Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Paldies dievam - vēl precas!

Šogad jūlijā bijis par 402 kāzām mazāk nekā pērn, ziņo Centrālā statistikas pārvalde. Tas nozīmē arī mazāk iegādāto kāzu kleitu, uzvalku, kurpju, gredzenu, pušķu un toršu, mazāk darba floristiem, muzikantiem, fotogrāfiem, kāzu rīkotājiem, šuvējiem, pavāriem, viesu namu un piļu īpašniekiem.

Dāvanā lietussargs

Meklējot kāzu salonus Čaka ielā, iestājas šoks - nav neviena! Pārdevēja kāzu salonā De Lukss Blaumaņa ielā mierina, stāstot, ka kāzu salonu Čaka ielā nav jau labu laiku: «Tas nav viegls bizness. Daudzi saloni atvērās pirms diviem trim gadiem, kad auga pieprasījums. Tagad liela daļa spiesti likvidēties.» Salona Kāzām un ballēm īpašniece Agnese Kļava ir vienisprātis: «Ar grūtībām izdzīvo labākie, pārējie veras ciet.» Viņa atklāj, ka konkurence šajā jomā ir liela, jo piedāvājums aizvien ir krietni lielāks par pieprasījumu.

Ar pašreizējo situāciju nav apmierināti arī kāzu salonā Alicia K.Valdemāra ielā: «Mūsu salonā klientu skaita samazinājums varētu būt pat par 30 līdz 40 procentiem, turklāt līgavas kleitām neatvēl vairāk kā 250 līdz 350 latu. Vēl pagājušajā gadā viņas bija gatavas maksāt 500 un 600 latu.» Arī Agnese Kļava stāsta, ka daļu kleitu ir spiesta atdot zem pašizmaksas: «Kleitas cenu nosaku tādu, kādu klients būtu gatavs maksāt, nevis cik tai būtu jāmaksā. Tādējādi es saņemu atpakaļ vismaz daļu ieguldītās naudas.»

Kāzu kleitas, sākot no 50 latiem, - tas ir kas neredzēts! Tomēr tā ir realitāte. Par to pārliecinos vairākos salonos. Maciņam draudzīgs, piemēram, ir salons Pērle Avotu ielā. Veikala pārdevēja nemitīgi uzskaita bonusus: «Ja tērpu iegādāsieties pie mums, es pateikšu, kur nopirkt apakšsvārkus par astoņiem latiem, bet dāvanā saņemsiet lietussargu! Mums ir arī kurpes par 20 latiem.» Uzsmaidu pārdevējai, un viņa turpina: «Ja ieraugāt kleitu, kuras cena jums liekas par lielu, mēs varam uztaisīt atlaidi - galvenais, lai savā kāzu dienā jūs justos kā karaliene.» Pretimnākoši pārdevēji ir arī kāzu salonos Feja, Sāra, Lilita un De Lukss. Pēdējais ir samērā dārgāks nekā pārējie, toties patīkami izceļas ar kvalitāti. Pārdevēja uzreiz mani ved pie kleitām, kas paredzētas nomai, un apsola tērpu, kas maksājis 700 latu un izmantots tikai vienu reizi, iznomāt par 160!

Patlaban arī kleitu uzšūt var lētāk. Kāzu tērpu dizainere Ingrīda Vaivade apgalvo, ka tieši šogad ir pieaudzis to līgavu skaits, kuras vēlas šūt kleitas viņas salonā. Tērpa cena ir no 200 līdz 250 latiem. Modes māksliniece Šeila savu kāzu tērpu cenu neatklāj, tomēr tālruņa klausulē atviegloti nopūšas: «Paldies dievam - vēl precas!» Līgavas gan izvēloties īsākas un ne tik kuplas kleitas kā agrāk, arī darba mazāk, tomēr viņa nesūdzas - pasūtījumu pietiekot.

Paši, draugi, radinieki

Kad pāri nolemj rīkot kāzas, vairākums rūpīgi apsver pakalpojumu cenas un meklē lētākos variantus. Protams, katram pārim ir savas prioritātes, un skaidri iezīmējas lietas, uz kurām viņi ir gatavi taupīt, uz kurām - ne. Līga (23) un Kārlis (24) kāzas ar 50 viesiem sarīko par 1200 latiem. Viņi ietaupa uz telpu īri, izvēloties kāzas svinēt kultūras namā. Tajā telpas bez maksas izkārto radinieki, arī dekorēšanu, muzicēšanu un fotografēšanu uztic radiniekiem. Liene (27) un Sandis (29) taupot mašīnu ņem no paziņām, paši taisa ielūgumus, par floristu izvēlas radinieci, par vedējiem un fotogrāfu - draugus, tērpus pērk atlaižu laikā un nepieciešamās lietas - bāzē. Gan Ievai (28) un Ģirtam (28), gan Laurai (27) un Guntim (31) kāzas izmaksā 1500 latu. Ieva un Ģirts kāzas nolemj svinēt bez viesiem, tajās piedalās tikai fotogrāfs, pēc sarakstīšanās viņi nosvin kāzu dienu ar vedējiem. Turpretī Laura un Guntis uzaicina divdesmit divus kāzu viesus un ieekonomē uz kāzu torti, mūziku, fotogrāfu un viesu namu.

Lai nebūtu jāviļas

Taupīšanu uz savas ādas izjūt arī kāzu aģentūras. Pasākumu producentu grupas Amber Fiesta valdes locekle Simona Kalniņa atklāj, ka aģentūras organizēto kāzu skaita kritums ir aptuveni 25-30 procenti. Tomēr, viņasprāt, situācija pamazām uzlabojas, jo daļa pāru, kas vilcinājās kāzas rīkot krīzes dēļ, saprot, ka šis cenu ziņā ir izdevīgs laiks un laulības izmaksās mazāk nekā citus gadus. SIA Kāzu aģentūra direktore Dace Miezīte stāsta, ka pāri tomēr atsakās no vairāku dienu svinībām un priekšroku šogad dod stundu ilgam banketam pēc laulības ceremonijas. Jaunie pāri arī retāk izvēlas dzīvo mūziku, automašīnu nomu, samazina viesu skaitu, neizmanto mākslinieku priekšnesumus, ledus skulptūras un par vakara vadītājiem vairs neizvēlas sabiedrībā pazīstamus cilvēkus. Tomēr kāzu rīkotāji iesaka ņemt vērā, ka, izvēloties lētāko, jaunlaulātie ne vienmēr saņem to, ko gaidījuši. Lai nebūtu jāviļas, vismaz prioritārās lietas - kāzu vadīšanu, muzicēšanu, fotografēšanu, ziedu kārtošanu - vajadzētu uzticēt profesionāļiem.

Pirms divām nedēļām piedalījos kāzās, kurās dziedāja, dejoja un līksmoja pussimt viesu. Svinības notika skolā, pa nakti viesi gulēja uz matračiem skolas klasēs. Es gulēju mājturības klasē. Lai arī kāds no klasē guļošajiem ļoti skaļi krāca, viss cits izdevās lieliski. Tagad prātoju, ka vairāk varēja ietaupīt uz ēdamā rēķina. Lai arī uz galda nekā netrūka, vienīgais, ko atceros, ir izcilie sālītie gurķīši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?