Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pirms Annas dienas

Zēns ratiņkrēslā ar lielām, dziļi iedubušām acīm kā svētajiem bildēs un eņģeļa balsi dzied par to, ka viņš grib būt tikpat paklausīgs saviem vecākiem kā Jēzus. Viņš ber kā pupas sarežģītus datorprogrammu nosaukumus, pats ieraksta savus diskus, ko dāvina citiem. Viņa mamma, kas savu laiku veltī tikai bērnu audzināšanai, stāsta, ka visi četri bērni mācoties Maltas bērnu mūzikas skolā.

Arī Iļja, kuram ārsti savā vienaldzībā kādreiz noteikuši negrozāmu debilitātes diagnozi. Izrādās, ka mīlestība un rūpes var mainīt pat diagnozi. Kāda gan mīlestība un rūpes varēs mainīt valdības noteikto bezcerīgo diagnozi bērnu mākslas un mūzikas skolām? Iļjas mamma par to vēl nedomā. Rudens vēl tālu, bērni aizrautīgi un saticīgi muzicē paši savā nodabā. Šajā ģimenē nekad nelieto vārdu «invalīds». Iļja ir īpašs.

Vasara jau pagriezusies uz otru pusi, apdullinoši skaļi pa vakariem sisina sienāži, labības lauki nosūbē dzeltenīgi, Rēzeknes tirgus pārpilns ogu un sēņu pārdevējiem. Mellenes lasa un pārdod gan dzērājvīriņi un sieviņas pietūkušām acīm, gan bērni, gan klusas pensionāres, kas atnesušas pārdot arī sava dārza ražu. Skolasbiedrene Genovefa šogad cer pabeigt būvēt māju, lai tur saaicinātu visus klasesbiedrus uz jautru balli. Ik dienas viņa ir tirgū ar jaunajiem kartupeļiem, rokas raupjas, pati zied kā jūlija roze, par spīti mākoņiem, kas ar katru dienu uzgulst arvien zemāk. Starp citu, Rēzeknes tirgū man neviens neprasa, kas ir nopircis Dienu. Cita diena te interesē vairāk - Annas diena, Latgalē arvien vēl populārākā sieviešu vārdadiena, kad daudzos pagastos rīko skaļākas un klusākas saiešanas, kad katram atrodas kāda sveicama un sumināma Anna, Ance, Ane, Anniņa, Annīte.

Aizlijušais jūlijs pūdē kartupeļu lakstus, saveļ labību veldrēs, tikai Latgales Lauksaimniecības zinātnes centra lauki Viļānos kā nomērīti, tīri un gludi. Arī šogad zemnieki no visas Austrumlatvijas sabrauca uz šeit rīkotajām Lauku dienām. «Klausoties ziņas, rodas sajūta, ka mūs nīdē, nīdē, bet mēs nepadodamies un nepadodamies,» saka kāds zemnieks, noskrējies pa tīrumiem. Varbūt neesam mūsdienīgi un eiropeiski? Zvejnieku laivas Engures piekrastē tiek sazāģētas. Vai padosies arī Latgales zemnieki? Vai varbūt ir jau daļēji padevušies, neaudzējot ne linus, ne cukurbietes? Populārākā prece Latgalē ir no Krievijas ievestais kontrabandas cukurs. Ar poļu vai dāņu ražoto zaptes pelējot un rūgstot. Nerunājot jau par kādu citu mantu, kas labi izdodas tikai no īsta cukurbiešu cukura.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?