Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Novērsts terora akts pret karikatūru autoru

Dāņu karikatūristam Kurtam Vestergordam vajadzēja tikai 45 minūtes, lai uzzīmētu karikatūru, kas islāma pravieti Muhamedu attēlo ar spridzekli turbāna vietā. Šī karikatūra turpina viņu vajāt vairāk nekā četrus gadus pēc publicēšanas, jo islāma ekstrēmistu izteikto draudu dēļ K.Vestergords ar sievu spiesti slēpties un dzīvot policijas aizsardzībā.

To, ka viņu bažas ir pamatotas, apliecina šonedēļ izplatītais ASV varas iestāžu paziņojums par divu vīriešu apcietināšanu. Pakistāniešu izcelsmes vīrieši bija iesaistīti islāma ekstrēmistu projektā Mikipele, kura mērķis bija atriebties par «zaimojošo» karikatūru publicēšanu.

Teroristi gribēja nogalināt K.Vestergordu un Dānijas laikraksta Jyllands-Posten kultūras lapu redaktoru Flemmingu Rosi, kurus vainoja par pravieša Muhameda zaimošanu.

Pravieša aizstāvji

2005.gada septembrī Jyllands-Posten publicēja 12 karikatūras par islāma tēmu, dažās no tām bija attēlots pravietis Muhameds. Tas izraisīja musulmaņu sašutumu, jo islāma likumi aizliedz pravieša attēlošanu. Daudzās musulmaņu zemēs notika pret Dāniju vērstas protesta akcijas.

«Mums jau šķita, ka šī lieta ir aizmirsta, bet tagad saprotam, ka draudi ir lielāki nekā jebkad agrāk,» atzina Jyllands-Posten galvenais redaktors Jerns Mikelsens. 74 gadus vecais K.Vestergords uzsver, ka nebaidās no teroristiem. «Es jau esmu vecs vīrs, tāpēc man vairs nav tik ļoti bail.»

ASV varas iestādes arestējušas 49 gadus veco ASV pilsoni Deividu Hedliju un 48 gadus veco Kanādas pilsoni Tahavuru Huseinu Ranu, kas tiek turēti aizdomās par līdzdalību terora aktu plānošanā.

D.Hedlijs, kurš agrāk bija pazīstams kā Daūds Gilāni, tika arestēts oktobra sākumā, kad grasījās doties uz Pakistānu. Viņš bija saistīts ar Pakistānas islāma ekstrēmistu grupējumu Lashkar-e-Taiba.

Teroristu izlūks

D.Hedlijs uzturējies arī Dānijā, kur veicis izlūkošanu Jyllands-Posten redakcijā. Viņš uzdevies par T.Ranas vadītā imigrācijas pakalpojumu uzņēmuma pārstāvi un piedāvājis ievietot reklāmu laikrakstā. Izmeklētāji uzskata, ka patiesībā D.Hedlijs mēģinājis ievākt informāciju, kas noderētu uzbrukuma plānošanā. Teroristu nodoms bija nogalināt K.Vestergordu un F.Rosi. D.Hedlijs pat apmeklējis Kopenhāgenas sinagogu, jo kļūdaini domājis, ka F.Rose ir ebrejs.

Oktobra vidū tika arestēts arī T.Rana, jo varas iestādes uzskatīja, ka viņš palīdzējis D.Hedlijam. T.Ranas advokāti apgalvo, ka viņu klients neko nav zinājis par Dānijā plānoto uzbrukumu. Advokāti uzsver, ka T.Rana ir Čikāgas apkaimē labi pazīstams uzņēmējs, kurš nodarbojies ar palīdzību imigrācijas jautājumos un musulmaņu tradīcijām atbilstošas gaļas ražošanu.

T.Ranas advokāts Patriks Blegens paziņojis, ka viņa klients kļuvis par D.Hedlija apmāna upuri. «Viņš kategoriski noraida apsūdzības un nepacietīgi gaida iespēju apstrīdēt tās tiesā,» aģentūrai Bloomberg pavēstīja P.Blegens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?