Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pirtī, somu pirtī iesim mēs

Savulaik, pirms gadiem trīsdesmit, ļoti populāra bija Raimonda Paula dziesmiņa ar piedziedājumu «Pirtī, somu pirtī iesim mēs...» Tagad gan par somu pirti, gan par trīs citu valstu - Latvijas, Turcijas un Ungārijas - pirts kultūru, etnogrāfiju, arhitektūru un pirts ietekmi uz cilvēka organismu iespējams uzzināt Dabas muzejā sarīkotajā izstādē Pirts tradīcijas četrās Eiropas valstīs.

Šīs izstādes inciatore ir Somijas vēstniece Latvijā Marija Serēniusa, kura talkā aicinājusi Tamperes Muzeja centru Vapriikki, kā arī biedrības Latvijas pirts savienība, Lauku pirtnieki un Latvijas pirts. Izstādes atklāšanā vēstniece teica - uzskatu, ka latvieši spējuši saglabāt un attīstīt pirts garu ļoti interesantā veidā. «Mums Somijā daudz kas no tā ir zaudēts, tādēļ, iespējams, vajadzētu apsvērt domu par atgriešanos pie pirts saknēm un vēlreiz mēģināt atrast saunas garīgo pusi,» uzsver M. Serēniusa.

Ikviens interesents līdz 15. augustam aicināts iegriezties Dabas muzeja izstāžu zālē, kur apskatāmi gan izrakstīti linu dvieļi, gan jauki smaržojošas Latvijas pirtnieku Alvja Paeglīša, Ziedoņa Kārkliņa un citu meistaru sietas slotiņas, kā arī informācija - ne tikai par slotiņām, bet arī par tradicionālajiem augiem un kokiem, ko izmanto slotiņu siešanai. Tāpat var iepazīties ar aromātiskajiem un ārstniecības augiem, ko izmanto pirts procedūrās. Aplūkojami priekšmeti, kuri tiek izmantoti pēršanās laikā - klūdziņu slotas, masāžas āmuriņi un īpaši pirts podiņi, kurus, kā teic speciālisti, izmanto līdzīgi kā bankas.

Izstādē apskatāmas somu fotogrāfa Jari Jetsonena un latviešu fotogrāfu Agra Dzilnas un Daiņa Jansona darbi, kas sniedz ieskatu latviešu pirts, turku hamami, somu saunas un ungāru fᅢᄐrdő tradīcijās, ļauj iepazīt citu tautu pirts kultūru un palīdz uzzināt, kā izbaudīt dažādas pirts procedūras. Pieejams arī papildu vizuālais materiāls - videofilmas par latviešu pirtīm un filma angļu valodā, kas «atklājot patiesību par saunu un somiem».

Šim pirts veidam Latvijā piekritēju netrūkst. Somijas vēstniece atzinusi, ka sauna joprojām ir moderna arī viņas dzimtajā zemē. «Tā ir saistīta ar pozitīvu un veselīgu dzīvesveidu. Ja saunu izmanto pareizi, tas ir lielisks veids, kā pareizi dzīvot,» uzsver Marija Serēniusa. Vēstniece atklāj, ka Somijā jaunākā tendence esot dūmu pirts atdzimšana. Viņasprāt, tie, kuri izbaudījuši dūmu pirts procedūru, kas kopā ar kurināšanu aizņem visu dienu, jūtoties tik viegli kā pieskārušies mākoņiem debesīs.

Izstādē paredzētas arī praktiskas lietas: piemēram, trešdienās (28. jūlijā, kā arī 4. un 11. augustā) paredzētas tikšanās ar pirtniekiem, kuriem ikviens varēs uzdot jautājumus un noskaidrot visu, kā pareizi un no kādiem augiem sienamas pirts slotiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde

Pirts tradīcijas četrās Eiropas valstīs
Latvijas Dabas muzejā līdz 15.VIII

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?