Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

PaSaules soļiem

Četrdesmit soļu kora mūzikā un pasaulē. Tā dažos vārdos varētu pieteikt maestro Imanta Kokara un viņa dzimtas - dvīņubrāļa Gido un dēla Ulda Kokara - radošo lolojumu kamerkori Ave sol, kas bija jaunas ēras sākums latviešu kora kultūrā. Nu koris svin četrdesmitgadi, lai gan paveiktā darba apjoma un daudzveidības pietiktu krietni ilgākiem gadiem un vairāk nekā trim milzu albumiem, kurus pāršķirstot Imants un Uldis Kokari trešdien notverti fotoattēlā.

Rasols. Bet ar jēgu

Kās atrast īsto atslēgu jubilejas programmai 30. un 31.oktobrī? - jautāju Uldim, kurš kopš 2000.gada turpina tēva iesākto darbu. «Es par to domāju pusotru gadu,» viņš atzīstas. «Diemžēl dārdzības dēļ nācās atteikties no sākotnējās idejas - sagaidīt saullēktu kopā ar skatītājiem brīvā dabā. Iedomājies, ka lec saule un visi kliedz: Ave sol - Esi sveicināta, saule! Taču uzreiz sākās: cik maksās brīvdabas skatuve, skaņa, transports?» Notikums pārcelts uz rudeni, atgriežoties pie koncerta modeļa. «Taču mēs vienmēr drīkstēsim dziedāt par Sauli!» Koncerta pirmajā daļā skanēs latviešu tautasdziesmas par sauli Jēk.Graubiņa, T.Ķeniņa, P.Plakida, Em.Melngaiļa un S.Mences apdarē. Vienu no tām - Jēk Graubiņa Tek saulīte tecēdama - koris dziedājis savā pirmajā lielajā starptautiskajā konkursā rietumos Areco 1974.gadā, kur ieguva galveno balvu. Būs arī kārtējais pirmatskaņojums - Ērika Ešenvalda Soļi. Otrajā daļā skanēs kora zelta repertuārs, kuru izvēlējušies tā bijušie dziedātāji. «Katram ir kāda dziesma, kas īpaši iesēdusies atmiņā. Anita Garanča visu pasauli piedziedājusi ar Paula Dambja Ar brālīti dancot gāju. J.Karlsona ciklu Neslēgtais gredzens dziedājām vairākos konkursos. Rasols? Jā. Bet ar jēgu,» saka U.Kokars, kurš pats sāka kā Ave sol dziedātājs. Viņš atminas, kā vēl bērnībā sagaidījis vecākus lidostā no pusotra mēneša ceļojuma pa Brazīliju: koris ar čemodāniem rokās turpat lidostā nodziedājis jaunieguvumu makumbu (tā iesaukuši ritmiski vitālo brazīliešu dziesmu Rīta zvaigzne).

Jubilejas koncertos diriģēs visi trīs Kokari un Mārtiņš Klišāns, kurš jau divus gadus ir kora štata diriģents. Nebēdājot par krīzi, U.Kokars pats pielicis roku lielā ekrāna izgatavošanā - uz tā tiks rādīti ilggadējās TV mūzikas žurnālistes un Ave sol dziedātājas Maijas Amoliņas sagatavotie dokumentālie videoklipi no kora un tā diriģentu dzīves. Jubilejā īpaši paredzēts atgādint par Ave sol dziedātājiem, kuriem koris kļuva par tramplīnu solistu karjerai. Viņu vidū ir Ingus Pētersons, Elga Brahmane, Rita Trence, Armands Siliņš, Gunta Davidčuka un Annija Putniņa. Kad viņa pirmoreiz ar kori devās uz ārzemēm, vēl vajadzējis vecāku atļauju! U.Kokara spilgtāko atmiņu virsotnē vēl joprojām ir klausītāju ovācijas Francijā, tās pēc Mocarta Rekviēma (kopā ar poļu orķestri) atskaņojuma ilgušas 22 minūtes. Kora veterāni tagad tikai pasmejas, kā 70.gadu beigās Filipīnās sagaidīti ar plakātu «Krievi nāk!». Vēlākos laikos, jau pa mobilajiem tālruņiem sazvanīti ilgajās koncertturnejās, pat īsti neattapuši, kurā valstī atrodas! Bet maestro Imants Kokars tikai rāmi rezumē: viss mans mūžs ir Ave sol!

Atdot spožumu

U.Kokars atklāj, ka jubilejai ir īpašs virsuzdevums: «Gribējām atkal pievērst sabiedrības uzmanību zālei Ave sol, kuru 1987.gadā atklājām ar klausītāju pārpildītu koncertu sēriju. Pēdējos gados tā palikusi nomaļus koncertdzīvei. Laiks atkal to celt gaismā, lai ieskanas!» Šajā zālē sākts ar padomju laikiem neparasto garīgās mūzikas programmu Ave Maria, te pašā atmodas sākumā tika atskaņota visā okupācijas laikā aizliegtā Lūcijas Garūtas kantāte Dievs, Tava zeme deg!. Tagad šis nams - Pētera Pāvila baznīca - ir kora ikdienas mājvieta. Ierodoties, dziedātāji paņem krēslu, notis no personiskās nošu lādītes un dodas uz skatuvi. Nejauša, bet zīmīga sakritība - arī jubilejas koncerti ir tajos pašos datumos, kad koris koncertos atklāja koncertzāli Ave sol. Kāpēc šis koris ir jauna ēra mūsu mūzikā? Tas radās kā atbilde komponistiem, kuri žēlojās, ka nav tāda kora, kas varētu nodziedāt to, ko viņi gribētu rakstīt. Ave sol bija pirmais kamerkoris un deva impulsu kamerkoru kustībai visā Latvijā un kaimiņvalstīs. Paši Kokari par visnozīmīgāko kora sazarotajā daiļradē uzskata kopīgo ilggadējo veikumu - Latviešu kormūzikas antoloģiju, kuras 12 sējumos 3328 lappusēs publicētas 93 autoru 657 dziesmas un izdota izlase 12 kompaktdiskos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?