Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pieminekļi un procenti

Šodien daudzi latvieši satrauksies, redzot pie mašīnu radioantenām piesietas oranžmelnās Georgija lentītes un ļaužu pūli, kas pulcējas pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā. Ir palikušas tikai četras nedēļas līdz pašvaldību vēlēšanām, un jājautā, vai nākamgad piepildīsies PCTVL Rīgas vēlēšanu programmā ierakstītais un Rīgas pilsētas amatpersonas oficiāli piedalīsies šajā pasākumā , kurš turpina šķelt Latvijas sabiedrību? Daudziem krieviem uzvara Lielajā Tēvijas karā ir viens no retajiem politiskajiem notikumiem, par kuru var izjust lepnumu.

(Savukārt Putina režīmam 9.maija pompozā svinēšana dod iespēju turpināt savu padomju laiku un Krievijas imperiālo ambīciju reabilitāciju.) Latviešiem, protams, 9.maijs nozīmē padomju okupācijas atjaunošanu.

Atrast vidusceļu vai kompromisu starp šiem atšķirīgajiem skatiem uz 9.maiju nav iespējams, turklāt ir politiķi, kuru interesēs ir šīs atšķirības saasināt. Krievijā kā jau autoritārā režīmā šīs domstarpības cenšas pārvērst par iespēju ierobežot vārda brīvību un izrēķināties ar politiskiem pretiniekiem, tai skaitā arī ārzemēs: ārkārtējo situāciju ministrs Sergejs Šoigu, viens no tuvākajiem premjera Vladimira Putina līdzgaitniekiem, Krievijas Domē plāno iesniegt likumu, kas padarītu ar trim līdz pieciem gadiem cietumā sodāmu kriminālnoziegumu - PSRS lomas noliegšana uzvarā pār nacismu. Šoigu neslēpj, ka tas vērsts tieši pret Baltijas valstīm un Ukrainu: «Vairāki prezidenti, kuru valstis noliedz [PSRS lomu], nevarētu nesodīti ierasties mūsu valstī.»

Šepat Latvijā dažādas marginālas latviešu un krievu radikāļu grupas cenšas uz 9.maija fona pievērst sev uzmanību ar gājieniem vai citām akcijām. Tāpat kā 16.martā šādi pasākumi ir bīstami tikai tad, ja policija nav gatava nekārtību novēršanai. Izņemot izgāšanos 13.janvārī, kad policija bija acīmredzami nesagatavota politiskā mītiņa pārtapšanai grautiņā, Latvijas tiesībsargātāji pēdējos gados ir kopumā veiksmīgi tikuši galā ar visiem potenciālajiem «kalendāru nemieriem». Iekšlietu ministre Linda Mūrniece ir paziņojusi, ka «visā valstī tiks garantēta kārtība», jādomā, ka tā arī būs.

Bet, ja paskatāmies nedaudz tālāk par 2009.gada 9.maiju, domstarpības par Uzvaras dienu un citiem jautājumiem liek atgriezties pie jau daudzus gadus muļļātā integrācijas jautājuma, kas nav izzudis no Latvijas sabiedrības problēmu saraksta tikai tāpēc, ka integrācijas ministrija likvidēta, kā piemiņu atstājot vienīgi pēdējā ministra Kastēna kabatā tehnoloģiski ļoti integrēto iPhone. Ja vienīgais efektīvais etniskās politikas instruments būs policijas kordons, tad varam sagaidīt, ka šī pretimstāvēšana pieņemsies spēkā. Jau dažus gadus Rīgā ir redzams, ka daži šoferi aiz vējstikla noliek Krievijas karogu. Kas grib, var redzēt, bet karogs tomēr paliek nedaudz noslēpts mašīnas salonā, lai nebūtu pārāk izaicinošs. Ceturtdien pirmo reizi nācās redzēt, kā kāda jaunu vīriešu kompānija pielikusi Krievijas karogu mašīnas ārpusē, piektdien no rīta pabrauca garām vēl viena tāda. Simbolu cīņas, kuras līdz šim bijušas laikā un telpā ierobežotas, izplešas.

