Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par neīstenotiem sapņiem

Gleznotāja Flēra par savu un modes mākslinieces Ketas kopdarbu nosapņoja. Tāpēc jo zīmīgāk ir, ka viņu izstāde Tas nenotika ir par neīstenotiem sapņiem. «Atmosfēra ir no sapņa - melns tunelis un krāsainas vīzijas, pamainījās saturs,» stāsta Flēra Fedjukova. «Sapnī bija jaunas meitenes.» Turpretim izstādē ir piecu pusmūža cilvēku - četru sieviešu un viena vīrieša - vaļsirdīgie stāsti par viņu nerealizētajiem sapņiem.

Ekspozīcija _Tas nenotika,_ kas skatāma izstāžu zāles _Arsenāls_ Radošajā darbnīcā, iespējams, ir viena no idejiski skaidrākajām un izteiksmes līdzekļu ziņā interesantākajām izstādēm, kas pēdējā laikā redzētas Rīgā.

Lai varētu salīdzināt, vai atšķiras latviešu un ārzemnieku sapņi, meitenes brauca intervēt cilvēkus arī uz Spāniju un Franciju. «Izrādās, tie daudz neatšķiras, vienīgi ārzemnieki drosmīgāk ļāvušies sapņu realizācijai,» Flēra stāsta. «Piemēram, francūzietei ir bāriņš, bet ne īsti tāds, par kādu sapņots. Viņa ir šausmīgi šarmanta sieviete, pie viņas nāk jauni cilvēki burzīties. Kad radās doma par izstādi, bija skaidrs, ka viņa ir viena no tām, kuru vajadzētu iemūžināt, jo gribējās, lai izvēlētais cilvēks būtu vizuāli pievilcīgs un gribētos viņu gleznot. Viņa ir hipiju tipa sieviete, ceļojusi visu mūžu. Viņa ir laimīga.»

Meklējot izstādes personāžus Latvijā, mākslinieces nevēlējās, lai tie būtu dzīves sagrauti cilvēki. «Mēs izlēmām, ka jāmeklē personas, kas ir veselīgi domājošas, kas vēl mēģina sevī kaut ko attīstīt,» saka Keta. Ne vien sapņu, bet arī stila ziņā mākslinieces novērojušas zināmu līdzību ārzemju un latviešu sievietēs: «Tās frizūras viņām ir diezgan līdzīgas vienā noteiktā vecumā - tendence kā Vairai Vīķei-Freibergai, sukājums atpakaļ.»

Izstādē Keta un Flēra ir izvēlējušās sev pilnīgi jaunus medijus (video un interviju) un interesantā veidā kombinējušas savas disciplīnas - glezniecību un modes mākslu. Keta atzīst, ka, veidojot izstādes varoņu tēlus, par izejas punktu ņēmusi viņu sapņus, taču estētiski interpretējusi tos savā redzējumā: «Bišķīt paskatījāmies, kādas ir tās jaunības dienu drēbes, pajautājām, kas patīk stilistiski. Bet to es īsti neņēmu vērā.»

Veidojot personāžu mākslinieciskos tēlus, Keta un Flēra ir iestrādājušas tajos trāpīgas metaforas - piemēram, sieviete, kura sapņojusi par Nepālu, instalācijā levitē virs sniegotiem kalniem. Spāņu ķīmiķe, kura vēlējās kļūt par gleznotāju, ir apaugusi ar gleznainu kristālu instalāciju. Savukārt latviešu muzeja direktore, kura vēlējās tēlot Mariju Antuaneti, protams, nav iedomājama bez nocirstas galvas. Katrā ziņā izstādē redzams, ka sapņi nereti ir skaistāki, ja tie paliek neīstenoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māksla

Flēras un Ketas Gūtmanes izstāde Tas nenotika
Izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā līdz 24.janvārim

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?