Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Politiķu daudz, valstsvīru pietrūkst

Kādam jābūt politiķim? Latvijas sabiedrība ir nogurusi no solījumiem un atklātiem meliem politiķu izpildījumā. Tie vecie cilvēki, kas kādreiz saskārušies ar vadošu darbu, ir dziļā neizpratnē par visatļautību un absolūtu bezatbildību, kas valda valsts pārvaldē. Ja kādas rietumu vai - vēl vairāk - austrumu valsts politiķis atļautos tik cinisku attieksmi pret valsts iedzīvotājiem, kā tas ir Latvijā, tas beigtos ar linča tiesu.

Un mazajā Latvijā ir tik daudz politisko partiju, ka, uzvarot vēlēšanās, nav iespējams nodrošināt augstas kompetences speciālistus visos valsts vadošajos amatos. Rezultātā - plaukstoša nekompetence visos valsts pārvaldes līmeņos, kas pārsātināti ar partijām uzticamiem cilvēkiem. Politiķim jābūt spējīgam tikt vaļā no šiem netikumiem, tad tas var cerēt uz tautas atbalstu!

Andris Siliņš, Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētājs

Sabiedrības spogulis

Politiķim Latvijā jābūt ar nevainojamu biogrāfiju. Izglītotam, inteliģentam, ar spēju ieklausīties citos, izvērtēt viņu domas. Ar savu viedokli, kuru jāspēj pamatot, komunikablam. Par kompromisiem runājot, jāsaprot, ka ir lietas, kur var iet uz kompromisu, bet ir svarīgas lietas un principi, kur kompromisi būt nedrīkst. Es nepieminu virkni tādu rakstura īpašību kā godīgums, sirsnība, iejūtība utt. Tādām īpašībām būtu jāpiemīt katram cilvēkam!

Par sliktu politiķa īpašību uzskatu nepārdomātu solījumu došanu, bet, ja nu kas solīts, tad tā izpildīšanai jāveltī visi spēki.

Georgs M. Smiltenē

Par to diskutē jau 20 gadus! Nu un? Varbūt problēmu, šo tematu kā tādu risina ne no tā gala? Politiķis, ārsts, mācītājs pirmām kārtām ir cilvēks. Cilvēks, ko veidojusi attiecīgā sabiedrība. Tad varbūt pajautāsim, kādai ir jābūt sabiedrībai un cilvēkam tajā. Saka, ka bērns ir vecāku spogulis, bet varbūt politiķis ir sabiedrības spogulis? Tad kas ir jādara, lai mainītu attēlu - jāsasit spogulis vai jāmaina priekšmets?

Marija, pensionāre Jelgavā

Vecumā līdz 50 gadiem, ar augstāko izglītību, ar profesiju, darbu un spēju vēl daudz mācīties. Spējīgam ne tikai uzklausīt, bet arī saprast oponentu. Ar zināšanām ekonomiskajās likumsakarībās, kuras dod iespēju pārliecināt par pieņemto lēmumu pareizību konkrētajos apstākļos; ar spēju prognozēt pieņemto lēmumu sekas un rezultātus. Spējīgam atzīt kļūdas. Patriotam, kurš pārstāv, aizstāv un apvieno visu valsts nacionalitāšu intereses, spēj strādāt valsts labā vienā komandā arī ar citādi domājošiem. Kurš prot izskaidrot un pārliecināt sabiedrību par nepieciešamību pieņemt svarīgus lēmumus. Kurš nemelo citiem un spēj atbildēt par savu rīcību. Goda cilvēkam, kurš spēj aiziet no politikas, ja rodas šaubas par viņa godprātību.

Aleksandrs, pensionārs

Godīgums pāri visam

Politiķim jābūt izglītotam, ar nevainojamu pagātni un savām idejām, kā panākt valsts izaugsmi. Vēlams spēka gados, nevis pensijas vecumā - katram savs laiks.

Daiga no Aizputes

Politiķim jābūt godīgam... Kā, piemēram, A. Šlesers, kad viņš pirms pāris mēnešiem saziņas līdzekļiem godīgi pateica: «To, kurš būs Valsts prezidents, noteiks Lembergs.» Taisnība. Oligarhiem valsts priekšgalā vajag oligarhu, ne ubagu.

Harijs, pensionārs Ķegumā

Arī Kanādā politiķi ne vienmēr ir godīgi, dod draugiem labumus, kad ievēlēti valdībā. Bet mums šeit ir auditor general - tā ir Šeila Freizere, kura pārbauda, lai valdībā viss tiek kārtīgi izdarīts. Ja atrod kādu nepareizu darīšanu, tad tas ir uzrakstīts dokumentā, un, ja ir nopietnas problēmas, tad tas iet uz tiesu. Ja valstī nav tāda cilvēka kā auditor general, valdība var darīt, ko grib, bet demokrātijai tas neder.

Pēteris Lasmanis, pensionārs Kanādā

Priekšzīme Latvijas ģimenēm

Godīgam, latviskam, morāli noturīgam. Tādam, kura ģimene var būt par priekšzīmi Latvijas ģimenēm, piederīgam kādai no vecajām, Latvijā tradicionālajām kristīgajām konfesijām.

Ilze Kloviņa

Morāli, ētiski stipram, neietekmējamam uz līkločiem. Tādam, kurš var būt paraugs tautai un patiešām dzīvo pēc Dieva baušļiem. Ļoti labi izglītotam politiķa misijai. Kurš Latvijai ir kā uzticīgs, gādīgs, atbildīgs un mīlošs dēls vai meita.

Nora Ivanova, pensionāre Lielvārdē

Tādam, kas stāv par jaunās paaudzes izglītošanu, par savu tautu, kas ciena vecos ļaudis.

Zenta Izotova Lielvārdē

Azartisks patriots

Politiķim jābūt valsts, pilsētas, apdzīvotas vietas patriotam. Izglītotam, nesavtīgam, ar valstisku skatījumu saimnieciskajā, intelektuālajā un politiskajā situācijā. Ar prasmi uzklausīt, saskatīt un izvērtēt sabiedrības noskaņojumu. Ar savu ietekmi.

Jāspēj atbalstīt progresīvās idejas un jāpalīdz tās realizēt. Saprotamā valodā sabiedrībai jāskaidro pieņemtie lēmumi, lai sasniegtu vēlamos rezultātus valsts attīstības virzienā, arī konkrētas apdzīvotās vietas sakārtošanā. Kā neatņemamai rakstura īpašībai jābūt diplomātijai.

Ligitas kundze no Ventspils

Jābūt Latvijas patriotam! Tas izslēdz iespēju būt korumpētam, nestrādāt valsts interesēs, slinkot un dzīt muļķi par valsts līdzekļiem. Viņam vajadzētu būt azartiskam patriotam, kas vēlas, lai Latvija iespējami daudzās jomā kļūtu labāka par citām valstīm. Aizrautīgam. Spējīgam mobilizēt cilvēkus augstu mērķu sasniegšanai. Protams, jābūt godīgam, gudram, izglītotam, ar labu stratēģisko domāšanu un izpratni par lietām.

Arturs V. Rīgā

Vislabāk Satversmes tēvi to ir pateikuši Latvijas Republikas prezidenta zvērestā: «Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas.» Ja visi Latvijas politiķi pildītu šo zvērestu, tad Latvijā visiem būtu labi, visi no sirds mīlētu šo zemi.

Anita, pensionāre

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?