No šī viedokļa svarīgi ir sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS dati no pētījuma Uzskati par patriotismu, kas piektdien tika prezentēts TB/LNNK birojā. Protams, tēvzemieši šo pētījumu nepasūtīja abstraktas zinātkāres dēļ - viņu mērķis nepārprotami bija piesaistīt atbalstītājus, norādot uz lojalitātes trūkumu nelatviešu kopienā, un pozicionēties kā latviešu patriotisko jūtu cēlājiem. Te gan varētu jautāt - kādu ieguldījumu patriotiskās jūtās devusi tēvzemiešu Batjkas Jāņa Straumes nīkšana pārmēr labi atalgotos amatos uzņēmumu padomēs? -, bet tas ir nedaudz cits stāsts.

Pētījums ne sevišķi pārsteidzošā kārtā norāda uz ievērojamām atšķirībām patriotisma un lojalitātes ziņā starp cilvēkiem, kuri mājās runā latviski, un tiem, kuri mājās runā krieviski, kā arī starp pilsoņiem un nepilsoņiem. Neapšaubāmi ir satraucoši dzirdēt, ka 21% cilvēku, kuri mājās runā krieviski, ir gatavi teikt, ka viņi vispār vai drīzāk nav lojāli Latvijas valstij, un ka 37% no šīs grupas saka, ka viņi nav Latvijas patrioti. (Attiecīgi ģimenēs, kurās sarunvaloda ir latviešu, šie skaitļi ir 7% un 17%). Tomēr, domājot par Latvijas nākotni, ir vērts paskatīties arī uz tabulas otru pusi - cik no krieviski runājošajiem ir ļoti vai drīzāk lojāli - 60% (latviešiem 79%) un cik ir patrioti - 53% (latviešiem 78%).

Vēl interesantāka aina paveras, ja paskatāmies uz citiem datiem, kuri gan nav tieši salīdzināmi ar iepriekšminētajiem, bet kuri dod ieskatu patriotisko jūtu dinamikā pēdējos gados. Kopš 1998.gada SKDS katru oktobri vaicā respondentiem viņu attieksmi pret apgalvojumu «uzskatu, ka es esmu Latvijas patriots». Šajā laikā latviski runājošo atbildes ir bijušas diezgan stabilas - starp 72 un 80% atbild, ka pilnībā vai drīzāk piekrīt. Savukārt krieviski runājošo atbildes ir daudz vairāk svārstījušās - starp 32% un 55%, un šis augstākais rādītājs tika fiksēts 2003.gadā pēc sekmīgā referenduma par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Citi SKDS dati rāda, ka kopš 2002.gada ir gandrīz dubultojies to krieviski runājošo skaits, kuri uzskata Krieviju par draudu Latvijas neatkarībai. 2002.gadā tā domāja 7,3%, bet 2008.gadā (pēc Krievijas uzbrukuma Gruzijai) - 13,5%. Latviski runājošajiem šis skaitlis arī pieaudzis, bet ne tik dramatiski - no 38,7% līdz 48,8%.

Ko mēs varam secināt? Krieviski runājošo kopiena Latvijā nav viendabīga, un tās viedokli ir iespējams mainīt, vismaz daļēji. Protams, tajā vienmēr būs kāds nelabojamu impērijas atbalstītāju procents, tomēr nozīmīgu šo kopienas daļu pozitīvi ietekmē Latvijas veiksmes. «Latviešu partiju» politiķiem būtu vairāk jādomā, kā šos cilvēkus uzrunāt, jo, atstājot viņus Ždanokai, Rubikam un Šleseram - Rīgas Lužkovam -, (ne)integrācijas politika aizvien vairāk kļūs par Iekšlietu ministrijas galvas sāpi, un tas nevienam mūsu valstī par labu nenāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?