Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pa parku pavadā kā suņi ES komisārs grib pagarināt pēcdzemdību atvaļinājumu

Briseles žurnālisti stāsta, ka Vladimiru Špidlu mēdzot aizmuguriski dēvēt par sieviešu komisāru. Viņš ir nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisārs. Patlaban viņš cenšas panākt atalgota pēcdzemdību atvaļinājuma pagarināšanu. Komisārs domā, ka pārmaiņas nāks par labu gan bērniem, gan vecākiem. Pētījumi viņa argumentus apstiprina - ja mātes agri atsāk strādāt un nodod bērnus institucionalizētā aprūpē, bērni aug nomākti un agresīvi.

Novecojis likums

Patlaban spēkā esošā Eiropas Savienības direktīva (pieņemta 1992.gadā) paredz, ka visās ES valstīs sievietēm pienākas 14 nedēļu pēcdzemdību atvaļinājums. Dažās valstīs kopējais atalgotais vai daļēji atalgotais atvaļinājums ir krietni garāks, ieskaitot Latviju un Zviedriju, bet citās ne uz ko lielāku par nepilniem četriem mēnešiem sieviete nevar cerēt.

V.Špidla ir pārliecināts, ka direktīva ir morāli novecojusi un darba devējiem mātēm jāpiešķir 18 nedēļu atvaļinājums. ES valstu valdības var nolemt atvaļinājumu vēl vairāk pagarināt, maksājot mātēm bērna kopšanas pabalstu.

Turklāt komisārs grib ieviest arī divu nedēļu atvaļinājumu tēviem un papildu garantijas, ka sieviete netiks atlaista no darba pēcdzemdību atvaļinājuma laikā vai drīz pēc tā.

Taču EP konservatīvā spārna deputāti ir citās domās. Britu deputāts Filips Bušils-Metjūss BBC teica, ka jaunais likums ir «drauds uzņēmējiem». «Mazajiem uzņēmumiem būs ļoti grūti atļauties šos papildu izdevumus. Tie var pārdomāt, vai vispār pieņemt darbā jaunas sievietes.» Konservatīvais spārns patlaban grozījumus ir bloķējis. Iespējams, direktīvas pieņemšana tiks atlika uz nākamo parlamenta sasaukumu.

Kortizola marināde

Viens no argumentiem garākam atvaļinājumam ir personiska, individuāla kontakta svarīgums bērna agrīnajā attīstībā. Šo aspektu akcentē arī pētnieki, kuri sākuši pievērst uzmanību bērnudārza aprūpes ietekmei uz bērnu attīstību. ASV pētījumi rāda, ka bērniem, kuri agrīnā vecumā (līdz trim gadiem) lielāko daļu laika pavadījuši bērnu aprūpes iestādē, ir trīs reizes lielāka iespēja vēlāk ciest no agresivitātes, cietsirdīgas izturēšanās pret vienaudžiem, citu mantas tīšas bojāšanas un nekontrolētas raudāšanas.

Līdzīgus secinājumus izdarījuši britu valdības pētnieki - institucionalizētā dienas aprūpē nodotie bērni mēdz būt «atsvešināti, pasīvi un nomākti». Pārbaudot stresa hormona - kortizola - līmeni bērnu smadzenēs, konstatēts, ka pēc dienas, kas pavadīta bērnudārzā, bērniem kortizola līmenis ir paaugstināts. Bērniem, kuru smadzenes pirmajos dzīves gados ir bijušas pārsātinātas ar kortizolu, ir daudz lielāks risks vēlāk piedzīvot emocionālas un sociālas problēmas.

Psihologs Stīvs Bidalfs brīdina, ka sabiedrībās, kur sievietes izjūt lielu spiedienu atgriezties darbā pēc iespējas agrāk un nevar atļauties nestrādāt, ir risks, ka «izaugs neiejūtīgāku, skumjāku un agresīvāku bērnu paaudze». Viņaprāt, kvalitatīva aprūpe bērnudārzā nav iespējama. Tā ir glancēto žurnālu fantāzija.

Grāmatas 21st Century Boys autore Sū Pālmere rakstā The Times atstāsta kādu epizodi parkā - autore bija izvedusi pastaigā suni un uzdūrās trim bērnudārza audzinātājām, kurām, tāpat kā viņai, rokās bija pavada. Taču pavadas galā bija nevis suns, bet katrai trīs mazi bērni, kuri klupdami krizdami soļoja pa taciņu. «Pieņemu, ka viņu vecāki bija darbā un pelnīja naudu, lai samaksātu par bērnudārzu, kurš viņu bērniem nodrošina mazāku personisku uzmanību, nekā saņem mans suns.» S.Pālmere atgādina, ka paiet 1000 dienu līdz brīdim, kad zīdainis pārtop staigājošā, runājošā bērnā, kas grib izzināt pasauli. «Taču viņa izziņas spēja ir ļoti lielā mērā atkarīga no tā, cik personiska ir bijusi aprūpe.» Bērnam vajadzīgs personisks kontakts, nevis, S. Pālmeres vārdiem, «kortizola marināde». Vecāki var strādāt nepilnu laiku, strādāt mājās vai atrast citu «pieķeršanās subjektu» - tā var būt klasiskā vecmāmiņa, radinieks vai arī auklīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?