez tīksmes - tā vien tāda izdzīvošana sanāk. Atceros, bērnībā man ļoti patika sēdēt sava Īvānu ciema Augstajā kalnā un vērot, kā mākoņu ēnas pārstaigā ieleju. Droši vien ir liela bauda redzēt tālu zemju ainavas, ko pirms tam tikai skatu kartēs esi vērojis. Bet arī Gaujas senleja lapkriša zeltā ir bauda.

Bauda ir pirkt tomātus Siguldas tirdziņā - aveņu, paprikas, persiku, vērša sirds krāsā. Un bazilika stāds par nieka 40 santīmiem - tik kupls, tik zaļš, tik smaržīgs! Esmu pateicīga tai sievietei, kas šos brīnumus man pārdod. Bauda ir vērot spēlējamies mazuļus, viss viens - cilvēka vai dzīvnieku. Plūkt pirtsslotām vībotnes un klausīties, kā lauki augustā elpo - «guļ smagi kā sieviete vāja pēc baudas», Čaka vārdiem runājot. Bauda ir, ka atkal klāt Dzejas dienas.

Kad laiks kļūst mehānisks un neziņas pilns, bauda ir naktī vērot zvaigznes tumsā virs sienāžu čukstiem. Tās atdod pasaulei smaržu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?